Politică

Apropiati ai lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, eliminati din PNL

Apropiati ai lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, eliminati din PNL

Protejata lui Theodor Stolojan, Raluca Turcan, isi va desavarsi disidenta in afara PNL

02.10.2006, 19:27 30

Delegatia Permanenta a PNL a decis la finele saptamanii excluderea din partid a deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu. Tot la finele saptamanii a fost anuntat faptul ca seful cancelariei primului-ministru Aleodor Francu a demisionat din partid, iar deputatul Titu Gheorghiof din Biroul Permanent Central al partidului.
In schimb, Dinu Patriciu a fost iertat de vina de a fi sponsorizat PSD in alegerile din 2004. Francu fusese vineri demis din functia guvernamentala (Cancelaria se va desfiinta), lui si lui Gheorghiof fiindu-le reprosata relatia trecuta cu Securitatea.
Disidenta fata de partid a fost motivul eliminarii lui Boureanu si Turcan. Cei doi nu erau "piese grele", in PNL pacatul lor fiind acela ca, in repetate randuri, au criticat deciziile echipei lui Tariceanu si
le-au aparat pe acelea ale lui Traian Basescu si PD. Si, poate mai important decat atat, erau apropiati de fostii lideri Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, ambii contestatari vehementi ai actualului sef al PNL. Boureanu fusese impins in prim-plan de fostul lider Valeriu Stoica. Turcan a fost multa vreme in echipa si in apropierea lui Stolojan. Asadar, tintele din spatele celor doi sunt precise.
Votul majoritar dat in favoarea excluderii lui Boureanu si Turcan ar putea, cel putin teoretic, demonstra ca Tariceanu se bucura de multa sustinere si poate sa joace tare.
Insa, saptamana trecuta, filialele bucurestene din care fac parte Stoica si Stolojan au amanat decizia de a-i exclude din partid, asa cum a sunat ordinul de la organizatia centrala a PNL Bucuresti. Mediatic, pozitia celor doi este prea puternica, iar rezultatul excluderii ar putea fi constituirea unui curent de opinie favorabil lor, sustin surse liberale.
Excluderea lui Boureanu si Turcan vine intr-un moment agitat pentru PNL, cand Stoica si Stolojan se pregatesc sa lanseze o noua platforma in cadrul partidului. Lansarea acesteia, prevazuta pentru septembrie, nu a fost amanata decat de situatia in care s-a gasit Mona Musca (si ea sustinatoare a ideii), dupa publicarea colaborarii ei cu Securitatea. Odata socul trecut, lucrurile au intrat din nou in linie dreapta, iar platforma va fi lansata spre mijlocul acestei luni.
Doua saptamani ar fi de ajuns ca Stolojan si Stoica sa-si lanseze documentul-program din afara PNL - prin excluderea lor. Insa temerea liberalilor fideli lui Tariceanu este ca din afara ei ar putea face mult mai mult rau actualei echipe.
Valeriu Stoica a declarat ieri pentru Mediafax ca este convins ca Raluca Turcan si Cristian Boureanu "raman si vor ramane liberali" si ca, impreuna cu cei doi deputati, va reusi sa construiasca o "platforma atractiva pentru liberali, electorat si Alianta".
Stoica a opinat ca, prin excluderea lui Turcan si Boureanu din partid, liderii PNL s-au indepartat nu numai "de spiritul liberalismului, ci si de ideea de democratie". Popescu-Tariceanu crede insa altceva: "Cei care incearca sa se ascunda in spatele libertatii de expresie intr-un partid pentru a nu respecta deciziile acestuia gresesc fundamental".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO