Politică

Arhivele Securitatii merg la CNSAS, iar cele ale ICE Dunarea ies la lumina

01.03.2005, 00:00 26

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis ieri ca doua treimi din arhivele Securitatii care acum se afla in custodia SRI sa fie transferate Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), in timp ce documentele care au apartinut in-treprinderii de comert exterior a Securitatii - ICE Dunarea - vor fi scoase din regimul informatiilor clasificate.


In cazul transferului arhivelor aflate la SRI, este vorba de onorarea partiala a unor promisiuni ale presedintelui Basescu si ale premierului Popescu-Tariceanu. Ei au spus ca vor cere trecerea acestor arhive din custodia SRI in cea a CNSAS pentru ca adevarul despre trecutul unor politicieni si personalitati publice sa nu mai constituie motiv de santaj. Asta nu inseamna insa ca toata arhiva fostei Securitati va fi deconspirata. Ieri, presedintele Basescu a vorbit despre mutarea a doua treimi (16 km de dosare) si a mai spus de dosarele aflate la SRI. Or, arhivele Securitatii - cele in care erau numele celor urmariti si ale informatorilor - se intind pe 25 de km liniari. Aceste dosare, in cea mai mare parte, sunt detinute de SRI, insa o parte importanta si, am adauga, din perspectiva relevantei, se afla raspandite la Ministerul Apararii, la SIE, la Ministerul de Interne si chiar la Ministerul Justitiei (unde, de pilda, in parte sunt dosarele de urmarire ale detinutilor politici).


Transferul dosarelor a facut obiectul disputelor politice inca din 1998, anul cand a inceput procesul de legiferare a accesului la dosarele Securitatii, initiat de fostul senator PNTCD Constantin Ticu Dumitrescu.


O alta decizie importanta de ieri a CSAT se refera la scoaterea din regimul secretelor a dosarelor care au apartinut fostei intreprinderi prin care regimul Ceausescu a tranzactionat comertul exterior - ICE Dunarea. Dar nici nu pare sa fie vorba despre toate dosarele. Presedintele Basescu a precizat ca, in urmatoarele 30 de zile, pe baza analizei pe care o va face SRI, se va stabili ce tronsoane din aceasta arhiva pot fi declasificate.



Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a adresat, la mijlocul lunii februarie, o scrisoare sefului statului, in calitatea acestuia de presedinte al CSAT, prin care solicita sa se dispuna verificarea existentei si, daca este necesar, desecretizarea din arhiva SIE a oricaror documente care il pot eventual privi direct.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24