Politică

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, după trei schimbări de şefi: „Putreziciune generalizată. Toţi sunt mână în mână“

Autor: Gabriel Razi

17.04.2012, 00:02 881

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţia care gestionează dosarele de despăgubire a proprietarilor de imobile naţionalizate, a schimbat în ultimii patru ani şefii instituţiei în trei rânduri după ce au ieşit la iveală acuzaţii de corupţie.

Schimbările de management ală­turi de comandarea unui audit au fost în acest context singurele măsuri luate de Guvern. Autorităţile nu au venit cu nicio soluţie concretă pentru a stopa ilegalităţile din interiorul instituţiei.

"Nu s-a schimbat nimic la ANRP. Putreziciunea este generalizată. Func­ţionarii din eşaloanele doi şi trei fac banii adevăraţi, iar schimbarea şefilor nu a avut niciun efect. Toţi sunt mână în mână", spune Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri la Fondul Proprietatea. Funcţionarii sunt acuzaţi că dau decizii de despăgubire cu prioritate celor care acceptă să renunţe la o parte din bani în favoarea lor.

În ultimii şapte ani toate partidele politice care au fost la guvernare au avut un reprezentant numit în conducerea ANRP. În acest interval instituţia a acordat despăgubiri de circa 3 miliarde de euro, iar grosul a fost acoperit de acţiuni la Fondul Proprietatea. Acum Guvernul are în discuţie limitarea des­păgubirilor la 15% din valoarea reală a imobilelor din lipsă de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO