Politică

Avem un nou presedinte, dar nu si o noua economie

Avem un nou presedinte, dar nu si o noua economie
06.12.2009, 23:00 13

Traian Basescu si Mircea Geoana s-au confruntat ieri intr-unadintre cele mai stranse lupte electorale, o lupta care a amintit decea dintre acelasi Traian Basescu si Adrian Nastase din urma cucinci ani. Atunci, Basescu a castigat la o diferenta de doar200.000 de voturi (51,2% pentru Traian Basescu, 48,7% pentru AdrianNastase). Astazi, dupa primele rezultate oficiale, vom sti cine vafi presedintele pentru urmatorii cinci ani.

Intr-o buna masura, el va avea si o sansa si o nesansa. Sansaeste ca va avea la dispozitie trei ani in care nu vor fi alegeri(legislativele vor fi in 2012), iar acest ragaz ii poate permite sainfluenteze masurile economice. Nesansa este ca Romana se afla incea mai grava criza economica din ultimii 20 de ani, iar iesirea vafi mai grea decat asteptarile.

Viitorul Cabinet care va fi format cu acordul sefului statuluiva trebui sa reduca deficitul bugetar pentru ca FMI sa acordeurmatoarea transa de imprumut. Cheia pentru aceasta masura oconstituie sectorul public care, vrand-nevrand, trebuierestructurat, indiferent daca presedintele va fi de stanga sau dedreapta. Fara banii de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana,statul isi va onora foarte greu obligatiile, incepand de la pensii,salarii si terminand cu firmele private.

In buna masura, alegerile de ieri sunt, sau ar trebuie sa fie,totusi, punctul final al unei crize politice care dureaza de multprea multa vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO