Politică

Avem un nou presedinte, dar nu si o noua economie. Alegerile au trecut, urmeaza alcatuirea noului guvern

Avem un nou presedinte, dar nu si o noua economie. Alegerile au trecut, urmeaza alcatuirea noului guvern
06.12.2009, 23:00 71

Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale deieri din Romania, al carui rezultat final il vom afla astazi,foarte probabil, va aduce la Cotroceni un presedinte a caruimisiune va fi extrem de grea.

Urgenta, in acest moment, pe fondul crizei, este alcatuirea unuiguvern. In buna masura, alegerile de ieri sunt, sau ar trebui safie, punctul final al unei crize politice care dureaza de mult preamulta vreme.

Prezenta la vot

Prezenta la vot la alegerile de ieri a fost, la ora 13.00 de24,01 %, mai buna decat cea din primul tur, in care, la aceeasi oras-a inregistrat o prezenta de 20,9%. Cea mai mare prezenta s-ainregistrat in judetul Dambovita, de 32,29%, iar cea mai mica injudetul Covasna, 13,56%.

Fata de alegerile de acum doua saptamani au lipsit acuzatiilegrave de fraudare a alegerilor. La Gara de Nord, cea mai"disputata" dintre sectiile speciale din tara (unde au votat ceiaflati in tranzit) imbulzeala nu a fost atat de mare ca acum douasaptamani. Votul a fost mult mai simplu, de altfel, in cursa fiinddoar doi candidati.

Ca si acum doua saptamani, "pe surse" au aparut inca de ieri lapranz rezultate ale unor sondaje de opinie la iesirea de la urne,comandate de trusturi media. Insa ele nu au mai fost folosite cuatata nonsalanta, asta si pentru ca s-a stiut ca aceasta cursa vafi foarte stransa, la fel de stransa ca si cea din decembrie 2004dintre Traian Basescu si Adrian Nastase.

In campania electorala, ambii candidati, Traian Basescu siMircea Geoana, au promis sa scoata Romania din una dintre cele maisevere crize politice si economice din ultimii 20 de ani.

Invingatorul, pe care il vom cunoaste astazi dupa anuntareaprimelor rezultate oficiale, va avea la dispozitie trei ani in carenu vor fi alegeri (legislativele vor fi in 2012), iar acest ragazii poate permite sa influnenteze masurile economice.

Viitorul Cabinet care va fi format, fara discutie, cu acordulsefului statului, va trebui sa reduca deficitul bugetar pentru caFMI sa ii acorde urmatoarea transa de imprumut.

Dupa cum si agentiile de presa straine observa, cheia pentruaceasta masura o constituie sectorul public.

Cu 1,3 milioane de angajati, sectorul public numara o treime dinlocurile de munca din Romania. Vrand-nevrand, acesta trebuieres-tructurat, indiferent daca presedintele va fi de stanga sau dedreapta.

Analistii si candidatii au admis ca scrutinul de ieri este unuldintre cele mai importante de la caderea comunismului in Romania,in 1989.

Sunt 20 de ani de atunci, o vreme a bilantului, s-ar spune. Dupaalegerile de ieri, ambii candidati va trebui sa-si faca propriulbilant politic si sa-si asume eventualul esec.

Desi campania a fost dura, fiind marcata de atacuri personale siacuzatii, dezbaterea de joi-seara dintre cei doi candidati s-aincheiat cu zambete si strangeri de mana.

Alegerile din Romania au atras atentia intregii prese dinOccident.

Subliniind ca votul de ieri este unul decisiv pentru incheiereaconfuziei politice de la Bucuresti, cotidianul britanic FinancialTimes a atras atentia asupra mizei economice a acestui scrutin.Moneda nationala a devenit mai puternica in ultima saptamana, pefondul sperantelor ca noul Guvern va putea sa elaboreze rapid unbuget si sa permita FMI sa isi reia asistenta.

Cotidianul american The New York Times considera ca primarulSibiului, Klaus Iohannis, de etnie germana, este cel aflat incentrul bataliei pentru presedintia Romaniei, chiar daca el nucandideaza efectiv pentru aceasta functie si nici macar nu este deorigine romana.

Saxonii, cunoscuti in Germania ca Siebenbuerger Sachsen, suntconsiderati sarguinciosi, corecti si intransigenti, un amestecatractiv

intr-o tara obosita de o conducere ineficienta si coruptie, siuna dintre cele mai afectate tari din Europa de criza economica,comenteaza New York Times.

Cotidianul aminteste, de asemenea, ca Romania a cunoscut celemai bune momente ale sale in timpul regilor germani, in urma cupeste un secol, chiar daca monarhii nu aveau legaturi de sange cupopulatia germana locala.

La 20 de ani de la caderea comunismului, romanii sunt cinici inlegatura cu viitorul lor politic scria si Wall Street Journal,intr-un articol preluat de la Dow Jones.

Alegerile au atras si interesul romanilor din strainatate.Aproximativ 6.500 de romani au votat in Republica Moldova ieri panala ora 13.00, aproximativ 4.100 dintre acestia prezentandu-se launa dintre cele patru sectii de votare deschise la Chisinau, acomunicat MAE.

MAE, citat de Mediafax, a aratat ca, pe baza estimarilor lasectiile din strainatate, numarul romanilor care s-au prezentatieri la vot, in Italia, a fost de 13.800 de persoane, de doua orimai mare comparativ cu cel inregistrat la aceeasi ora la primul tural alegerilor de la 22 noiembrie.

In urma cu doua saptamani, la primul tur al alegerilorprezidentiale, Biroul de presa al MAE anunta ca, in Italia, pana laora 14.00, ora Romaniei, votasera 6.200 de persoane.

PreSedintele In funcTie, Traian Basescu, a votat si ieridimineata la Colegiul economic A.D. Xenopol din sectorul 3 alCapitalei, acelasi loc unde si-a exprimat votul si in urma cu cinciani cand a fost ales sef al statului. "Sa fie cu noroc!", a spusBasescu in momentul in care a introdus buletinul in urna.Presedintele a venit la sectia de votare impreuna cu sotia sa Mariasi cu cele doua fiice, Ioana si Elena. La iesirea din cabina devot, Traian Basescu a spus razand: "Mi-a fost foarte greu sa aleg".Dupa ce a votat, seful statului a declarat ziaristilor: "In primulrand, ma gandesc la cei care au numele legate de Sfantul Nicolae sivreau sa le urez celor care poarta acest nume "La multi ani!" si oviata fericita in familiile lor. Si ma mai gandesc si la locuitoriidin Sannicolau Mare, unde mi-am anuntat candidatura. Si lor le urez"La multi ani!"". La iesirea din sectia de votare, Basescu a fostintampinat in curtea liceului de cateva zeci de tineri care l-auaplaudat.

Tot in sectorul 3 a votat si primarul Liviu Negoita (foto jos),care a fost propus premier de presedintele Traian Basescu si care,impreuna cu echipa sa de ministri, asteapta votul Parlamentului.Negoita este liderul organizatiei PD-L de Bucuresti si este unuldintre cei mai de succes politicieni ai democrat-liberalilor.

Candidatul PSD la presedintie, Mircea Geoana, a votatieri la sectia

VIP-urilor, Jean Monnet, declarand ca spera ca ziua de MosNicolae sa-i aduca un cadou la finalul zilei. Candidatul PSD afacut un apel pentru o participare la vot cat mai mare, indiferentde optiune. "Sper sa vina cat mai multi la vot, miza este mare,este vorba de destinul acestei tari. (...) Este foarte important caviitorul presedinte sa aiba sprijin popular solid", a spus Geoana,care a votat impreuna cu sotia sa Mihaela. El a fost insotit si decei doi copii, Anamaria si Alexandru. Geoana a spus ca, de laLiceul Jean Monnet va merge la mama sa, pentru a o ajuta sa se ducala vot, dupa care vor merge impreuna sa se reculeaga la mormantultatalui sau. El a spus ca apoi va merge la sediul PSD.

"Premierul" lui Geoana, primarul Sibiului, Klaus Iohannis (fotojos), a afirmat ca a optat pentru "echipa" sa, afirmand ca asteaptaca viitorul sef al statului sa fie "un adevarat presedinte pentruromani". Iohannis a mers la vot la Sectia nr. 68 din Sibiu,impreuna cu sotia sa. El a spus ca procesul electoral decurgenormal, fiind "mai simplu" decat data trecuta. El a mentionat ca vasarbatori Sfantul Nicolae asteptand rezultatul votului, care sperasa fie corect, iar cadoul pe care il asteapta de la Mos Nicolae, peplan privat, este sanatate pentru el si familia sa.

Presedintele PNL, Crin Antonescu a votat la Scoala Generala 73din Bucuresti. El i-a chemat pe romani la vot si a declarat ca avotat cu "gandul la eliberarea Romaniei de un cosmar". PNL esteesential in viitoarea formula de guvernare, Antonescu optand incampanie pentru o alianta cu PSD.

Liderul deputatilor liberali Calin Popescu-Tariceanu a votat laGrupul scolar nr.5 din Bucuresti. El a venit la vot impreuna cusotia sa si a declarat ca spera ca alegerile sa puna capat crizeipolitice din Romania

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, si-a exercitatdreptul de vot la liceul Dimitrie Cantemir din Bucuresti. El avotat impreuna cu sotia sa Elena

Elena Udrea, secretar executiv al PD-L, a declarat ca a votatpentru o democratie autentica. Ea a votat la Liceul Gheorghe Lazardin Bucuresti

Premierul interimar Emil Boc a mers impreuna cu sotia sa, Oana,la Sectia de votare nr. 43 de la Scoala Generala Radu Stanca dinCluj-Napoca. El a declarat ca a votat pentru un "presedinte care sacontinue modernizarea Romaniei"

Omul de afaceri Dinu Patriciu a venit la vot in jurul orei 10:00la Liceul Jean Monnet, alaturi de sotia sa. El s-a intalnit lasectia de votare cu candidatul PSD Mircea Geoana, cu care a datmana. Patriciu, un adversar al lui Basescu, s-a plasat in campaniealaturi de Geoana

Ion Iliescu a votat impreuna cu sotia sa, Nina, la Liceul JeanMonnet din Cartierul Primaverii, aceeasi sectie unde au votat siMircea Geoana si Dinu Patriciu

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a votat la Scoalagenerala nr. 21 din Capitala. El a declarat ca a votat "pentru a-Iscoate pe romani din criza"

A fost marea confruntare de joi momentul de cumpanapentru castigarea prezidentialelor?

Dincolo de intalnirile primilor doi oameni in stat cu omul deafaceri Sorin Ovidiu Vantu, momentul cheie al finalului campanieielectorale, dezbaterea de joi a celor doi candidati la presedintienu a oferit o confruntare reala intre viziunile privind Romaniaurmatorilor cinci ani. Dezbaterea a semanat mai degraba cu unconcurs de tipul "Stii si castigi", in care Mircea Geoana si TraianBasescu au incercat sa-si apropie simpatia celor peste 5 milioanede romani care i-au urmarit in direct cu glumele si exercitiile deretorica.

Maleficul

Traian Basescu a dat lovitura in mijlocul dezbaterii cand l-aintrebat cu insistenta pe liderul PSD ce a cautat cu o noapteinainte in vizita la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, pentru cain prima faza contracandidatul sau nu a dat un raspuns coerent.Basescu a castigat puncte pentru ca astfel toata campania saconstruita pe razboiul impotriva mogulilor a beneficiat astfel de"dovada": Geoana negociaza cu mogulii. Insa la cateva ore dupa cedezbaterea a luat sfarsit Vantu a intervenit in direct pe postulsau de televiziune, Realitatea TV, si a afirmat ca Geoana esteprietenul sau de mai multi ani (desi acesta il numise intr-uninterviu "malefic") si a dezvaluit ca, in 2004, s-a intalnit si cuBasescu intr-o noapte in parcare la Tancabesti.

Exporturile

Presedintele Traian Basescu a spus in dezbaterea de joi ca nutoate pietele de export au cazut in 2009 si ca in Germania, Olandasi Italia ar fi crescut. De fapt, exporturile in euro au scazut peprimele opt luni in toate aceste trei tari, cu 5%, cu 3% si cu 20%,dar in lei au crescut in Germania si Olanda, cu 10% si respectiv14%, conform datelor de la Statistica. Diferenta evolutiei intreexporturile in euro si cele in lei este data de scaderea leuluifata de euro in 2009 fata de 2008. Pentru pozitia economica externaa Romaniei, valoarea in euro este relevanta. Exporturile au scazutin 2009 in Germania cu 5%, in Italia cu 20%, in Franta cu 15%, inTurcia cu 45% si in Ungaria cu 35%. Acestea sunt primele cinci taricare au absorbit marfuri si produse din Romania pe primele opt lunidin 2009, conform datelor Institutului National de Statistica.

In Germania exporturile au fost de 3,5 miliarde de euro inaceasta perioada. Pe locul 20 in topul tarilor in care mergexporturile Romaniei este Ucraina, cu circa 200 milioane de euro,in scadere cu 70% fata de anul trecut. Exporturile in Norvegia aufost singurele care au crescut in 2009 in euro, cu 30%, pana la 255milioane de euro.

Cum s-a vazut din sala

A fost o atmosfera electrica in Sala Cuza din PalatulParlamentului in ceea ce poate fi numita finala politica adeceniului: pe de-o parte "fiara" neimblanzita Traian Basescu, pede alta parte diplomatul Mircea Geoana, fiecare sustinuti defamilii si colegi de partid.

Taberele de sustinatori si-au facut aparitia cu doar 10 minuteinainte de inceperea dezbaterii in sala in care in mod normal potavea loc conferinte cu peste 1.000 de participanti. Moderatoruldezbaterii Robert Turcescu se plange de caldura din sala, dar cucateva minute inainte de intrarea in live pana si picaturile desudoare ingheata de emotie. Dincolo de intrebarile si raspunsurilecandidatilor (de remarcat este ca Basescu a revenit in timpulacestei dezbateri la forma care l-a propulsat presedinte alRomaniei in 2004, dupa ce in timpul campaniei a avut o prestatielipsita de vigoare) interesant a fost jocul taberelor desustinatori: din tabara pedelista Monica Macovei este cea maivocala sustinatoare, la concurenta cu poetul Mircea Dinescu, care aintrat in galeria de fani ai lui Geoana. La un moment dat, dialoguldintre cei doi sustinatori devine atat de nervos, inca Geoana uitaca trebuie sa-i raspunda lui Basescu si intra si el in discutie cuMacovei.

La pauza, dupa momentul Vantu, Theodor Stolojan spunejurnalistilor: "Va rog sa scrieti ca Geoana a aruncat prosopul! Eincredibil sa spui ca te-ai dus acasa la Vantu si ca nu stii cineeste Nicolae Popa". Mircea Geoana era inconjurat de cativa colegiintre care Cosmin Gusa si Bogdan Niculescu-Duvaz. Mihaela Geoana serujeaza. La revenirea in sala, din primul rand ai sustinatorilorlui Geoana au disparut actrita Maia Morgenstern si fostul tenismanIlie Nastase, care in prima ora si jumatate mestecase nervos gumasi se intretinuse cu sotia candidatului social-democrat.

Emil Boc radea cu ingaduinta la fiecare schimb de replici, maiales cand Basescu puncta realizarile guvernului sau interimar inceea ce priveste reforma sanatatii sau programul Rabla.

Crin Antonescu chicotea cu Liviu Dragnea dandu-i un cot luiKlaus Iohannis pentru ca acesta sa priveasca o tanara cameraman."Premierul" a intors un ochi, dar a revenit imediat la starea luide amorteala. Trei scaune mai la dreapta lui, Cristian Diaconescutragea un pui de somn.

Dezbaterea s-au incheiat dupa 3 ore, cu un oftat de usuraredinspre pesedisti si liberali. "A fost cam lunga", a spus Geoana."A fost prea scurta", a spus Basescu.

Daca confruntarea de joi, prima si ultima dintre cei doicandidati, va fi fost decisiva, o vor arata analizele politice dinaceasta saptamana, dar si rezulatele finale care sunt asteptateastazi. Doina Anghel

Intrebarea ZF pentru candidati

Una din cele patru intrebari adresate candidatilor de catrepresa a apartinut Ziarului Financiar. La intrebarea "Care va fi celmai important indicator al iesirii Romaniei din criza economica?",Mircea Geoana a raspuns ca o crestere economica timp de douatrimestre consecutive va insemna iesirea din recesiune, insacandidatul social-democrat a precizat ca unul din indicatori va fisi cresterea consumului de energie, ca o aluzie la declaratiile luiTraian Basescu referitoare la reflectarea starii economiei princonsumul de energie.

Tot Geoana a citat Ziarul Financiar in dezbaterea televizata dejoi-seara cu Traian Basescu. El i-a reprosat presedintelui caprogramul anticriza al premierului desemnat de el este cel mai slabdin Europa, citand notele acordate de institutul CeSifo. "Cine apus aceasta nota?", a intrebat Basescu. "Un institut prestigios.Daca cititi Ziarul Financiar o sa vedeti", a raspuns Geoana.

Cum au votat VIP-urile

Primaverii, cartierul fostei elite comuniste, s-a"diversificat": fotbalisti, petrolisti, politicieni

Gica Popescu, Sergiu Nicolaescu, Ion Iliescu, Dinu Patriciu,Mircea Geoana. Ce-i uneste pe toti - fosti fotbalisti, regizori,petrolisti, politicieni? Cartierul Primaverii. Perla Bucurestiului,cartierul fostei elite comuniste. Unul dintre cele mai scumpecartiere din Romania unde un metru patrat construit costa intretrei si patru mii de euro. Si pe toti ii aduna sectiile de votarede la Liceul Jean Monnet, o cutie de chibrituri comunista (acumrenovata) care pur si simplu nu ar avea ce sa caute in cartierul devile elegante.

Ieri la ora 8.00 numai jurnalistii agitau atmosfera la sectia devotare 59 de la Liceul Jean Monnet.

Mult-asteptata parada a vedetelor a inceput cu Gica Popescu,care a venit la vot impreuna cu familia.

Mircea Geoana, candidatul pentru care jurnalistii au venitdis-de dimineata in sala de vot a liceului, si-a facut aparitia injurul orei 10:00, alaturi de sotia sa, Mihaela, si de cei doicopii.

"Nu am primit nimic de Sfantul Niculae, dar sper sa primesc inseara asta", a declarat Geoana, care a adaugat ca spera sa vina catmai multi la vot, miza este mare. Declaratiile candidatului PSD aufost facute pe fondul certurilor dintre cameramani si fotografi,care incercau sa prinda cel mai bun cadru.

"Mogulul" si Iliescu

La nici cinci minute de la plecarea candidatului PSD, si-a facutaparitia Dinu Patriciu. Geoana s-a intersectat cu "mogulul" incurtea liceului si a dat mana cu el. Foarte optimist, Patriciu adeclarat dupa ce a votat ca a facut-o pentru "bun-simt si pentru oschimbare benefica".

"Romanii nu mai suporta atata scandal si dezinformare", a maispus omul de afaceri.

La iesirea din sectia de vot, Dinu Patriciu a dat nas in nas cuIon Iliescu, care venea sa voteze cu sotia sa Nina, inconjurati detrei SPP-isti. Cei doi s-au salutat din cap, dar nu au datmana.

Niciun tanar

Numele de cartierul Primaverii este nepotrivit insa avand invedere varsta celor care se prezentau la vot. Varsta medie avotantilor la Liceul Jean Monnet era de 60 de ani, iar bastoaneleputeau fi vazute la unu din trei alegatori. Cate un batranel isimai uita bastonul in cabina de vot si venea disperat sa-lrecupereze, punandu-l pe seful sectiei sa il caute.

La un moment dat si-a facut aparitia un alegator pe la 80 deani, care se deplasa cu ajutorul a doua bastoane. Din cauza ca semisca foate incet, jurnalistii chiar credeau ca o sa-i striceintrarea triumfala a lui Mircea Geoana, care era asteptat dintr-oclipa intr-alta.

Pe fondul forfotei din sala de votare, puteai sa mai auzi sicate un banc cu unul dintre candidati. "Am votat pentru schimbare"era raspunsul pe care il dadeau toti alegatorii. "Ne dorim sa fieliniste si belsug", a declarat unul dintre ei. Liniste! Se voteaza!Andreea Magraon

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO