Politică

Băsescu: Pentru prima oară după Revolutie, avem sold pozitiv al comerţului exterior

Băsescu: Pentru prima oară după Revolutie, avem sold...

Autor: Marius Fratila

15.04.2013, 19:00 1014

Traian Băsescu a confundat balanţa comercială cu balanţa de plăţi, de fapt fiind pentru prima dată după Revoluţie când România înregistrează un excedent al balanţei de plăţi, nu de balanţă comercială.

"Aş vrea să profit de onoarea pe care o am să fie Guvernul aici şi să observ că pe primele două luni ale anului este pentru prima dată când avem un sold pozitiv al comerţului exterior, cred că prima dată de la Revoluţie. Sigur, unii dintre dumneavoastră or să se mire de cum s-a întâmplat. S-au cumulat efectele în timp şi iată că reuşim să reducem deficitul de cont curent, chiar să avem surprize ca cele de pe primele două luni ale anului", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, în discursul său de la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cazanciuc.

El a mai arătat că pentru anul viitor există o estimare de creştere economică din partea agenţiilor de rating de 1,7%, însă aceasta nu reprezintă ceea ce poate România, cu condiţia să se reuşească o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Conform datelor INS, România a înregistrat în primele două luni un deficit comercial de 208,2 mil. euro, cel mai mic din ultimii 10 ani, care a ajutat balanţa de plăţi să revină pe plus, cu un sold pozitiv de 327 mil. euro. În primele două luni ale anului trecut dificitul balanţei de plăţi se cifra la 657 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO