Politică

Basescu vs. Patriciu, o adversitate care dureaza de ani

19.01.2007, 19:50 20

La inceputul anului 2003, cand democratii lui Traian Basescu si liberalii lui Theodor Stolojan negociau o formula de colaborare care avea sa castige alegerile din 2004 sub numele de Alianta Dreptate si Adevar, Dinu Patriciu, lider al gruparii radicale aflate atunci in minoritate in PNL, a spus ca formatiunea sa nu are nevoie de nicio alianta electorala, iar apropierea PNL-PD ar fi contra naturii.
Patriciu si Basescu au intrat in conflict direct in decembrie 2004, intr-o sedinta a Aliantei care a avut loc intre cele doua tururi de scrutin. Liberalul a pledat pentru sprijinirea lui Adrian Nastase, candidatul PSD, in al doilea tur de scrutin, opinia lui a fost insa mino-ritara, iar Basescu a castigat oricum ale-gerile prezidentiale.
In timpul campaniei electorale, Basescu acuzase faptul ca mai multi oameni de afaceri se opun integrarii la termen a Romaniei, pe motiv ca aceasta le-ar periclita afacerile. Basescu nu a pronuntat numele lui Patriciu, insa tinta a fost explicita. Ulterior (in doua jumatate a lui 2005) presedintele Rom-petrol a admis ca si-ar dori amanarea integrarii Romaniei, explicand ca acest lucru ar aduce beneficii companiilor.
In primavara lui 2005, dosarul in care Dinu Patriciu este acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune este finalizat de procurori, iar la sfarsitul lunii mai, presedintele Rompetrol este retinut aproape 24 de ore. Anchetarea lui in dosarul Rompetrol a inceput in timpul guvernarii PSD.
Presedintele Rompetrol nu s-a ferit sa-l acuze direct pe presedintele Basescu de implicare in cazul sau, iar premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu, cu care Patriciu este bun prieten i-a luat apararea in public.
O luna mai tarziu, clasa politica fierbea din cauza procedurilor pentru de-clansarea alegerilor anticipate, insa premierul Tariceanu, care fusese initial de acord sa-si dea demisia, a renuntat la acest plan. Presedintele, adeptul anticipatelor, l-a acuzat pe premier ca a renuntat la planul convenit in urma unor sugestii ale unor oameni de afaceri (Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, Peter Imre, manager Philip Morris Romania, si Sorin Rosca Stanescu - directorul cotidianului Ziua).
Atunci Sorin Rosca Stanescu a dezvaluit ca Basescu l-ar fi amenintat pe Patriciu imediat dupa ce a castigat alegerile prezidentiale. Rosca Stanescu a afirmat ca l-a sunat pe Basescu pentru a-l felicita si ca acesta i-ar fi spus sa-i transmita lui Patriciu ca "mai are doar o luna de zile de liniste".
In noiembrie 2005 are loc la Palatul Cotroceni o intalnire Patriciu-Basescu pe tema oportunitatilor de afaceri din Romania, insa, potrivit sefului Rompetrol, nu s-a adus in discutie situatia dosarului sau de la Parchet.
In 2006, fostul consilier prezidential Elena Udrea dezvaluie la randul sau mai multe interventii ale premierului Tariceanu in favoarea lui Dinu Patriciu. Este vorba in primul rand de telefonul pe care l-a dat in vara lui 2005 procu-rorului general de la acea vreme Ilie Botos, pentru a se informa despre si-tuatia dosarului Rompetrol, apoi despre o intalnire pe care a intermediat-o la palatul Victoria intre omul de afaceri si ministrul justitiei Monica Macovei. Ultima dintre aceste dezvaluiri se refera la "biletelul" pe care Tariceanu l-a trimis presedintelui Traian Basescu cu privire la dosarul Petromidia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO