Politică

Bilantul guvernarii: opozitia cere demiterea primului ministru

09.03.2004, 00:00 17



Cresterea economica inregistrata de Romania in ultimii ani s-a realiza printr-o indatorare fara precedent, datoria externa in dolari crescand cu 80%, releva un studiu prezentat ieri de Alianta D.A.PNL-PD. Studiul realizat de specialistii celor doua partide de opozitie subliniaza ca aceasta crestere economica inregistrata in ultimii ani nu a fost resimtita de populatie din cauza coruptiei extinse. Totodata, presedintele liberal Theordor Stolojan a avertizat ca reducerea inflatiei se realizeaza cu costuri foarte mari si a dat drept argument faptul ca dobanda de referinta a Bancii Nationale este de circa 60% peste rata inflatiei, ceea ce, in opinia sa, demonstreaza "tensiuni mari inflationiste". In acelasi timp, studiul Aliantei a aratat ca un sfert din produsele aflate in cosul de consum au preturile controlate de stat iar rata somajului nu reflecta realitatea. Theodor Stolojan a mai criticat ieri fiscalitatea "impovaratoare si agresiva", mai ales cea privind forta de munca, care a ajuns la acest nivel, potrivit presedintelui PNL, din cauza "sistemului mafiot de percepere a comisionaleor" de catre PSD. Ca o concluzie a raportului opozitiei, Stolojan a sustinut ca lipsa unei economii de piata functionale in Romania a perpetuat monopolul economic si politic al PSD, ducand la crearea unor adevarate structuri oligarhice ostile dezvoltarii economice si integrarii europene.



Liderii Aliantei, Theodor Stolojan si Traian Basescu, au propus ieri si un set de masuri politice care sa conduca la recastigarea increderii Guvernului in fata organismelor europene. Intre solutiile PNL si PD sunt demiterea ministrului justitiei (revocat ieri), a responsabilului cu negocierile, demiterea demnitarilor implicati in ceea ce Alianta numeste "traficul de copii" (ii numeste aici pe Adrian Nastase si Gabriela Coman, presedintele Agentiei pentru Protectia Copilului) rezolvarea cazurilor de coruptie in gestionarea fondurilor SAPARD. Liderii Aliantei mai cer organizarea licitatiei pentru atribuirea lucrarilor de executie la autostrada Brasov-Bors si, nu in ultimul rand, finalizarea anchetelor privind privatizarea SNTR, Rafo Onesti, Insula Mare a Brailei.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO