Politică

Blocajul Justitiei continua sa loveasca in activitatea firmelor

Blocajul Justitiei continua sa loveasca in activitatea firmelor
13.09.2009, 18:31 24

Blocajul cvasitotal al Justitiei intra intr-a doua saptamana, cuconsecinte pentru mediul de afaceri, in conditiile in care toatecauzele comerciale sunt amanate, unele chiar si pana in 2010.

"Impactul este major pentru ca orice disputa este amanata panala o data nespecificata. De pilda, daca ai un proces la Satu Mare,te intrebi daca sa te urci in masina sau te urci degeaba - pentruca procedura protestului nu este unificata, unele tribunalelucreaza, altele nu", spune Sebastian Gutiu, managing partner alcasei de avocatura Schoenher.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a cerut la finelesaptamanii trecute magistratilor sa reia activitatea instantelor sia parchetelor subliniind ca acest protest "agraveaza neincredereain sistemul institutional al statului de drept".

Protestul insa continua cu consecinte importante avand in vedereca, practic, activitatea justitiei este aproape blocata avand invedere ca toate cauzele civile sau penale sunt amanate cu exceptiacelor legate de incredintarea minorilor si de arestari. Pentruunele firme protestul poate fi chiar fatal, intrucat, de pilda,procesele de insolventa sunt amanate cu lunile, firmele care cerprotectia justitiei putand ajunge astfel in faliment, spun avocatiide profil. Insa, potrivit lui Gutiu, loviti, poate chiar mai mult,sunt creditorii care nu-si pot recupera creantele in justitie dincauza acestui protest. Potrivit legii, cererea unei firme de a sepune sub protectia justitiei trebuie analizata de judecator incinci zile, or, din caza protestului, astfel de cauze sunt amanatecu lunile. Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),numarul proceselor de insolventa a crescut foarte mult in urmacrizei. La Tribunalul Bucuresti sunt inregistrate, zilnic,aproximativ 50 de astfel de dosare. In primeleÊtrei luni ale lui2009,Ês-au inregistrat in justitie peste 6.500 de cereri deinsolventa, numarul total al unor astfel de dosare depasind10.000.

De asemenea, ca urmare a protestului, judecatorii delegati pelanga oficiile registrului comertului nu se mai prezinta decatodata pe luna, astfel incat mii de cereri de infiintari de firme,de suspendari sau radieri sunt si ele amanate sau blocate.

Salariile magistratilor au fost din nou majorate substantialprin proiectul final al legii salarizarii, comparativ cu ultimavarianta. Aceasta acorda magistratilor un spor de risc sisuprasolicitare neuropsihica de 25% si un spor de confidentialitatede 5% din salariul de baza. Insa magistratii cer majorarea sporuluide risc de la 25% la 50% si a sporului de confidentialitate de la5% la 25%. Astazi va avea o noua runda de negocieri intre Executivsi magistrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO