Politică

Boc: “Cardul Kogălniceanu”- programul de subvenţionare a IMM-urilor – va fi funcţional după 15 august

Autor: Adelina Mihai, Iulian Anghel

07.08.2011, 19:57 224

Premierul EmilBoc a anunţat astăzi, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii, că programul de sprijinire a IMM-urilor (Cardul Kogălniceanu) vafuncţiona de la jumătatea acestei luni, astfel că antreprenorii dinîntreprinderile mici şi mijlocii pot primi de garanţii de stat laacordarea de credite.

"După 15 augustintră în vigoare Cardul Kogălniceanu, acest program de sprijinire aÎntreprinderilor Mici şi Mijlocii. Am alocat 24 de milioane de leipentru subvenţionarea dobânzii în cadrul acestui program, astfelîncât întreprinderile mici şi mijlocii să beneficieze de sprijinulstatului la subvenţionarea dobânzii şi la obţinerea de credite,până în anumite limite, pentru menţinerea şi crearea de noi locuride muncă. Este o măsură suplimentară de susţinere", a spusBoc.

Cei care vor săintre în acest program se pot înscrie pe o platformă on-lineexistând o serie de condiţii care, îndeplinite, faciliteazăobţinerea creditelor în vederea dezvoltării.

Statul, prinFondul Naţional de Garantare a Creditelor, va subvenţiona parţialdobânda pe care o plătesc IMM-urile pentru creditele luate şi oferăgaranţii de stat de 80% din valoarea creditului, în limita a100.000 de lei. Dobânda va fi subvenţionată în proporţie de 70%, înlimita a 6,5% pe an.

Propunerea uneimăsuri în favoarea IMM-urilor (Cardul Kogălniceanu) care ţine deemiterea unui card de lichidităţi, sub forma unei finanţări tampongarantate de stat, cu care înterprinzătorul poate să-şi plăteascăfurnizorii, partenerii sau să-şi asigure un flux de numerarechilibrat, a fost luată după modelul unguresc al Schemei de CardSzecsenyi.

IstvanSzechenyi (1791-1860) a fost Ministru al transporturilor şiocupării forţei de muncă în primul guvern ungar din 1848. MihaiKogălniceanu (1817 - 1891) şi-a legat numele de actul proclamăriiindependenţei de stat a României. A fost ministru de externe alţării în 1867 şi în perioada 1877-1878.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO