Politică

Capacitatea de coalitie, asul din maneca al castigatorului parlamentarelor

04.08.2004, 00:00 13

Polarizarea politica fara precedent in utimii 14 ani, scoasa in evidenta de scrutinul local, se mentine si chiar se accentueaza inaintea alegerilor parlamentare. Ultimul sondaj de opinie realizat de IMAS, evidentiaza acest lucru. Analistii sunt rezervati in a face estimari in privinta actorului politic cu prima sansa la scrutinul parlamentar. Ei afirma ca nici Alianta PNL-PD nici PSD nu va putea aduna in contul sau majoritatea voturilor pentru a guverna fara aliati iar preluarea guvernarii va depinde de arta negocierilor politice.
 Potrivit sondajului de opinie realizat de IMAS, sunt doi actori politici importanti: Alianta PNL-PD, creditata cu 42,2% si PSD, cu 35,9%, si alte doua partide ce ar putea juca rolul de arbitru: PRM, care potrivit sondajului ar fi votat de 11% dintre alegatori, si UDMR la limita pragului parlamentar, 5,1%. PUR este, conform IMAS, sub pragul parlamentar, cu 2,6%, un procent mai mic comparativ cu sufragiile obtinute la alegerilor locale.
Pentru prima data dupa cinci ani, PSD este creditat de un studiu sociologic cu sansa a doua. Unul dintre fostii strategi ai partidului, Viorel Hrebenciuc, considera ca este vorba doar despre o situatie de moment. "Sondajul a fost facut imediat dupa alegeri. Acesta era sentimentul dar, acum s-a revenit". Fostul vicepresedinte al PSD sustine ca imaginea partidului s-a imbunatatit in perceptia electoratului, comparativ cu ceea ce concluzioneaza sondajul IMAS, nu datorita schimbarii staffului de conducere ci a "prestatiei celor alesi".
Viorel Hrebenciuc a spus ca nu stie daca acest studiu sociologic a fost realizat la comanda PSD, insa a precizat ca partidul de guvernamant lucreaza cu mai multe institute de sondare a opiniei publice, fara a da numele acestora.
PSD este unul dintre abonatii IMAS si primeste in fiecare luna studiile realizate de institut. Mai multi lideri ai acestui partid au refuzat sa comenteze sondajul de opinie, pe care presedintele Adrian Nastase il considera, la sfarsitul saptamanii, "irelevant".
Sondajul IMAS mai scoate in evidenta inca un lucru. Anume, ca la alegerile parlamentare scorul se preconizeaza foarte strans intre Alianta D.A. si PSD, iar constituirea unei majoritati care sa guverneze va depinde de dibacia alegerii aliatilor politici. Inainte sau dupa alegeri. Este de asteptat insa ca optiunile de vot sa se schimbe in functie de partenerul pentru care opteaza un partid sau altul. Alianta PNL-PD, de pilda, spune ca nu are in vedere incheierea unor aliante preelectorale. Senatorul Gheorghe Flutur, vicepresedinte al Aliantei D.A., spune ca cele doua formatiuni politice nu vor avea nevoie de aliante preelectorale intrucat va castiga la alegeri un scor confortabil care sa-i permita sa guverneze fara alti parteneri politici. De asemenea, PRM nu considera necesara o alianta inainte de alegeri.
PSD este insa de alta parere. Viorel Hrebenciuc a afirmat ieri ca aliante preelectorale "se vor face". Numele partenerilor nu a fost pronuntat dar se pare ca este vorba despre UDMR. Hrebenciuc exclude PRM din aceasta ecuatie. In privinta PUR, "orice e posibil".
Analistul politic Cristian Preda a remarcat ca PSD si-a propus obtinerea unei majoritati simple, insa dupa alegerilor locale a renuntat la acest obiectiv atins in ultimii 14 ani doar de FSN. Acum Alianta PNL-PD este tentata de culegerea a peste 50% din voturi, lucru extrem de greu de realizat. Asa cum se contureaza acum lucrurile, Cristian Preda considera ca raportul de forte la alegerile parlamentare va depinde de aliantele pe care partidele politice le incheie sau lasa impresia ca le vor incheia dupa alegeri. Arbitri vor fi PRM, UDMR - subevaluat de sondajul IMAS, in opinia lui Cristian Preda - si PUR. Un aliat demn de luat in seama ar fi, potrivit analistului politic, si cei 18 deputati ai minoritatilor nationale. In plus, Cristian Preda a aratat ca formarea structurilor locale au aratat ca PSD are o mai mare capacitate de a negocia decat Alianta PNL-PD. Un motiv ar fi lipsa unui front comun la alegeri a PNL si PD, partide aflate la scrutinul local pe pozitii de concurenta. Ca o concluzie, analistul politic spune ca la alegerile parlamentare lupta va fi foarte stransa atat pentru primul loc cat si pentru intrarea in Parlament. "Jocurile nu sunt jucate. Cred ca vor exista surprize asa cum au fost in 1996 si 2.000", a conchis Preda.
La randul sau, analistul Daniel Barbu apreciaza ca nu este plauzibil sa imaginam procente mai mari de 40% in contul unui partid politic. In aceste conditii, raportul de forte va depinde de capacitatea de a negocia a fiecarei formatiuni. "Uitandu-ne la ceea ce s-a intamplat la alegerile locale, constatam ca Alianta PNL-PD nu are capacitatea de a negocia coalitii. A castigat presedintia consiliilor judetene doar in judeele unde a inregistrat un scor zdrobitor. In schimb, PSD, indiferent de scor, a reunit in plan local coalitii cu toate partidele, inclusiv cu PNL si PD" afirma Daniel Barbu.
In perspectiva alegerilor parlamentare, analistul politic considera ca sunt mai multe posibilitati. Intre aceastea si varianta ca PSD sa guverneze cu Alianta PNL-PD. "Conducerile celor doua partide nu par dispuse sa mai stea inca patru ani in opozitie. Eu cred ca vor cauta o solutie de participare la guvernare, inclusiv cu PSD. Fie impreuna, PNL si PD, fie separat", este de parere Daniel Barbu.
Singurul analist politic care a facut estimari in cifre este Stelian Tanase. El spune ca la scrutinul parlamentar Alianta PNL-PD are prima sansa si va obtine 40-45%, iar PSD 30-33%. Potrivit lui Stelian Tanase, Alianta D.A. ar trebui sa mearga la alegeri fara aliati, anume "sa evite ambiguitatile legate de parteneri. "PSD este in scadere si tocmai de aceea cauta colaboratori pentru a crea imaginea de forta", explica analistul politic. Dupa alegerile parlamentare insa, Stelian Tanase considera ca Alianta D.A. ar putea incheia un parteneriat cu UDMR. PSD are in posibilitatea de a alege intre UDMR si PRM. Spre deosebire de alegerile precedente, Tanase considera ca exista posibilitatea ca polarizarea sa duca la situatia unei coabitari. Anume, seful statului sa fie de o culoare politica decat guvernul.
In privinta partidelor extraparlamentare, analistii politici sunt cat se poate de rezervati. Atat Cristian Preda cat si Stelian Tanase cred ca aceste partide au sanse reduse de a patrunde in Parlament.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO