Politică

Ce asteapta liderii Romaniei de la summit?

Ce asteapta liderii Romaniei de la summit?
01.04.2008, 21:34 13

Presedintele Traian Basescu (foto stanga) urma sa se pronunte aseara asupra importantei summit-ului NATO de la Bucuresti intr-un interviu acordat televiziunii publice, dar o intalnire anterioara cu presa straina i-a "devoalat" deja ideile.
Presedintele roman care se va intalni cu omologul sau american George W. Bush inaintea summit-ului, a declarat in cadrul unei intalniri cu presa straina ca Romania spera ca summit-ul NATO va contura o "strategie" pentru Afganistan, care sa nu fie limitata la trimiterea de intariri militare.
"Speram ca summit-ul NATO sa contureze o viziune, o strategie referitoare la Afganistan, care nu trebuie sa mai fie vazut doar ca un camp de lupta", a precizat Basescu, citat de AFP. O astfel de strategie "nu ar trebui sa faca referire exclusiv la desfasurarea de trupe suplimentare, dar si la solutii de dezvoltare" a acestei tari, a adaugat el."
Alianta Nord-Atlantica trebuie sa arate ca interventia militara este urmata de un proiect de dezvoltare", a mai spus presedintele roman. In opinia sa, Romania intentioneaza sa isi mentina angajamentul in Afganistan si a raspuns deja la solicitarile de intariri, sporindu-si contingentul de la 500 la 780 de persoane si redesfasurandu-l in sud.
Pe de alta parte, premierul Calin Popescu-Tariceanu (foto dreapta) se va intalni cu presedintele american in ultima zi a summit-ului, pe 4 aprilie. Tariceanu a anuntat ca intentioneaza sa discute cu Bush despre eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in Statele Unite.
Premierul a spus ca in momentul de fata mai multe tari membre ale UE ai caror cetateni au nevoie de viza incearca impreuna sa determine eliminarea lor.
In plus, Romania ar merita din plin ridicarea vizelor daca s-ar lua in considerare eforturile depuse de autoritati si populatie in ultima perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO