Politică

Cercetarea de catre DNA a fostului consilier al lui Ion Iliescu dinamiteaza scena politica

Cercetarea de catre DNA a fostului consilier al lui Ion Iliescu dinamiteaza scena politica
13.12.2009, 23:10 49

Catalin Voicu a fost adus cu mandat si audiat de DirectiaNationala Anticoruptie (DNA) la sfarsitul saptamanii trecute, fiindacuzat de trafic de influenta, pentru ca, potrivit unui comunicatal DNA, "ar fi pretins si primit bani de la oameni de afaceripentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflatepe rolul organelor judiciare".

Senatorul a primit interdictia de a parasi Bucurestiul pentru operioada de 30 de zile.

General SPP in rezerva, Voicu a fost adus in atentia publicaanul trecut cand a fost luat in calcul pentru functia de ministrude interne, post ce i-a revenit apoi lui Gabriel Oprea. Estecunoscut ca fiind un apropiat al liderului PSD Bucuresti, MarianVanghelie, al lui Viorel Hrebenciuc si al lui Ion Iliescu.

Actual senator, Voicu (44 de ani) a fost deputat in legislatura2000-2004. A devenit general SPP la 38 de ani, fiind consilierullui Ion Iliescu in perioada 2000-2004. Din 2000 si-a inceputactivitatea de avocat. In prezent este vicepresedintele Comisieipentru aparare din Senat.

Dupa audierile de la DNA, Voicu a refuzat sa precizeze care suntfaptele de care este acuzat, spunand doar ca nu are voie sa ialegatura cu Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie si Dan Ion Popescu,fostul ministru PSD al economiei. El a declarat ca invinuirile carei se aduc au legatura cu calitatile sale de senator si de avocat.Nici DNA nu a facut precizari suplimentare.

Numele lui Voicu a fost amintit de presedintele Traian Basescu,in octombrie, intr-o emisiune la B1 TV. Presedintele a sugeratatunci, potrivit Mediafax, ca senatorul PSD ar avea acces laarhivele Directiei Generale de Informatii si Protectie Informativa(DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne, dupa ce MarianVanghelie afirmase ca are probe din cadrul Directiei care ilincrimineaza pe presedinte.

Reactii dure din partea PSD

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a sustinut ca"arestarea de pe strada, fara citatie prealabila", a senatoruluiPSD Catalin Voicu reprezinta un semnal prost pentru acest moment incare Traian Basescu se pregateste sa-si reia mandatul.

La randul sau, seful PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declaratca l-a sunat pe senatorul Voicu dupa iesirea sa de la DNA, incadrul convorbirii acesta transmitandu-i ca "lucrurile suntcomplicate". Grupul PSD din Senat considera ca retinerea siaudierea senatorului Catalin Voicu de catre DNA s-au facut cunerespectarea Constitutiei si a legislatiei in vigoare si apreciazacomportamentul DNA ca fiind abuziv, solicitand in acest sensexplicatii ministrului justitiei.

"Conform Constitutiei Romaniei, deputatii si senatorii nu pot fiperchezitionati, retinuti sau arestati decat cu incuviintareaCamerei din care fac parte. De asemenea, urmarirea si trimiterea injudecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langaInalta Curte de Casatie si Justitie", s-a aratat intr-un comunicatal grupului PSD din Senat.

Basescu: Aceluia care ajunge la DNA i se pare ca-lajunge dictatura

Intrebat fiind cum comenteaza arestarea senatorului Voicu,presedintele Traian Basescu a declarat ca, daca cineva crede capresedintele se ocupa cu chemari la DNA, este "cel putincopil".

Seful statului a apreciat ca aceluia care ajunge la DNA "i separe ca-l ajunge dictatura".

Presedintele a fost acuzat de Marian Vanghelie ca s-ar afla inspatele aducerii lui Voicu la DNA.

Chemarea la DNA a fostului general SPP a fost pusa de uniimembri ai PSD in relatie cu audierea, saptamana trecuta, la Senat,la Comisia de aparare (unde Voicu este vicepresedinte) a lui MarianOpris, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, pentru opresupusa interventie a acestei structuri in procesul electoral departea PD-L.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO