Politică

Clasa politica de la Bucuresti, in campanie inaintea semnarii Tratatului

24.03.2005, 00:00 6

Romania pregateste semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana printr-o campanie sustinuta: premierul Calin Popescu-Tariceanu a incercat la Bruxelles sa risipeasca  temerile europarlamentarilor sceptici, in timp ce presedintele Traian Basescu si-a programat intalniri cu inalti responsabili politici din Italia si Germania, doua voci puternice ale comunitatii europene.


La Bucuresti, parlamentarii comisiilor de politica externa si integrare s-au intalnit ieri cu seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele pentru a discuta despre angajamentele asumate de Romania.


O buna parte a acestor angajamente, care tin de capitolul de justitie si afaceri interne precum si de capitolul concurenta, au termen de finalizare sfarsitul acestei luni.


Este vorba despre continuarea reformei in justitie, combaterea criminalitatii organizate, elaborarea unui audit independent privind combaterea coruptiei. Capitolul concurenta este un alt punct nevralgic pentru Romania.


Premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut ieri la Bruxelles o intalnire cu comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, in care s-a angajat ca Guvernul va respecta angajamentele asumate in domeniul concurentei.


"Toate institutiile cu responsabilitati in acordarea ajutoarelor de stat trebuie sa isi insuseasca acquis-ul comunitar si sa il puna in aplicare", a afirmat premierul roman. Totodata, el a aratat ca Executivul va sustine intarirea rolului Consiliului Concurentei.


Premierul roman s-a intalnit marti seara si cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, care s-a aratat increzator ca Romania isi va respecta angajamentele astfel incat sa nu fie nevoit la sfarsitul anului sa recomande amanarea cu un an a momentului integrarii. Olli Rehn a amintit ca Romania are obiective concrete de atins pana la finele lui martie in cele trei domenii prioritare - reforma in justitie, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate si reforma regulilor de concurenta si a celor privind ajutoarele de stat.


Respectarea acestor angajamente a fost luata ieri la bani marunti, in timpul discutiei cu parlamentarii romani, de seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. Oficialul european a spus ca s-au facut unele progrese in ceea ce priveste restructurarea societatilor care produc otel, insa mai trebuie lucrat la indeplinirea angajamentelor luate la capitolul concurenta. Diplomatul european nu a detaliat, insa in discutie intra angajamente cu privire la intarirea rolului Consiliului Concurentei, ca institutie care sa exercite un control efectiv asupra oricarui ajutor de stat acordat firmelor si reducerea substantiala a acestor ajutoare in economie.


Sunt inca neonorate unele angajamente al caror termen este sfarsitul lunii martie ce tin de capitolul justitie si afaceri interne.


Jonathan Scheele a amintit ca Romania va trebui sa prezinte un plan multianual de investitii de infrastructura si un audit independent privind coruptia. Acest din urma document ar trebui elaborat pornind de la aspectele semnalate de raportul Freedom House, facut public recent de ministrul justitiei, Monica Macovei. Raportul este insa contestat cu vehementa de mai multe institutii ale statului implicate in lupta impotriva coruptiei - Parchetul National Anticoruptie, Procurorul General al Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii. Se pune intrebarea, in aceasta situatie, daca raportul Freedom House va mai sta la baza alcatuirii auditului independent privind coruptia.


Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti s-a declarat insa optimist ca Romania isi va onora angajamentele asumate. Insa a amintit ca in caz contrariu va fi activata clauza de salvgardare care presupune amanarea cu un an a datei integrarii Romaniei in UE.


In acest context, senatorul PSD Mircea Geoana a  spus ca posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pentru Romania este reala, in conditiile in care "nu isi face temele".


Oficialul european a punctat in discutia cu parlamentarii romani alte doua chestiuni care ating sensibilitati. Scheele a dezaprobat intentia Guvernului de a modifica legea functionarului public in sensul transformarii unora dintre functionari in manageri publici cu mandat de patru ani - cat mandatul parlamentar. "Ar fi regretabil ca din dorinta de a depolitiza, sa repolitizam administratia publica", a spus ambasadorul european.


A doua problema sensibila este cea cu privire la independenta presei, subiect revenit in centrul atentiei in ultimele zile. Oficialul european a spus ca presa romana nu este suficient de independenta economic si de aceea este predispusa la influente politice.


Pe de alta parte, oficialul european a spus ca are impresia ca Parlamentul nu are suficienti specialisti in legislatia europeana. "Sper sa nu va jignesc, dar o comisie parlamentara isi arata valoarea in momentul in care personalul care face parte din acea comisie se straduieste sa analizeze corect legislatia comunitara", a spus Scheele.




Politicienii romani fac lobby la Bruxelles


Cu trei saptamani inaintea votului in Parlamentul European privind Tratatul de aderare, premierul roman a facut un lobby asiduu pe langa parlamentarii sceptici si comisarii europeni. Rezerve exista in grupul popular al parlamentarilor europeni si in cel al liberalilor democrati. Premierul s-a intalnit cu reprezentanti ai ambelor grupuri parlamentare pentru a-i convinge ca Romania este pe drumul cel bun. De asemenea, Partidul Popular Crestin Democrat, singurul partid romanesc membru al PPE va incerca sa risipeasca temerile scepticilor. Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD, a spus ieri ca a discutat in acest sens cu premierul Tariceanu. La randul sau, presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri cu omologul sau italian Carlo Azeglio Ciampi care a declarat ca Italia este un sustinator constant al integrarii Romaniei in UE. Rezultatul acestor actiuni de politica externa va fi cunoscut pe 13 aprilie cand Parlamentul European se va pronunta prin vot asupra Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei. In cazul unui vot pozitiv, semnarea Tratatului este prevazuta pentru 25 aprilie.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO