Politică

Clasa politica discuta cu reticenta despre ipoteza retragerii trupelor romanesti din Irak

25.04.2005, 19:09 11

Coalitia de guvernare va discuta in urmatoarele zile ipoteza retragerii trupelor romanesti din Irak, dupa ce aceasta revendicare politica a fost facuta cunoscuta, la sfarsitul saptamanii, de gruparea terorista care ii detine pe cei trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad.

Un cuvant important de spus in aceasta decizie va avea presedintele Traian Basescu, care nu s-a pronuntat inca. Autoritatile sunt presate de ultimatumul de patru zile dat in noua inregistrare difuzata de Al-Jazeera, cu ziaristii rapiti, termen care expira marti.

Reticent in comentarii, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ieri ca la nivelul conducerii coalitiei va fi discutata ipoteza retragerii militarilor romani, in functie de datele pe care le au autoritatile in acest moment.

Discutia a fost redeschisa de o solicitare a PUR, partid care s-a pronuntat ieri pentru retragerea trupelor romanesti, intr-un comunicat de presa. Insa presedintele PD, Emil Boc, spune ca in afara comunicatului de presa nu exista o alta solicitare oficiala adresata conducerii coalitiei de catre PUR.

PNL si UMR, celelalte doua formatiuni ale coalitiei de guvernare, nu s-au pronuntat, pana la inchiderea editiei, asupra ipotezei retragerii trupelor romanesti din Irak.

In schimb, PSD, prin noul presedinte Mircea Geoana, a spus ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui, probabil, sa se gandeasca la un calendar al retragerii militarilor romani din Irak, asa cum au procedat si alte state membre ale coalitiei antiteroriste.

Pe de alta parte, Administratia prezidentiala "a transmis un mesaj catre gruparea care ii detine pe jurnalisti, inainte ca cele patru zile fatidice sa se termine", a declarat, sambata, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, dupa intalnirea cu familiile celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak. Saftoiu nu a facut insa cunoscut continutul acestui mesaj.

Reticenta clasei politice pare sa aiba un corespondent la nivelul opiniei publice. Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de INSOMAR in perioada 12-17 aprilie, parerile sunt impartite, in randul populatiei. Totusi, cei mai multi romani, 40,3%, se pronunta, potrivit studiului, pentru retragerea soldatilor romani din Irak, in timp ce 34,3% considera inoportuna aceasta decizie.



Miting de sprijin la Bucuresti

In paralel cu eforturile autoritatilor, ieri, peste cinci sute de persoane s-au adunat, in Piata Universitatii din Capitala pentru a-si manifesta, in liniste, solidaritatea cu cei trei jurnalisti luati ostatici in Irak.

La actiunea de solidaritate au participat colegi, prieteni, cunoscuti si cateva zeci de arabi, care au adus portrete ale lui Mohamed Munaf, insotitorul celor trei jurnalisti si rapit impreuna cu ei, la Bagdad. Alaturi de rudele celor trei jurnalisti, reprezentantii mass-media au transmis mesaje de pace, de solidaritate si in sensul eliberarii celor trei. Presedintele Asociatiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a spus ca intentioneaza sa trimita o caseta inregistrata la televiziunea panaraba Al-Jazeera. "Mesajul nostru este acela ca, atunci cand doua culturi sunt in conflict, ruperea firelor de comunicare dintre ele este un lucru total nepotrivit, un factor de adancire a conflictului", a precizat Toma.

Manifestarile de solidaritate din Piata Universitatii sau din fata Palatului Cotroceni au inceput vineri, dupa ce postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o noua inregistrare cu cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak si imagini separate cu un barbat ce pare a fi Mohamed Munaf. Postul de televiziune sustine ca rapitorii cer retragerea trupelor romane din Irak in patru zile, altfel vor ucide ostaticii.

Cei trei jurnalisti sunt asezati pe jos, langa un perete, sunt desculti si au catuse la maini, fiind totodata amenintati cu doua pistoale. Toti sunt intr-o stare fizica mult mai proasta decat aratau in inregistrarea precedenta difuzata de postul de televiziune panarab. Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion par sa planga, iar Ohanesian este apatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO