Politică

CNSAS intra sub zodia politicului

08.04.2004, 00:00 14



CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii) intra sub control politic. Constituit prin lege (in 1999) ca un organism independent, pentru a limpezi partea intunecata a lumii in care am trait sub comunism, CNSAS va deveni o anexa a interesului politic. Comisia de aparare din Camera Deputatilor a decis in urma cu doua zile ca legea de functionare a CNSAS sa fie modificata, astfel incat institutia sa intre sub control unei comisii parlamentare, cunoscuta pentru obedienta fata de Serviciul Roman de Informatii. Este vorba de Comisia de Control a SRI, condusa de Ioan Stan (PSD).



Dupa cum a decis Comisia de aparare, mandatul celor 11 membri ai Colegiului CNSAS ava fi redus de la sase la patru ani, ca sa se inscrie, perfect peste ciclurile electorale; oamenii urmariti de securitate care vor voi sa-si vada propriul dosar de urmarire operativa va trebui sa se multumeasca doar cu o copie din care vor fi sterese numele celor care, chipurile, nu au avut de-a face cu dosarul propriu-zis; sub acoperirea legii privind siguranta nationala, numele fostilor ofiteri de securitate, activi inca sau pensionati, vor fi ascunse.



Ori de cate ori activitatea CNSAS a fost pusa sub semnul intrebarii s-a ridicat intrebarea: de ce atata inversunare impotriva unei institutii care, teoretic, ar trebui sa puna umarul la mult invocata reconciliere cu trecutul? Explicatia este ca multi dintre ofiterii de securitate sunt inca activi. Ca multi oamenii politici activi au avut legaturi cu fosta Securitate. Cum una dintre obligatiile CNSAS este limpezi trecutul aspirantilor la functii publice, legarurile lor cu structurile de opresiune, este explicabil de ce multi nu vor, iar SRI se executa, atunci cand vine vorba de a pune la dispozitia Colegiului CNSAS dosarele Securitatii, asa cum prevede legea.



Modificarea legii de functionare a CNSAS (legea Ticu Dumitrescu, dupa numele initiatorului ei) a fost promovata de patru parlamentari ai PSD, in frunte cu Ioan Stan. Motivul invocat a fost blocajul din cadrul institutiei care a intervenit in urma cu un an si jumatare. Scandalul a pornit atunci, din cauza refuzului SRI de a pune la dispozitia CNSAS dosarele cu fostii securisti inca activi. Colegiul CNSAS s-a impartit in doua tabere: oamenii PSD si cei ai PRM care sustineau punctul de vedere al SRI si cei cu vederi liberale care au sustinut tot timpul ca trecutul trebuie deconspirat, pentru a se intra in normalitate. Comisia de control a SRI s-a raliat punctului de vedere exprimat de Serviciul Roman de Informatii si de oamenii fideli din CNSAS.



Pentru initiatorul legii, Constantin Ticu Dumitrescu modificarea legii de functionare a CNSAS este ultima lovitura data celor care si-au dorit ca trecutul sa fie limpezit: "Lovitura ticaloasa este ca ii vor scoate din Colegiu pe oamenii care au avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume - Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici si Mircea Dinescu. Ii vor scoate pe acestia si vor pune oameni lor. Probabil, oameni care departe de a ridica vreun semn de intrebare privind activitatea fostei Securitati, ii ridica chiar osanale".



Acelasi lucru il spune si Mircea dinescu, membrui in colegiul CNSAS: "Se incearca indepartarea mea, a lui Plesu si a lui Patapievici. In acest fel, PSD si PRM ar detine controlul Colegiului si vor putea manipula mai usor dosarele".



Ticu Dumitrescu spune ca nimeni nu a dorit ca legea sa functioneze pentru ca prea multi dintre "autodeclaratii" partizani ai democratiei s-ar fi dovedit in urma verificarilor impostori si mercenari ai fostului regim comunist. Strategema este, potrivit lui Ticu Dumitrescu, urmatoarea: fie SRI nu pune la dispozitia CNSAS dosarele, fie "ii trimite pe amaratii de la CNSAS sa caute printr-un milion si jumatate de dosare o chestiune care ii intereseaza. Adica acul in carul cu fan?" Dupa ce a colindat majoritatea arhivelor SRI, Dumitrescu afirma ca este in masura sa spuna cum stau lucrurile: "Ei (SRI -n.n) au toate dosarele cartografiate. In cartoteci sunt, pe de o parte, dosarele de rand, pe de alta dosarele cu cei 800.000 de fosti securisti. Ei stiu toate aceste lucruri, dar nu dau nici un fel de detaliu". Asa se ca oamenilor care nu ascund ca au avut legaturi stranse cu fostul regim (poate si cu fost Securitate) nu li se gasesc dosarele. Ion Iliescu, Petre Roman sau Adrian Paunescu nu li s-au gasit potrivit SRI, dosare de securitate - nici macar in calitate de urmariti de fosta politie politica, cum, de pilda, spune ca a fost (si probabil ca are dreptate), presedintele Iliescu.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO