Politică

Crin Antonescu, reales, la al XVII-lea Congres al PNL

07.03.2010, 23:08 29

Crin Antonescu a castigat in urma cu un an alegerile pentrupresedintia Partidului National Liberal, intr-un val de entuziasmgreu de egalat in ultimul deceniu al politicii romanesti. I-aelectrizat pe liberali, mobilizandu-i catre cel mai bun scorinregistrat vreodata de PNL la alegerile pentru presedintiaRomaniei, de 20%.

Magnetismul discursului presedintelui PNL s-a evaporat insa dupaprezidentialele din noiembrie, iar acest lucru s-a vazut clarvineri si sambata, la cel de-al XVII-lea Congres liberal, la care afost reconfirmat in functie. Antonescu a folosit multe clisee si apierdut din primele minute atentia colegilor sai care au murmuratcontinuu pe durata celor doua ore de discurs in care fostul siactualul presedinte al PNL si-a prezentat candidatura.

"PNL asuma faptul ca pe parcursul viitorilor aproape trei anicel putin va sta singur in calea unei masinarii enorme care luptaimpotriva valorilor noastre, va avea o viata aspra, o viata grea,va trebui sa faca mult mai multe sacrificii decat a facut panaacum. Am convingerea ca, daca fiecare liberal din aceasta tara, dela presedinte si pana la sutele de mii de liberali raspanditi intoate colturile tari, va sti sa simta, sa traiasca si sa spere inmijlocul comunitatilor din care face parte si sa lucreze in sensulin care partea buna a societatii romanesti doreste, vom izbuti lacapatul acestui drum", a fost concluzia lui Antonescu, dupa ce afost reconfirmat in functie.

El a obtinut 986 de voturi fata de cele 357 alecontracandidatului sau Ludovic Orban, intr-o competitie pe care acastigat-o dinainte sa inceapa votul.

Dincolo de toata discutia cu "dictatura" - Crin a fost comparatcu Ceausescu pentru ca ar fi impus votul de liste in defavoareacandidaturilor proprii intr-un partid care pune pe primul locindividul - presedintelui PNL si contracandidatului sau le-a lipsitsubstanta. Nu s-au discutat programe, nu s-a vorbit concret destrategii, planuri, tinte sau legi specific liberale. Nu s-auduelat in idei, ci in reprosuri si invective.

Tariceanu vrea fapte, nu vorbe de laAntonescu

Ca si la Congresul PSD de la finele lui februarie, si aiciTraian Basescu si ai lui au fost tema principala de discutie. E sinormal ca partidele de opozitie sa vorbeasca impotriva puterii, cuo mica nuanta. Nici PSD, nici PNL nu au propus si nu propun nimicin schimbul criticilor pe care le fac.

Acesta a fost de altfel principalul repros pe care fostul liderliberal Calin Popescu-Tariceanu l-a facut lui Crin Antonescu, indiscursul sau in fata liberalilor, acuzandu-l pe presedintelepartidului ca nu se implica in adevaratele probleme pe care lepresupune functia sa, ci prefera "abureala".

"Nu l-am vazut pe presedintele Partidului National Liberal savorbeasca zilele acestea despre legea pensiilor. Nu l-am vazut pedomnul Antonescu (care este si senator) sa vina la dezbaterilelegii bugetului de stat si sa exprime pozitia partidului, in vremece fostul lider al PSD Mircea Geoana, desi inca foarte marcat derezultatul alegerilor prezidentiale, a fost principalul vorbitor alsocial-democratilor", a spus Tariceanu.

Antonescu nu a raspuns la acuzatiile concrete, preferand saremarce ca discursul lui Tariceanu spulbera suspiciunile dedictatura in PNL.

In discursul sau de candidatura, care a durat o ora si jumatatefara pauze, Antonescu a vorbit putin despre un guvern din umbra alliberalilor care va avea sarcina sa elaboreze strategiapartidului.

Din echipa lui fac parte nume cunoscute ale liberalilor: VarujanVosganian, Andrei Marga, Norica Nicolai, Relu Fenechiu sau Dan RaduRusanu. Sunt nume importante, cunoscuti in mediul academic, politicsi de afaceri, insa de numele lor nu se leaga nicio legecunoscuta.

Antonescu a vorbit mult de protectie sociale si de valorilecrestin-democratiei in ceea ce priveste acest capitol si deconservatorism in ceea ce priveste cultura, educatia.

A evitat un discurs prea reformist in ceea ce priveste economiasi statul, respingand din start valorile libertariene, care suntvazute drept cea mai buna solutie pentru iesirea din criza de obuna parte din oamenii de afaceri, principala tinta electorala aliberalilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO