Politică

Cu ce s-a ales România după întâlnirea Iohannis -Trump de la Casa Albă. Preşedintele SUA: „N-am discutat despre Visa Waiver, dar vom discuta"

Cu ce s-a ales România după întâlnirea Iohannis...

Autor: Cristina ANDREI

10.06.2017, 13:54 3039

După un tete-a-tete de câteva zeci de minute cu Donald Trump, la Casa Albă, preşedintele Klaus Iohannis a primit o serie de încurajări generale din partea omologului său american, care a folosit, în mare parte, conferinţa de presă organizată în Rose Garden pentru a-şi prezenta poziţia faţă de criza din Qatar, a răspunde acuzaţiilor fostului şef al FBI, James Comey şi a-şi relua teoria că ţările NATO trebuie să dea mai mulţi bani pentru apărare. De altfel, acest din urmă aspect a fost salutat în relaţia cu România, Donald Trump subliniind, în context, parteneriatul strategic, contribuţia ţării noastre în lupta contra terorismului, precum şi susţinerea luptei anticorupţie, pentru care l-a felicitat pe Iohannis. În privinţa programului Visa Waiver, o întrebare în acest sens a părut a-l lua prin surprindere pe preşedintele american, care a răspuns sincer că acest lucru nu l-a discutat cu Iohannis, dar îl va discuta. Trump a fost foarte receptiv la aprobările şi susţinerea lui şefului statului român.

Conferinţa de presă comună a celor doi a debutat cu un elogiu adus României şi preşedintelui Klaus Iohannis de către Donald Trump, care a salutat parteneriatul strategic dintre cele două state ce durează de mai bine de 20 de ani, subliniind că legătura România-SUA datează de mai bine de un secol şi că popoarele noastre au foarte multe lucruri în comun. Şeful Statelor Unite l-a numit pe Iohannis „un bun prieten" şi a început prin a spune că este „o onoare" să-l primească la Casa Albă şi să contribuie la consolidarea relaţiilor româno-americane. 
 
„Îi mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru că se află aici, este o onoare să întâmpin un asemenea bun prieten al Americii la Casa Albă. După cum ştiţi, românii şi americanii au foarte multe în comun: dragostea pentru libertate, culturi prospere, tradiţii bogate şi un foarte vast peisaj pe care îl numim 'acasă'. Relaţia dintre cele două ţări datează de mai bine de un secol, dar astăzi reafirmăm şi celebrăm în mod special parteneriatul nostru strategic care a început acum mai bine de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă mai multe domenii - inclusiv legături militare, economice şi culturale - iar astăzi facem aceste legături şi mai puternice", şi-a început discursul preşedintele american. 

Citiţi articolul intergal pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO