Politică

Cu o zi inainte de startul oficial al campaniei, Nastase si Basescu au facut un dus electoral

27.10.2004, 00:00 23

Cu o zi inainte de inceperea oficiala a campaniei electorale, Adrian Nastase si Traian Basescu, candidatii pentru Cotroceni plasati pe primele locuri in sondajele de opinie, au avut ieri popasuri electorale in Muntenia. Candidatul PSD+PUR a mers la Craiova, insotit de presedintele Ion Iliescu, iar cel al Aliantei D.A., Traian Basescu s-a oprit in localitati din Dambovita. Replicile de ieri ale celor doi candidati au fost ieri mai temperate, spre deosebire de declaratiile facute cu o zi inainte cand pareau sa ajunga la paroxism.
In cursul zilei de ieri, Ion Iliescu si Adrian Nastase au avut mai multe intalniri la Craiova,  fief al PSD. Au fost insotiti de premierul pe care-l va desemna PSD+PUR in cazul in care va castiga alegerile parlamentare, Mircea Geoana, si de mai multi parlamentari de Dolj ai partidului, intre care si senatorul Adrian Paunescu.
Nastase, insotit de Ion Iliescu, a vorbit cu autoritatile locale si cu oamenii de cultura din judet, carora le-a promis mai multi bani de la buget pentru Filarmonica Craiova. "Daca ati dat 500 de milioane (n.r. este vorba despre autoritatile locale) si noi dam 500, daca ati dat un miliard, dam si noi un miliard", a spus primul ministru.
Adrian Nastase a mai promis ca in prima sedinta de guvern va rezolva o problema legata de teatrul national din Craiova. Este vorba despre trecerea institutiei, cat si a patrimoniului acesteia, in subordinea autoritatilor locale, cerere sustinuta de autoritatile locale. Aici a fost prilejul unor confidente. Adrian Nastase a povestit ca a ajuns student la drept "in disperare de cauza" intrucat in 1969, nu se organiza exament de admitere la teatrologie, unde ar fi vrut sa studieze iar, armata "avea un anumit regim". "Ca sa scape de armata", a intervenit Iliescu, dar premierul a replicat ca, pana la urma, a fost in serviciul militar.
Primul ministru a mers ieri si la Uzinele Daewoo Automobile, firma la care statul roman detine 49% din actiuni, si a tinut sa faca aprecieri despre viitorul acestei companii: "In fiecare saptamana am discutat cu Mircea Geoana ca viitorul uzinei Daewoo sa fie un viitor sigur. Sunt sperante si as putea spune ca ne indreptam spre o formula pozitiva", a spus primul ministru. Problema la uzinele Daewoo este ca din toamna anului viitor nu va mai avea dreptul sa produca sub marca Daewoo. Solutia ar fi gasirea unui alt investitor care va produce masini la Craiova.
In timpul vizitei la Craiova, ieri, presedintele Ion Iliescu a criticat declaratiile din ultimele zile ale candidatului Aliantei D.A. la Cotroceni, Traian Basescu, cu privire la unele contracte incheiate, fara licitatie, de catre guvern cu firme din strainatate. Ion Iliescu a declarat ca un pretendent la functia de sef al statului trebuie sa aiba un anumit grad de civilizatie si un anumit comportament. (De altfel, declaratiile lui Basescu au fost criticate de mai multi membrii ai PSD. Ieri, deputatul Radu Pogdoreanu a spus ca le va pune in discutia Comisiilor de politica externa).
Ulterior, intr-o intalnire cu autoritatile locale, presedintele a mai spus ca in ultimii patru ani de guvernare s-a intrat intr-o faza de normalizare a vietii politice si economice si ca, mai departe, trebuie asigurata continuarea proceselor pozitive.
Cei doi oameni politici s-au oprit, in periplul lor, si la Mitropolia Olteniei, unde au asistat la o parte a slujbei oficiata ieri, de Sf. Dumitru, ocrotitorul Craiovei.
 Iliescu si Nastase au sarutat moastele Sf. Dumitru. De la Prefectura la Mitropolie, ei s-au deplasat pe jos, au stat de vorba cu craiovenii, s-au imbratisat cu unii dintre ei. Potrivit Mediafax, in cursul vizitei in Craiova, Ion Iliescu au poposit, in mai multe randuri, in mijlocul grupurilor de cateva zeci de cetateni, care i-au asteptat la Prefectura si la Primarie pentru a le vorbi.
Implicarea sefului statului, de partea PSD, este contestata de Alianta PNL-PD. Opozitia arata ca Ion Iliescu incalca Constitutia afisandu-se in campania electorala impreuna cu candidatul PSD+PUR pentru Cotroceni, Adrian Nastase, si cu mai multi candidati pentru Parlament ai partidului de guvernamant. PNL si PD cer sefului statului sa fie un presedinte al romanilor, nu al PSD. "Presedintele nici nu a asteptat debutul oficial al campaniei electorale pentru a-si intra in rolul de portavoce a PSD si a lui Adrian Nastase", considera Alianta D.A.
Seful statului sustine insa ca nu se afla in campanie electorala la Craiova. "Sunteti obsedati de aceasta chestie. Aici am venit in calitate de presedinte al tarii. Unde ati vazut campanie electorala in tot ce facem?", a raspuns Ion Iliescu.
Consilierii presedintelui, cei care candideaza pentru un mandat parlamentar pe listele PSD, au raspuns si ei acestei chestiuni, aratand ca fac campanie electorala ca "simpli cetateni" si ca in demersul lor nu implica institutia prezidentiala.



Candidatul Aliantei PNL-PD la Presedintie, Traian Basescu, si-a petrecut ziua de ieri printre miile de localnici care au participat la Targul de Toamna de la Runcu (Dimbovita), loc pe care, cu cateva ore in urma, il vizitase si fostul lider democrat Petre Roman.
Acesta din urma insa, dupa spusele localnicilor, a parasit locatia in mai putin de jumatate de ora, nefiind bagat in seama de prea multa lume. Petre Roman a transmis un comunicat de presa in care a declarat ca a fost intampinat de localnici cu simpatie, in timp ce Basescu ar fi avut parte de ostilitate.
"Uita lumea repede, dom'le", a explicat un trecator, referindu-se la vizita lui Roman.
Pe de alta parte, insa, prezidentiabilul Aliantei PNL-PD a fost asaltat de mii de oameni dornici sa-l vada "de aproape" si sa-i smulga un autograf. Pensii si locuri de munca au fost cererile pe care le-a auzit obsesiv Traian Basescu, aproape la fiecare strangere de mana si semnatura data pe cartile postale cu chipul lui.
Mai bine de doua ore multimea s-a inghesuit pentru a ajunge in apropierea liderului democrat, care s-a vazut nevoit sa opreasca pe ulita chiar si un camion. Desi era nervos ca nu putea inainta si claxona furios, soferul s-a calmat brusc cand l-a vazut pe Basescu indreptandu-se spre el sa-i stranga mana.
Cum oamenii se imbulzeau sa ajunga in preajma sa pentru a-si spune pasul sau pentru a obtine un autograf, Basescu le-a promis ca nu va pleca de acolo pana nu va semna toate ilustratele.
"Traiane, ai zece mii din astea, fratele meu!", l-a atentionat, mai in gluma, mai in serios, celalalt co-presedinte al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, nominalizat pentru functia de premier, in cazul in care Alianta va castiga alegerile.
Acesta din urma a constatat pe propria piele ca nu se bucura de aceeasi notorietate precum omologul sau democrat cand unul dintre localnici l-a salutat respectuos cu "Sa traiti domnule Geoana!". "Ia uita-te mai bine", l-a indemnat zambind Tariceanu. Dezorientat, cetateanul a plecat urechea la un consatean care i-a soptit ca il are in fata pe Taracila. "A, Taracila...", a repetat acesta.
Printre incurajari si urari de succes in alegeri, oamenii din Runcu nu l-au scutit pe Basescu nici de critici.
"Cincizeci de mii de oameni ati lasat fara mancare in Bucuresti", i-a amintit liderului PD un satean, referindu-se la chioscurile demolate de edilul Capitalei.
De la Targul de Toamna din Runcu nu au lipsit nici sustinatorii PSD, la mijlocul periplului facut de candidatul Aliantei aparand un grup de sateni cu tobe in maini care strigau: "Ole! Ole! PSD-victorie!", "Afara cu PD-ul din tara!", "Plecati acasa!".
Imperturbabil, Basescu a continuat sa stranga miini si sa salute in toate partile.
De altfel, el nu a ocolit nici cortul PSD din targ, unde un sustinator al partidului de guvernamant i-a intins o bancnota de 50.000 pe care Basescu nu s-a sfiit sa dea un autograf. Intentia celui care intinsese bacnota fusese insa alta. "Pai daca cerseste voturi!" si-a explicat acesta gestul.
Extrem de populara printre locuitorii din Runcu s-a dovedit a fi Mona Musca, multe femei nemaiprididind sa se mire de "cat e de draguta doamna Mona".
Nici in cazul ei n-au lipsit insa parerile contrare.
"De ce doamna Mona e inainte cu Calin Tariceanu?" "Pai sa spuna realitatea!" s-a revoltat o localnica cu un copil in brate la vederea celor doi liberali care se desprinsesera putin de grupul lui Basescu. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO