Politică

Cum se reaşază poziţiile în conflict după demiterea lui Baconschi

Cum se reaşază poziţiile în conflict după demiterea lui Baconschi

Opoziţia a avut în Parlament cereri maximale, anume organizarea de alegeri anticipate. Nu mai putem vorbi de un Parlament al dezbaterilor, ci de un Parlament al surzilor

Autor: Iulian Anghel

24.01.2012, 00:06 793

Demiterea surprinzătoare a ministrului de externe Teodor Baconschi este a treia cedare din partea Gu­vernului de la debu­tul protestului, după retragerea pro­iec­tului de lege al sănătăţii (sămânţa scan­dalului politic) şi repunerea în funcţie a sub­secretarului de stat Raed Arafat. În ace­eaşi vreme, tonul puterii în Parla­ment a coborât faţă de zilele trecute, nu a mai fost folosit ieri un ton atât de acuzator la adresa opoziţiei din Uniu­nea Social-Liberală (USL, com­pu­să din PSD, PNL şi PC). Însă cele două ce­dări pre­cedente nu au condus la opri­rea pro­tes­telor. În ceea ce priveşte opo­ziţia, ea a primit justificări în plus, anali­zând ce­dările ca o recunoaştere a gre­şe­lilor, mo­tiv de a cere pe un ton şi mai înalt de­mi­sia Gu­vernului, a preşe­din­telui Tra­ian Băsescu şi organizarea ale­gerilor anticipate.

Deşi Parlamentul a dedicat o sin­gu­ră zi analizei situaţiei din ţară, şi astăzi vor exista prilejuri de acuzaţii, fiind zi de săr­bătoare publică - 24 ianuarie - Ziua Unirii.

Ministrul de externe Teodor Ba­conschi a fost sacrificat pentru cuvintele pe care le-a scris pe blogul său, săptă­mâna trecută, la adresa protestatarilor ("mahala ineptă").

"Vreau de asemenea să ştiţi că, pe această linie, am luat decizia de revo­care din funcţie a ministrului afacerilor ex­ter­ne, Teodor Baconschi, şi am îna­in­tat pre­şedintelui României propu­nerea de re­vocare din funcţie pentru declara­ţiile fă­cute", a anunţat Boc spre surpriza tuturor.

Anunţul a fost însoţit de scuze pentru limbajul folosit de unii dintre co­le­gii săi la adresa protestatarilor ("cium­pa­laci". "viermi", "mahala ineptă"), dar nu a mulţumit opoziţia, care găseşte ges­tul tardiv. Un şef al ex­ter­nelor ar urma să fie anunţat după con­sul­tarea preşe­din­telui şi a PDL, a spus Boc. Între nu­mele vehiculate pen­tru această pozi­ţie este cel al lui Bogdan Aurescu, secretar de stat la Externe.

Tonul folosit de premier în Par­la­ment a fost unul mai calm, şeful Guver­nului susţinând că înţelege nemulţu­mi­rile populare. Dar mai departe urmează o suită de "dar...": Vremurile sunt grele, reformele erau absolut necesare, lumea este într-o criză despre care nu ştim cum va evolua sau când se va sfârşi. De aceea avem nevoie de stabilitate, spune el, pentru a sprijini prin aceasta mediul economic fragil.

Premierul a propus Parlamentului un pact pe 2012 pentru menţinerea sta­bili­tăţii economice şi politice. Dar pro­punerea sa nu a avut ecou.

Singur, admite premierul, oamenii nu se pot încălzi cu cifre macroeco­no­mi­ce, dar măsurile adoptate erau necesare. Şi, a mai aruncat el în arenă un argu­ment: oamenii sunt ne­mul­ţumiţi în egală măsură de clasa politică din ultimii 20 de ani, nu doar de actuala putere.

În ecuaţie a mai intrat un lucru neaşteptat. Emil Boc susţine că opo­ziţia ar fi cerut UE blocarea fondurilor euro­pe­ne ale României, în vreme ce USL nea­gă acest lucru şi chiar a anunţat că se va întâlni cu ambasadorii străini la Bucu­reşti pentru a lămuri lucrurile. Însă Emil Boc a reluat ieri acuzaţia, chiar şi după ce a fost dezminţită.

USL a analizat înainte de discuţiile din Parlament varianta demisiei din Le­gislativ a membrilor acestei alianţe, pen­tru a forţa o dizolvare a Parlamen­tului sau pe cea a unei moţiuni care să demită Guvernul. Dar demisia nu conduce la dizolvarea Parlamentului, ci, eventual, la alegeri parţiale pentru locurile libere. Aşadar, în plen USL a solicitat demisia Guvernului şi a preşedintelui. Demite­rea lui Baconschi este "prea puţin şi prea târziu", după cum avea să afirme preşedintele PSD, Victor Ponta. Dar USL nu are voturile necesare pentru demiterea Guvernu­lui, iar proce­dura anticipa­telor este foarte anevo­ioa­să în lipsa unui acord politic. Acest acord îl cere opoziţia.

Pentru liderul PNL Crin Anto­nes­cu, care este propunerea USL pen­tru candidatura la alegerile preziden­ţia­le, lucrurile stau aşa: "Avem o singură so­luţie democratică, soluţia cea mai mo­rală, cea mai puţin costisitoare. Da, sunt de acord: prelungirea stării de tensiune în societate afectează eco­nomia. Haideţi să-i punem capăt. Nu aveţi decât două posibilităţi: cu jandarmii sau cu urnele. Propunem urnele".

Această incertitudine pare că se va prelungi. Încă nu ştim cum va reacţiona în continuare strada. Iar opoziţia nu-şi reduce din pretenţii, adică să ceară ceva mai puţin decât alegeri anticipate. Ar putea să ceară, de pildă, un acord larg asu­pra unor texte de lege, revenirea asu­pra unor măsuri, sau retragerea altora. Dar nu o face.

Apelul la dialog este în continuare un simplu exerciţiu retoric. Iar conflictul permanent dintre putere şi opoziţie care denotă lipsa culturii compromisului are şanse să escaladeze. Or, nimic nu se face fără acest com­promis, arată Marian Preda decanul Facultăţii de Sociologie, Universitatea Bucureşti.

UDMR, care a încercat să se ţină departe de conflict, susţine prin vocea lui Kelemen Hunor, şeful formaţiunii: "Responsabilitatea noastră comună este să nu lăsăm cale liberă demagogiei, forţelor antisistem. Nu putem accepta să demisioneze toată lumea. (...) Să nu lăsăm loc liber pentru naţionalism, pentru extremism".

Dar puterea şi poziţia nu au arătat ieri că ar avea ceva în comun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO