Politică

Ajunge „jertfa“ Baconschi pentru potolirea „mahalalei inepte“?

 Ajunge „jertfa“ Baconschi pentru potolirea „mahalalei inepte“?

Autor: Iulian Anghel

24.01.2012, 00:04 482

Revocat prin telefon de primul-ministru Emil Boc pentru culpa de a-i fi catalogat pe unii dintre manifestanţi drept "mahala ineptă", ambiţiosul ministru de externe Teodor Baconschi (48 de ani) îşi vede cariera politică pusă sub semnul întrebării. Demisia i-a fost anunţată ieri în plenul Parlamentului de premier, în vreme ce ministrul se afla la Bruxelles. Baconschi a spus apoi că a primit un telefon de la premier prin care era înştiinţat că a fost revocat, adăugând însă că nu i s-a reproşat nimic din cariera de ministru.

În ultimii ani, ambiţiile lui Baconschi au fost mari. Nu s-ar fi dat în lături, de pildă, dacă ar fi fost desemnat să fie candidat pentru alegerile prezidenţiale.
Despre doctorul în antropologie religioasă, cu studii la Sorbona, Teodor Baconschi se spunea, în urmă cu mai bine de zece ani, că ar fi fost ambasadorul preferat al Papei Ioan Paul al II-lea pe când acesta trăia, iar viitorul ministru de externe era ambasador la Vatican (1997-2001). A fost trimis apoi ambasador în Portugalia (2002-2004) şi apoi ambasador în Franţa (2007-2009). Acolo l-au prins alegerile, alegeri care i-au adus acuzaţia că a măsluit votul românilor din Franţa, întrucât Traian Băsescu a câştigat, se ştie, şi cu voturile din străinătate. Adversarii săi au spus că numirea sa ca ministru de externe, în decembrie 2009, ar avea de-a face cu acest "serviciu" pe care l-ar fi făcut preşedintelui. De altminteri, Baconschi chiar a potenţat ipoteza că ar fi apropiat de Traian Băsescu al cărui consilier a fost între octombrie 2006 şi august 2007. Anul trecut a câştigat o poziţie importantă şi în PDL, cea de prim-vicepreşedinte. Aşa a început să circule ipoteza că ar fi pregătit de partid pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 2014. De altminteri, numele său a fost legat de un alt proiect, anume cel al apariţiei unui nou partid care să preia "deziluzionaţii" de actuala putere, PDL. "Albă-ca-Zăpada", cum plastic numea fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu acest ipotetic partid, a luat forma unei fundaţii, Fundaţia Creştin Democrată, înfiinţate de Baconschi, care a primit un sediu spaţios într-o zonă exclusivistă a Capitalei, pe strada Constantin Bălescu în cartierul Primăverii.
Baconschi nu a dezminţit niciodată că ar dori să candideze pentru alegerile prezidenţiale, dar într-un interviu pentru ZF a spus că "deocamdată" are destule lucruri de făcut la minister şi la Fundaţia Creştin Democrată. Acum nu mai are. În ziua de 16 ianuarie, zi în care posta pe blogul său materialul care, oficial, i-a adus demisia a fost desemnat de partid să negocieze cu societatea civilă o soluţie la criză. Dar "mahalaua ineptă" (aceasta este expresia folosită de el la adresa manifestanţilor mai agitaţi la care a făcut referire premierul când l-a revocat din funcţie) i-a spus "pas". Membru al Colegiului Noua Europă şi al Grupului de Dialog Social (GDS), organizaţii care se vor exclusiviste şi care, într-o formă sau alta, au îmbrăţişat politicile lui Traian Băsescu, Baconschi a fost refuzat chiar de ai săi. A fost el doar "jertfa" ce trebuia adusă pentru îmbunarea mulţimilor?
Din mandatul său de ministru de externe reţinem înrăutăţirea fără precedent a relaţiilor cu Franţa, eşecul Schengen (sigur, aceste lucruri nu-i pot fi reproşate în exclusivitate, politica externă fiind coordonată, constituţional, de şeful statului) sau reinstalarea restricţiilor pentru românii din Spania, dar şi semnarea cu Statele Unite a acordului privind instalarea scutului antirachetă în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri