Politică

Daca am uitat de 23 august, ne aminteste Ion Iliescu

23.08.2004, 00:00 24

Pentru prima data in ultimii 15 ani, autoritatile au introdus  23 august intre zilele sarbatorite oficial, desi ilustri istorici spun ca actul din vara lui 1944 trebuie sa ramana un obiect de cercetare si nu unul de celebrare.
"Autorul moral" al reinvierii zilei de 23 august pare sa fie presedintele Ion Iliescu. Palatul Cotroceni a organizat pentru astazi un program de ceremonii: seful statului va depune coroane de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut si la Monumentul Eroilor. Vor fi organizate ceremonii militare si religioase. Ulterior, presedintele va decora veterani din cel de-al doilea razboi mondial. Seara, presedintele Ion Iliescu va oferi o receptie "cu prilejul celei de a 60-a aniversari a momentului istoric de la 23 august 1944", potrivit administratiei prezidentiale. Acest program prezidential ambitios il include si pe fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai. Doamna Simina Mezincescu, apropiata Casei Regale, afirma ca Regele Mihai va participa la ceremoniile organizate la Palatul Cotroceni: "Stim ca va fi ceva sobru care va comemora 23 august asa cum a fost. Va recunoaste meritul Regelui si al armatei romane".
Ziua de 23 august ramane inca o data controversata din mai multe motive. Pe de o parte, pentru ca nu sunt inca recunoscuti adevaratii eroi ai actului de intoarcere a armelor impotriva Germaniei naziste. Pe de alta parte, pentru ca propaganda comunista a mistificat istoria. Pana in 1989, 23 august a fost Ziua Nationala a Romaniei. Era sarbatorita in fiecare an cu mare fast de autoritatile comuniste prin parade militare, spectacole grandioase si manifestari pe stadioane. La aceste manifestari era glorificat fostul dictator, iar propaganda comunista clama rolul Partidului Comunist Roman in actul de la 23 august, minimalizandu-l pe cel al Regelui Mihai si al liderilor partidelor istorice PNT si PNL. Rolul armatei romane in aceste evenimente era recunoscut, dar comunistii sustineau ca militarii au actionat in colaborare cu PCR, in obisnuitul stil al falsificarii istoriei.
Opozitia priveste ca raceala introducerea zilei de 23 august in calendarul sabatorilor oficiale. Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A. PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca aceasta data este una controversata intrucat "provoaca amintiri neplacute", anume istoria comunismului care debuteaza in forta la 23 august 1944, mai ales cu sprijinul fostei Uniuni Sovietice.
In acelasi timp, Tariceanu critica intentiile "inutile" ale presedintelui Ion Iliescu "de a disculpa comunismul".
Totodata, istorici de seama contesta organizarea acestor ceremonii oficiale. Recent, istoricul Neagu Djuvara scria ca 23 august este "o dureroasa capitulare" si a o transforma intr-un act glorios, "praznuit anual cu surle si trambite" este "rusinos". "Daca au facut-o comunistii in vremea lor, falsificand cu totul faptele, adica inlocuind actul curajos al Regelui Mihai si al unui grup de diplomati si oameni politici intr-o pretinsa insurentie populara, nu este cazul sa reincepem aceasta comedie", apreciaza ilustrul istoric.
La randul sau, istoricul Serban Papacostea, considera ca actul de la 23 august 1944 trebuie sa ramana in continuare obiect de cercetare, in nici un caz de sarbatorire. "Doar marii sai beneficiari, sovieticii si agentii lor din tara, au avut motive sa celebreze evenimentul, deturnat politic, si chiar sa-l ridice la rang de sarbatoare nationala", apreciaza Serban Papacostea.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO