Politică

Emil Boc, legitimat la presedintia Partidului Democrat

27.06.2005, 19:57 11

Primarul Clujului Emil Boc a devenit, sambata, presedintele legitim al Partidului Democrat, dupa ce majoritatea delegatilor la Conventia extraordinara a partidului s-au pronuntat in favoarea motiunii populare "Romania prospera, Romania democrata". Totodata, membrii PD au votat in unanimitate renuntarea la calitatea de membru in Internationala Socialista.

Boc este cel de-al treilea presedinte ales al Partidului Democrat, constituit dupa spargerea FSN, dupa Petre Roman, intre 1993 - 2001, si Traian Basescu, 2001-2004. Actualul lider al democratilor a asigurat interimatul formatiunii de cand Basescu a fost ales presedintele Romaniei.

Alegerea lui Boc in functia de lider al PD a fost o formalitate, in conditiile in care nici un alt coleg de partid nu s-a mai inscris in competitie. 3.555 de democrati au votat pentru motiunea "Romania prospera, Romania democrata", in timp ce 144 au fost impotriva, iar 16 s-au abtinut. Impreuna cu Boc, democratii l-au validat in functia de presedinte executiv al partidului pe actualul primar general al capitalei, Adriean Videanu. Secretarul general, cei 10 vicepresedintii si 14 secretarii executivi ai formatiunii vor fi alesi in 9 iulie.

O data cu alegerea sa drept presedinte cu acte in regula al PD, Boc urma sa ofere clarificari partenerilor din alianta D.A. referitoare la fuziunea dintre cele doua partide. Prezent la reuniunea democrata, presedintele PNL Calin Popescu - Tariceanu, a adresat, pentru a treia oara de la inceputul anului, o invitatie in acest sens. Boc a amanat insa raspunsul pana dupa 9 iulie, atunci cand membrii formatiunii sale ii vor alege prin vot si pe ceilalti reprezentanti ai structurii de conducere.

"PNL isi manifesta in continuare disponibilitatea de a gandi, daca si dumneavoastra veti dori, la o formula care sa ne permita nu numai colaborarea in Alianta, ci sa mergem mai departe catre posibilitatea unei fuziuni", a declarat, de la tribuna Conventiei extraordinare a PD, premierul Tariceanu. Un asemenea proces ar fi benefic in acest moment in care alianta este foarte bine cotata in sondaje, iar fuziunea ar genera "o forta politica puternica care se poate opune pe termen lung PSD", a mai spus liberalul.

In paralel cu discursul lui Tariceanu la reuniunea democrata, un alt lider PNL gasea argumente pentru fuziune. "Este o datorie fata de Romania fuziunea PNL cu PD, atata vreme cat tara noastra are nevoie de un partid de centru-dreapta puternic, pentru a o impinge in UE", a declarat si vicepresedintele liberal Mona Musca, la Miercurea-Ciuc.

Liderii PD s-au aratat insa insensibili la pledoariile liberale, constienti ca, in acest moment, propriul lor partid este mai bine cotat in sondajele de opinie publica si ca fuziunea cu PNL nu i-ar avantaja. Boc nu a exclus posibilitatea unei discutii pe aceasta tema, dar a amanat dezbaterea cel putin pana la definitivarea alegerilor interne din formatiunea democrata. "Noi am decis sa asteptam ca ambele partide politice sa-si aleaga conducerile legitime pentru a ne pronunta pe aceasta tema. Acest proces se va incheia in PD peste doua saptamani", a spus Boc.

"Oamenii trebuie sa creada in proiectul aliantei si n-avem voie sa-i dezamagim. Mai intai actul de guvernare si dupa aceea discutam si alte aspecte legate de proiectul nostru politic", a afirmat liderul PD.

Democratii i-au adresat si presedintelui Traian Basescu o invitatie formala la reuniune. Acesta a raspuns fostilor colegi de partid cu un mesaj in care indeamna la unitatea aliantei si la asigurarea unei bune guvernari. "Prin vointa electoratului, succesul Romaniei in urmatorii trei ani este strans legat de soliditatea Aliantei PNL-PD", le-a transmis Basescu democratilor si s-a aratat convins de faptul ca PD a ramas pe maini bune: "Aveti o echipa de oameni tineri si puternici care pot face din Partidul Democrat un stalp solid al democratiei in Romania". Scrisoarea sefului statului, citita de la tribuna de deputatul Gheorghe Albu, a fost intampinata cu aplauze furtunoase de catre cei aproape 4000 de delegati la Convetie.



Partidul pentru Basescu

De altfel, numele presedintelui Traian Basescu a constituit aproape un laitmotiv in timpul discursurilor liderilor democrati. Proaspatul lider al formatiunii, Emil Boc, le-a cerut celor din partid sa lupte astfel incat, pana in 2009, PD sa devina puternic pentru a-l sprijini pe actualul sef al statului in cursa pentru un al doilea mandat. "Numai cine nu il cunoaste pe Traian Basescu isi poate imagina ca acesta va accepta sa fie sustinut de un partid minuscul", a spus Boc. Un partid puternic inseamna insa nu numai stabilirea unor lucruri inauntru, ci si urmarea esentei acestor lucruri in afara, le-a explicat si vicepresedintele Radu Berceanu celor aproape 4.000 de colegi din sala, pe care i-a indemnat sa fie mai atenti la oportunistii din politica. "Eu sunt o persoana care se schimba mai greu", a spus Berceanu amintind de rezistenta sa la schimbarea doctrinara a PPD-ului, insa "noua ar trebui sa ne fie mai frica de cei care se schimba prea usor".



PPE are bratele deschise

Democratii au primit mesaje pozitive si de la popularii europeni, la care cauta legitimitatea doctrinara. Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, le-a transmis delegatilor ca formatiunea sa este "foarte loiala" fata de partenerii sai. "Ma aflu pentru a treia oara la Bucuresti in ultimele trei luni, iar impresiile mele sunt din ce in ce mai bune. In opinia mea aceasta inseamna ca lucrurile se misca in directia buna", a spus Lopez, care si-a atras simpatia salii laudandu-l pe Traian Basescu. "Asa face si Traian Basescu, mereu se misca si mereu in directia cea buna", a spus Lopez. Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde se va afla astazi la Bruxelles unde va depune scrisorile de afiliere la Partidul Popular European.

Democratii nemultumiti de schimbarea doctrinara sunt asteptati in Partidul Social Democrat, a anuntat ieri deputatul Dan Mihalache. Motiunea Boc pare mai degraba "un ghiveci nedefinit de idei politicianiste", care nu spune ce intelege noul PD prin doctrina populara, documentul neatingand, practic, nici una din temele consacrate ale curentului popular european, a mai spus Mihalache. In plus, "caracterul oportunist" al noii orientari a PD rezulta si din faptul ca democratii au decis sa-si pastreze sigla electorala (trandafirul), care este consacrata ca fiind una social-democrata, a mai spus acesta. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO