Politică

Euroalegerile costa partidele cel putin cate un milion de euro de fiecare

26.10.2007, 18:12 16

Partidele mari se pregatesc sa cheltuiasca cel putin cate un milion de euro in campania pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie. Presedintele Traian Basescu, care a convocat un referendum pe tema votului uninominal in aceeasi zi cu euroalegerile, va avea propriul buget de campanie, din donatii, si porneste cu un plus de aproximativ 230.000 de euro, care i-au ramas din campania pe care a dus-o impotriva demiterii sale in aprilie.
Experienta arata insa ca sumele cheltuite in campanie depasesc in general bugetele stabilite din vreme de managerii partidelor.
"Sper ca nu vom depasi un milion de euro", a spus ieri secretarul general al PNL, Dan Motreanu. El afirma ca cel putin jumatate de milion va merge la mass-media, pentru spatiu publicitar, in timp ce sume importante vor fi alocate pentru logistica si consultanta.
PNL lucreaza la partea de mesaj politic cu Multimedia Political Communication a lui Dan Andronic, in vreme ce ambalajul publicitar va fi realizat de firma Brightness a lui Bogdan Manea, fost director de creatie la Saatchi and Saatchi.
Motreanu spune ca fiecare organizatie va plati pentru campania la nivel local. El afirma ca PNL se va concentra doar pentru campania pentru alegerile europarlamentare, unde liderii partidului si-au propus sa nu ia un procent mai mic de 17,5% la nivel national " scorul partidului inregistrat la locale in 2004. "Nu am luat inca o decizie cu privire la modul in care ne vom raporta la referendumul lui Basescu pe tema votului uninominal", a mai spus liberalul.
Democratii sustin insa ca votul uninominal va fi o tema importanta in campania lor, desi, pentru moment, nu se poate vorbi de coordonarea mesajelor si a staffului de campanie al PD cu cel al presedintiei. "Noi il simtim pe presedinte, nu avem nevoie de o echipa de sunet si lumini pentru campanie", a spus ieri pentru ZF secretarul general al PD, Vasile Blaga, care este coordonatorul campaniei democratilor. El este de parere ca in timpul campaniei la referendumul pentru demiterea presedintelui, in aprilie, cele doua echipe, de la partid si de la Cotroceni, s-au coordonat foarte bine, insa nu s-a discutat pana acum modul de colaborare si pentru referendumul din 25 noiembrie.
Atat Basescu, cat si PD lucreaza cu GMP, firma de publicitate a lui Felix Tataru, care a realizat campaniile democratilor din 2000, cand actualul sef al statului a fost ales in functia de primar al Bucurestiului.
Blaga estimeaza si el ca PD va cheltui aproximativ 1 milion de euro in campanie, iar organizatiile locale ale partidului sunt obligate sa cotizeze la bugetul partidului cu cate aproximativ 6.000 de euro fiecare. "Asta e doar prima transa, urmeaza probabil sa dea inca pe atat pana la finele campaniei", a spus Vasile Blaga. "Probabil n-o sa dam atat de multi bani pentru reclama in ziare, pentru ca este foarte scump, in timp ce afisajul exterior este mult mai ieftin", a adaugat el.
Pentru campania presedintelui la referendumul pentru votul uninominal, a explicat Blaga, banii vor veni doar din donatii intr-un cont pe care seful statului urmeaza sa-l deschida, asa cum a procedat si in aprilie dupa ce a fost suspendat de Parlament din functia de sef al statului.
UDMR va avea o campanie modesta, nu isi va angaja nicio firma de publicitate, iar candidatii Uniunii vor merge din poarta in poarta pentru a-si spune mesajele, potrivit presedintelui executiv al UDMR, Hunor Kelemen. Campania va fi concentrata in Ardeal si Bucuresti, vor fi tiparite afise cu sloganul "Impreuna in Europa", concepute la partid. "Banii vor veni in principal din donatii, noi nu impunem candidatilor sa vina cu sacii de bani de acasa pentru a-si sustine campania", a mai spus Kelemen.
La PSD lucrurile nu sunt deocamdata lamurite. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, nu a putut da amanunte despre campanie, iar seful campaniei, Liviu Dragnea, nu a putut fi contactat. Mesajul social-democratilor este "pentru o Romanie mai unita si echitabila".
Un numar de 551 de candidati s-au inscris in cursa pentru cele 35 de locuri rezervate Romaniei in Parlamentul European.

Seful statului a declinat invitatia PSD
Conducerea PSD l-a invitat ieri pe presedintele Traian Basescu la lansarea candidatilor social-democrati la europarlamentare, Presedintia anuntand insa ca seful statului nu poate onora invitatia, intrucat nu a fost anuntat din timp. Presedintele PSD Mircea Geoana l-a invitat pe seful statului la lansarea campaniei social-democratilor pentru PE si pentru votul uninominal, potrivit liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. El a explicat ca social-democratii l-au invitat pe Basescu deoarece seful statului ar sustine proiectul de vot uninominal propus de social-democrati, pentru care au strans deja un milion de semnaturi. De asemenea, Vanghelie a spus ca un alt motiv pentru care s-a decis invitarea sefului statului la ceremonia de lansare a campaniei PSD consta in a-i acorda posibilitatea acestuia de a demonstra ca este echidistant si ca este presedintele tuturor romanilor. Vanghelie a invocat in acest sens faptul ca Traian Basescu a participat luni la o manifestare similara a PD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO