Politică

Freedom House: Coruptia ramane o problema serioasa

28.09.2004, 00:00 15

Romania a facut unele progrese, in 2003, in implementarea reformelor macro-economice structurale, insa coruptia din sistemul politic si sesizarile privind intimidarile la adresa mass-media au impiedicat progresele avansate in domeniul reformei, se arata in ultimul raport Freedom House.
Raportul evidentiaza ca tara noastra a inregistrat progrese si in privinta adoptarii unei legislatii mai bune in privinta protectiei minoritatilor etnice, precum si in implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeana. Modificarile constitutionale impuse de UE au fost adoptate in urma unui Referendum ce a avut loc in octombrie anul trecut, se adauga in raport.
Documentul elaborat de Freedom House face o trecere in revista a evolutiei vietii politice din ultimii 14 ani din Romania, precizand ca romanii "pot sa-si schimbe guvernarea in mod democratic".
"Alegerile din 1991 si pana in prezent au fost considerate in general libere si corecte de catre observatorii internationali", se arata in raport.
Coruptia ramane "o problema serioasa" in Romania, se mai spune in raport, amintindu-se ca in octombrie 2003 trei ministri au fost obligati sa demisioneze din Guvern dupa aparitia mai multor dezvaluiri privind implicarea lor in cazuri de coruptie sau esecul lor in a impiedica astfel de situatii la nivelul ministerelor pe care le conduceau.
Drepturile privind proprietatea sunt asigurate, desi initiativele cetatenilor de a porni o afacere sunt in continuare ingreunate de birocratie, coruptie si crima organizata, se mai spune in raport.
Documentul aminteste ca aproximativ 80 la suta din populatia tarii primeste cea mai mare parte a informatiilor de la cele mai importante patru posturi de televiziune din Romana, iar asociatiile de monitorizare a presei sustin ca relatarile acestora sunt, in general, in favoarea guvernarii.
Institutiile executive exercita un "control exagerat" asupra sistemului judiciar, sunt de parere autorii raportului Freedom House. Multi observatori internationali considera ca Procurorul General are "puteri excesive", iar sistemul judiciar este inca plin de "relicve" ale epocii Ceausescu, se mai precizeaza in raport. In acelasi document se aminteste ca, in 2002, Comisia Europeana a cerut realizarea unei reforme care sa cuprinda intregul sistem judiciar. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO