Politică

Guvernul a avizat indicatorii pentru construirea la Măgurele a celui mai puternic laser din lume

Ecaterina Andronescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Autor: Alexandru Moise

04.07.2012, 18:14 155

Guvernul a avizat, miercuri, parametrii tehnico-economici pentru construirea la Măgurele (judeţul Ilfov) a celui mai puternic laser din lume, o investiţie de 389 milioane euro acoperită în proporţie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene.

"Proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) înseamnă construirea celui mai puternic laser, de 10 petawatt. Acest obiectiv de investiţii va fi construit pe platforma de la Măgurele şi are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde lei, respectiv 389 milioane euro, din care 20% reprezintă construcţiile aferente acestui important obiectiv", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la finalul şedinţei Executivului.

Ea a precizat că România va cofinanţa 20% din costul investiţiei, restul banilor fiind alocaţi de Uniunea Europeană prin Programul privind Creşterea Competitivităţii Economice.

Ministrul a precizat că laserul va fi utilizat în fizică, chimie, ştiinţa materialelor, dar şi în aplicaţii industriale, în IT&C şi în medicină.

În decembrie 2010, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a anunţat că România va dezvolta la Măgurele un laser de înaltă putere care ar putea fi folosit în diferite domenii, precum cercetarea medicală şi neutralizarea deşeurilor atomo-nucleare, proiect finanţat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durată de cinci ani.

"Este cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în ţară, România fiind desemnată să găzduiască cel mai puternic laser construit vreodată în lume", a spus Funeriu.

Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Cehia şi Ungaria, sub monitorizarea Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO