Politică

Guvernul isi acopera gaurile dupa eliminarea Partidului Democrat

Guvernul isi acopera gaurile dupa eliminarea Partidului Democrat

Click pentru imaginea marita

11.04.2007, 19:45 10

Guvernul decide in sedinta de astazi - prima organizata in noua configuratie - structura ministerelor, numarul secretarilor de stat si - posibil - numele lor.
Esalonul doi al guvernarii va fi inlocuit in proportie de aproximativ 20% - potrivit unor surse guvernamentale - dupa demisia secretarilor de stat ai PD, insa pana aseara nu fusesera stabiliti cu certitudine inlocuitorii lor. Intre PNL si UDMR s-au purtat ieri negocieri intense. Vicepremierul Marko Bela a fost o buna bucata de vreme la Guvern la discutii cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, al caror rezultat va fi anuntat astazi.
Astazi este asteptat, de asemenea, ca premierul sa aprobe plecarea secretarilor de stat ai Partidului Democrat care isi semnasera deja demisiile in alb in urma cu aproximativ doua saptamani.
Exista ministere in care toti secretarii de stat raman - de pilda la Ministerul de Externe -, ministere in care situatia este echivoca - la Economie si Finante, unde nu se stia ieri de soarta secretarului de stat de la PD (fost la PC) Catalin Doica - si ministere in care oamenii sunt "redirectionati" - de exemplu la noul Minister al Dezvoltarii, care va prelua o parte a echipei fostului Minister al Constructiilor si Lucrarilor Publice.
"Nu mi-am propus sa-i schimb pe secretarii de stat", a declarat ieri pentru ZF noul sef al diplomatiei, Adrian Cioroianu.
"Nu stiu nimic in acest moment, voi sti dupa aparitia ordonantei privind reorganizarea Guvernului", a afirmat, la randul sau, noul ministru al transporturilor, Ludovic Orban, contactat de ZF. Acesta nu a putut preciza echipa cu care va conduce ministerul, dar spune ca stie deja ce va face in noua sa demnitate: se va dedica constructiei de autostrazi.
Prioritatile Ministerului Apararii au fost ieri prezentate de insusi premierul Tariceanu: trecerea de la o armata de recruti la una profesionista si retragerea din zonele de razboi. "Noul ministru trebuie sa se aplece asupra problemelor sociale din armata. Trebuie de asemenea ca Romania sa aiba un calendar de retragere al trupelor din zonele de razboi", a declarat premierul.
Reorganizarea altor ministere ar putea sa dureze o vreme. Este cazul noului Minister al Economiei si Finantelor pentru care noul titular a cerut un ragaz.
Varujan Vosganian a propus ieri o perioada de interimat de 60 de zile pana la definitivarea organizarii institutiei pe care il conduce, rezultata in urma comasarii Ministerului Finantelor si al Economiei.
Potrivit lui Vosganian, conducerea ministerului va fi asigurata de cei sapte secretari de stat din cele doua ministere reunite. Vosganian a precizat ca Ministerul Economiei si Finantelor va avea doua compartimente de secretariat general, iar directiile existente vor functiona ca si pana acum.
Instalarea noilor ministri a continuat si ieri, iar titularii si adjunctii lor au dat cateva detalii despre modul in care vor functiona institutiile pe care le conduc.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va avea rolul de coordonator al tuturor programelor de dezvoltare a Romaniei in perioada urmatoare, a aratat ieri secretarul de stat Sebastian Vladescu (fostul ministru al finantelor).
"Aceasta institutie a fost creata cu scopul de a realiza mai bine coordonarea tuturor programelor viitoare de dezvoltare a Romaniei, avand in vedere ca Ministerul Finantelor era oricum coordonatorul absorbtiei fondurilor europene", a aratat el.
La randul sau, ministrul economiei si finantelor a declarat ca prin unificare s-a urmarit completarea celor doua institutii si nu schimbarea echipei de la Finante.
"Acest nou minister este expresia unui spirit de echipa si a unei viziuni comune in ceea ce priveste economia in ansamblu si finantele, dar si expresia unei entitati care va trebui sa asigure o absorbtie cat mai buna a fondurilor europene", a adaugat el.
Interimatul in organizarea separata a celor doua ministere va face obiectul unei ordonante de urgenta, timp in care cele doua ministere vor functiona in continuare separat. Despre secretarul de stat PD demisionar de la MEC, Calin Doica, Vosganian a declarat: "Pentru acest post asteptam optiunea primului- ministru".
Intrebat daca vede posibile reduceri de personal de pe urma unificarii celor doua ministere, Vosganian a declarat ca MEF va avea foarte multe sarcini si nu se pune problema unor restructurari de personal. "Exista insa unele suprapuneri, pentru care va trebui sa gasim solutii", a mai spus el.
Inaintea fuziunii, Ministerul de Finante avea aproape 34.000 de salariati, la centru si in teritoriu, iar Ministerul Economiei si Comertului avea mai putin de 800 de salariati.
Vosganian a mai spus ieri ca noul minister pe care il conduce va avea intre prioritati cresterea capacitatii de a derula investitii si va reprezenta, alaturi de Ministerul Justitiei, una dintre principalele institutii de lupta impotriva coruptiei. Insa la acest din urma minister situatia era ieri destul de neclara. Numerele de telefon mobil ale fostilor responsabili din echipa Monicai Macovei - inclusiv ale expertilor - sunt de cateva zile nefunctionale ("Post telefonic restrictionat pentru moment").
Daca situatia la nivelul secretarilor de stat ar putea fi limpezita repede, nu acelasi lucru este de asteptat sa se intample la nivelul eselonului trei (subsecretarii de stat si sefii de agentii centrale si locale) - situatia fiind complicata pentru ca la acest nivel PD are (sau avea) peste 1.000 de oameni. De exemplu, ieri fostul deputat PD Vasile Bran, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Protectie a Mediului (ANPM) cu rang de subsecretar de stat in Guvernul Aliantei D.A., a anuntat ca refuza sa paraseasca postul dupa restructurare. El a declarat ca va parasi PD, urmand ca, cel mai probabil, sa treaca la PNL.
"Sunt in politica de 17 ani, am fost deputat 15 ani si doi ani am ocupat acest post de vicepresedinte. Nu vreau sa plec, daca este nevoie, renunt la politica si ies din PD. Daca totusi voi ramane in politica, evident ca voi alege sa trec la PNL", a declarat Bran pentru Mediafax.
Situatia aminteste de cea de la inceputul anului, cand mai multi responsabili din esaloanele inferioare ai PC au refuzat sa paraseasca guvernarea cand partidul le-a cerut-o. Unii dintre ei au si demisionat din PC - cazul lui Eugen Chirovici de la agentia pentru IMM-uri -, dar acest lucru nu le-a folosit la nimic, pentru ca au fost dati afara. Altii - cazul sefei Loteriei Romane, Liliana Ghervasuc - sunt si astazi in functii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO