Politică

Guvernul taie in carne vie: un sfert din angajatii primariilor pleaca acasa

Guvernul taie in carne vie: un sfert din angajatii primariilor pleaca acasa

Ministrul finantelor s-a angajat sa reduca cheltuielile bugetare cu salariile pana la 6% din PIB, de aceea multi dintre angajatii de la stat va trebui sa plece acasa

17.08.2009, 00:00 105

Organigramele institutiilor au fost subiectul principal al discutiilor de la sfarsitul saptamanii trecute dintre ministrul de finante Gheorghe Pogea si autoritatile locale, care au calculat ca guvernul ar economisi 125 de milioane de euro daca noile principii administrative vor fi puse in practica.

Reducerea cheltuielilor bugetare este unul din angajamentele principale ale Guvernului in discutiile cu Fondul Monetar International. FMI a cerut ca ponderea in PIB a cheltuielilor cu personalul sa scada de la 9% la sub 6%. Cheltuielile de personal au totalizat 24,9 miliarde de lei in primele sase luni din acest an, in crestere cu 12% fata de perioada similara din 2008.

In mai 2009, numarul celor angajati in administratia centrala era de 217 000, in vreme ce numarul total al bugetarilor este de 1,4 milioane.

 

Un functionar la 400 de locuitori

Asadar, potrivit discutiilor care au avut loc la Busteni, primariile din localitatile cu peste 10.000 de locuitori ar putea ramane cu 24 de functionari, in timp ce edilii de la comune cu pana la 1.500 de locuitori ar putea avea 12 functionari angajati, pentru orase nestabilindu-se normativele, au declarat surse oficiale.

In urma discutiilor purtate, in ultimele patru zile, la Busteni, de catre ministrul de finante, Gheorghe Pogea, ministrul admistratiei si internelor, Dan Nica, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, Liviu Dragnea, reprezentati ai ministerelor Educatiei si Sanatatii si presedintii tuturor structurilor administratiei publice locale din tara s-au stabilit normative privind necesarul de personal al unei primarii in functie de numarul de locuitori ai unei zone.

Surse oficiale, care au participat la discutii, au explicat ca in cazul comunelor cu pana in 1.500 de locuitori primaria va avea 12 functionari publici angajati, iar in comunele cu populatie intre 1.500 si 3.000 de locuitori numarul functionarilor publici din primarie ar putea fi de 14.

Pentru localitati cu populatie cuprinsa intre 3.000-5.000 de locuitori primaria ar putea avea 16 functionari, pentru o populatie cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de locuitori unitatea administrativa locala ar putea avea 21 de functionari, iar acolo unde numarul locuitorilor este peste 10.000 si mai putin de 20.000 o primarie ar putea avea 24 de functionari.

Primariile de sector vor avea maxim 180 de angajatI (in conditiile in care in prezent au peste 500) in vreme ce de la primaria Capitalei vor pleca 400 din cei 1000 de oameni.

 

Numarul de functionari va fi stabilit si in functie de competente

Presedintele UNCJR, Liviu Dragnea, a explicat ca legislatia in privinta administratiei publice va fi modificata astfel incat numarul functionarilor dintr-o primarie sa fie stabilit in functie de numarul locuitorilor zonei, dar si in functie de competente. Dragnea a aratat ca, in prezent, tinand cont de legislatia actuala, exista cazuri in care pentru o localitate cu o mie de locuitori este necesar un numar de 56 de functionari publici. El sustine ca actualul sistem trebuie "reformulat". "Dam la o parte legislatia existenta si asezam sistemul pe o legislatie normala, astfel incat orice primarie sa aiba numarul necesar de functionari, insa angajatii sa-si poata desfasura activitatea in conditii normale", a spus Liviu Dragnea.

 

Descentralizarea va duce la economii

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a spus la randul sau la Busteni ca au fost stabilite normativele pentru personalul unitatilor administrativ-teritoriale care vor fi prezentate in sedinta de luni a coalitiei, procesul descentralizarii urmand sa duca la diminuarea cheltuielilor de personal.

In procesul descentralizarii nu vor putea fi transferate competente si resurse financiare "de la centru", iar numarul persoanelor angajate sa ramana acelasi.

De asemenea, ministrul de finante a aratat ca unitatile administrativ-teritoriale vor beneficia de un buget multianual alcatuit dintr-un buget de dezvoltare cu fonduri pentru investitii si dezvoltare a localitatilor si un buget de functionare care sa asigure cheltuielile necesare functionarii unei primarii, indiferent de veniturile proprii ale administratiei publice locale.

"Vor exista bugete de alocare multianuale astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de azi in care mii de proiecte au fost incepute si nu mai exista fonduri pentru a fi continuate", a mai spus Pogea.

 

Cum vor arata noile organigrame

  • 400 din cei 1.600 de angajati ai Primariei Bucuresti pleaca acasa
  • O primarie de sector va avea 180 de angajati (de pilda la sectorul 3 sunt 503 angajati)
  • Primariile de comune de pana in 1.500 de locuitori vor avea 12 functionari
  • Consiliile judetene vor avea intre 120 si 180 de angajati, in functie de marimea judetului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24