Politică

Guvernul va fi restructurat, dar nu se stie cum

31.05.2006, 00:00 13

Partidele la putere au ajuns la un acord de principiu: Cabinetul - si odata cu el, intreaga structura guvernamentala - va fi restructurat si, daca se poate, repede.

Un Guvern cu 15 ministere - dar 24 de membri (plus primul-ministru), cu 64 de secretari de stat -, cu 20 de agentii si oficii in coordonarea sau subordonarea directa a primului-ministru (acestea au aproape 1.600 de angajati) si 24 in subordinea directa a Executivului este mult prea stufos, admit partidele de la putere.

Problema nu este de persoane, ci cum sa se intample ca acest Guvern sa fie mai eficient, sustin pe rand reprezentantii celor patru partide. Asadar, la intalnirea liderilor coalitiei de luni seara s-a stabilit ca pana lunea viitoare fiecare dintre cele patru partide la putere sa vina cu propriile propuneri pentru eficientizarea activitatii Guvernului.

Insa o problema care va agita apele va fi nu aceea a principiilor, ci a oamenilor si a portofoliilor. Ieri, de pilda, presedintele UDMR Marko Bela a spus raspicat: Uniunea este interesata de portofoliile Transporturi, Dezvoltare Regionala (minister care ar urma sa fie infiintat) si Telecomunicatii.

PC, la randul sau, spune ca sustine restructurarea Guvernului, dar nu ar vrea sa renunte la pozitiile sale - de pilda la cea de vicepremier detinuta de George Copos. George Copos (care este si senator) a spus ieri pentru ZF ca, personal, este de acord cu eliminarea pozitiilor de vicepremier: "Sunt prea multi parlamentari si prea multi functionari publici si sunt de acord ca numarul acestora sa fie redus".

Pe de alta parte, senatorul PD Radu Berceanu - al carui partid a avansat si propuneri concrete, de pilda un nou Minister al Infrastructurii - admite: "O reducere a numarului (de portofolii guvernamentale - n.n.) incepe sa puna probleme chiar si la nivel de persoane".

Acelasi Berceanu a dezvaluit si o intelegere survenita in Alianta PNL-PD: "Am cazut de acord (luni seara - n.n.) asupra ideii unui guvern mai redus ca numar, probabil fara ministri de stat, vicepremieri cum se numesc ei, acum si probabil fara ministri-delegati". Asadar, din schema ministeriala ar urma sa dispara opt functii, iar in Cabinet sa ramana doar ministrii care detin portofolii (PD si-ar dori ca Vasile Blaga sa detina, pe langa portofoliul Internelor, si functia de viceprim-ministru, singura). Insa Berceanu afirma: Nu am neaparat o impresie ca se va ajunge la un final cu aceasta restructurare. Sa vedem ce parere au UDMR si PC".

Asadar, din viitorul Guvern, cel putin potrivit intelegerii dintre PNL si PD, ar urma sa dispara functiile de vicepremier (detinute de PD, PC si UDMR) si cele de ministri-delegati. Ministerul Integrarii Europene ar urma sa treaca la Ministerul de Externe, sau sa se transforme intr-un Minister al Afacerilor Europene. In caz de disparitie a acestui minister, PD isi pune problema titularului, Anca Boagiu, un apropiat al lui Traian Basescu. PD ar vrea pentru ea Ministerul Transporturilor, asa cum isi doreste pentru Gheorghe Pogea (care ramane fara functie, daca vicepremierii sunt eliminati) portofoliul noului Minister al Dezvoltarii Regionale. Ambele sunt vizate explicit si de UDMR. In agitatia care a inceput, PNL s-a marginit, deocamdata, sa-si apere proprii ministri - Eugen Nicolaescu si Gheorghe Flutur - de a caror inlocuire s-a vorbit in ultimele zile.

Probleme vor fi si cu reducerea numarului secretarilor de stat, intrucat si acestia au fost numiti, dupa indelungi negocieri, tot potrivit algoritmului politic. De asemenea, alte discutii vor fi la comasarea sau reducerea numarului de agentii, pentru ca si acestea au fost ocupate potrivit criteriului algoritmului. Se intentioneaza, de pilda, desfiintarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine si trecerea competentelor sale in alta parte. Vicepremierul Copos sustine ca acest lucru nu ar fi o idee buna pentru ca peste tot in lume astfel de agentii functioneaza de sine statator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO