Politică

In vreme ce liderii locali ai PSD spuneau ca nu au probleme cu coruptia, unul dintre ei era arestat de PNA

19.02.2003, 00:00 20

Vicepresedintele PSD Arad Gheorghe Medintu, a fost arestat, luni noaptea, de procurorii Parchetului National Anticoruptie sub acuzatiile de luare si dare de mita si pentru nerespectarea destinatiilor creditelor pe care acesta le-a obtinut. In vreme ce Medintu era bagat in arest, presedintele filialei Arad a partidului de guvernamant Dorel Popa si totodata primar al orasului declara, la sediul central al PSD, ca organizatia nu are baroni locali si nu se confrunta cu cazuri de coruptie.
De altfel, toate organizatiile PSD care s-au perindat luni, pana noaptea tarziu, pe la sediul central al partidului de guvernamant pentru a da socoteala in fata conducerii despre activitatea lor au afirmat ca nu au probleme nici cu patarea imaginii partidului nici cu coruptia ci, eventual, cu intarzierea strangerii cotizatiilor de partid.
Unul dintre capetele de acuzare la adresa lui Medintu este darea de mita pentru obtinerea unui credit bancar in valoare de 30 de miliarde de lei.
Adrian Nastase, a declarat, luni seara, dupa incheierea discutiilor cu filialele ca, in masura in care exista argumente, institutiile abilitate trebuie sa se sesizeze si sa ia masuri impotriva celor vinovati de coruptie. El a precizat ca, in cazul lui Medintu, s-a luat o astfel de masura din partea PNA.
"Sarcina organizatiei Arad este de a-l suspenda pana la clarificarea juridica a situatiei personale a acestuia", a adaugat Nastase.
Surpriza insa: presedintele PSD Arad, Dorel Popa, a declarat ca Medintu nu poate fi suspendat pentru simplul fapt ca si-ar fi inaintat demisia din partid, inca de saptamana trecuta. Coloman Edeleni, presedintele organizatiei municipale Arad a PSD, a declarat ca a primit, ieri, prin fax demisia liderului arestat de PNA. "Am primit azi (ieri - n. red.) demisia prin fax, dar eu stiu ca vineri si-a prezentat-o si consider ca a fost un gest frumos din partea lui ca a plecat din PSD inainte de a fi retinut, pentru a nu afecta imaginea partidului", a declarat Edeleni.
Potrivit unor surse din PSD, pana luni seara la partid nu fusese depusa nici o demisie din partea lui Meditiu.
Gheorghe Medintu este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Arad, detinand un ziar local, centre comerciale, un hotel, un restaurant, afaceri in agricultura si deruland un proiect de construire a unui cartier rezidential la iesirea din Arad.

Primarul din Satu Mare, audiat de PNA
Ieri, un alt lider local de marca al PSD, primarul municipiului Satu Mare Horea Anderco, a fost audiat de procurorii PNA, in dosarul in care este invinuit de abuz in serviciu si de luare de mita. Printre aspectele cercetate de procurori sunt activitatea pietelor satmarene si cea a sistemului de parcare cu plata TELPARK, implementat la Satu Mare incepand cu 1 septembrie 2002. Primaria a introdus acest sistem in colaborare cu o societate din Timisoara careia ii platea 40%. Anderco, fost membru PNtCD, a fost suspendat din PSD, cu catva timp in urma, pana la clarificarea situatiei sale.

Terapie de grup la PSD
Presedintele PSD Adrian Nastase a declarat, luni noaptea, ca, prin discutiile cu organizatiile locale ale partidului doreste sa corijeze anumite situatii, nu sa creeze "panica, teroare, elemente de nesiguranta, de dictatura in interiorul partidului".
"Vrem sa lucram pe aceasta formula de terapie de grup, sa lucram impreuna, sa identificam problemele si solutiile", a precizat Nastase.
El a aratat ca datoria conducerii PSD este de a pune "reflectoarele" pe aspectele negative, care pot crea probleme, deficit de imagine partidului, dar, daca nu exista elemente "indubitabile" privind vinovatia lui "x" sau "y", acesta nu poate fi dat afara din partid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO