Politică

Intrarea in faliment a firmelor pune puterea si opozitia pe pozitii diferite

03.02.2006, 21:13 15

Noul proiect de lege privind insolventa este criticat de opozitie pe motiv ca ar acorda prea multe drepturi creditorilor.

Proiectul, care a intrat pe agenda Camerei Deputatilor, dupa ce a trecut la finele anului de Senat este criticat pentru ca ar introduce un "dezechilibru" intre actiunile judecatorului sindic si ale lichidatorului - lucru de care ar profita creditorii -, in procesul de reorganizare judiciara, dar si ca, prin unele dintre prevederile sale, ar incalca codul societatilor comerciale.

Cand a trimis anul trecut Senatului proiectul, Guvernul a motivat ca actuala lege nu prevede mecanisme eficiente de iesire de pe piata a operatorilor economici, procedura este complexa si aplicata neuniform, iar protectia creditorilor este redusa. Or, noile modificari sunt criticate pentru ca ar introduce o prea mare protectie pentru creditori.

Este, intre altele, vorba despre faptul ca proiectul redefineste rolul judecatorului sindic in sensul degre-varii acestuia de responsabilitati care exced sfera contenciosului si a verificarii legalitatii procedurilor. Asadar, judecatorul sindic nu va mai avea un rol activ cu privire la deciziile de ordin comercial care se iau in procedura, el trebuind sa solutioneze numai eventualele sesizari privind punctele de vedere contra-dictorii dintre participantii la procedura - debitori, creditori, actionari si altii -, caz in care el se pronunta asupra legalitatii luarii unei masuri si nu asupra oportunitatilor economice. De asemenea, judecatorul sindic nu mai are atributii in a desfiinta din oficiu masurile administratorului judiciar sau de auten-tificare a actelor incheiate de lichidator.

Potrivit senatorului PSD Ion Chelaru, o asemenea masura ar introduce un dezechilibru in procedura de insolventa, pentru ca in aceasta situatie rolul creditorilor creste mult si nu mai exista o "cenzura" in fata unei eventuale trimiteri a unei firme in faliment. "Exista uneori interese din partea creditorilor de a declansa o procedura de faliment, marile inginerii financiare asa s-au derulat. Insa rolul legii ar trebui sa fie acela de a ajuta la stabilizarea unei firme nu de a o trimite in faliment, direct", a declarat pentru ZF senatorul Ion Chelaru. El spune ca, reducand rolul judecatorului sindic, nu mai exista nici un control in afara de cel al adunarii creditorilor, lucru care poate insemna foarte putin. Proiectul de lege spune, in expunerea de motive, ca tocmai adunarea creditorilor (si mai ales comitetul creditorilor - desemnati din randurile creditorilor cu creante garantate si chirografare cele mai mari) este cea care asigura echilibrul, intrucat aici divergentele se armonizeaza.

Presedintele Comisiei juridice din Senat (care a dezbatut proiectul pe fond) Peter Eckstein-Kovacs a declarat ca majoritatea parlamentara a optat pentru punctul de vedere al Guvernului.

Potrivit proiectului discutat deja de Senat, sistemul juridic romanesc in vigoare nu prevede "mecanisme eficiente pentru iesirea de pe piata a operatorilor economici". Drept urmare proiectul legii insolventei introduce o procedura simplificata de reorganizare financiara sau de declarare a falimentului, aplicabila comerciantilor persoane fizice, societatilor comerciale fara active sau fara evidente contabile sau societatilor comerciale al caror sediu nu mai exista sau nu mai corespunde adresei din Registrul Comertului, debitorilor dizolvati si celor care si-au declarat intentia de intrare in faliment. In aceste cazuri, procedura simplificata inseamna ca debitorul din categoriile de mai sus intra direct in procedura de faliment, fie o data cu deschiderea procedurii insolventei, fie dupa o perioada de observatie de 60 de zile - acest ultim termen fiind valabil pentru comerciantii persoane fizice care nu au prezentat fiscului, la termen, actele cerute de lege.

Proiectul mai prevede si infiintarea unor sectii specializate de faliment in cadrul tribunalelor care se gasesc in orasul in care isi are sediul curtea de apel.

O alta obiectie a opozitiei fata de acest proiect de lege se refera la faptul ca el ar incalca dreptul comercial. Potrivit senatorului Ion Chelaru, exista prevederea in dreptul comercial potrivit careia plata, in cazul faptelor dreptului comercial, se face la scadenta. "Acest proiect de lege privind insolventa prevede ca se poate intra in situatia de insolventa dupa 30 de zile. Termenul de gratie de 30 de zile pentru plata creantelor incalca dreptul comercial", a declarat Chelaru.

Nici PRM nu a fost, la discutia din Senat, de acord cu proiectul. Senatorul Doru Liviu Bindea, a apreciat ca "aceasta este o lege despre care s-a spus elegant ca vrea sa simplifice procedura", dar care, in fapt, nu face decat sa transfere unele avantaje asupra firmelor de lichidare a societatilor cu datorii. Proiectul va fi dezbatut de Comisia economica si de cea juridica si apoi de plenul Camerei Deputatilor, inainte de a ajunge la promulgare. Senatorul Chelaru a spus ca spera ca deputatii sa aduca proiectului corectiile necesare. In acest caz, Camera Deputatilor este camera decizionala, ceea ce inseamna ca punctul de vedere al deputatilor prevaleaza asupra celui al senatorilor. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO