Politică

Iohannis afirmă din nou că nu a renunţat la cererile de integritate pentru noul premier. ”Persoana va fi desemnată de mine”

Iohannis afirmă din nou că nu a renunţat la cererile...

Autor: Gabriel Pecheanu

13.12.2016, 12:51 4773

În prima ieşire publică după alegerile parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Liviu Dragnea că nu a renunţat la criteriile de integritate anunţate înaintea alegerilor şi nu va desemna un premier care are probleme penale. „Mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea cum doreşte fiecare să-şi susţină agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare, le-am anunţat înainte de alegeri”, a spus Iohannis. Preşedintele a susţinut că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind numirea premierului. "Cred că până la urmă toată lumea se va calma şi va ateriza cu picioarele pe pământ pentru a forma un Guvern", a spus Iohannis, potrivit Gândul

Întrebat dacă poziţia sa se va schimba în cazul în care legea care interzice ca din guvern să facă parte cei care au condamnări penale, şeful statului a sugerat că, şi în condiţiile în care aceasta se va schimba, poziţia sa rămâne aceeaşi. „Nu am condiţionat de nicio lege. Legea e în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituţională”, a spus şeful statului.

Cât priveşte scenariul dizolvării parlamentului sau al suspendării preşedintelui dacă nu se ajuge la o înţelegere privind noul premier, Iohannis a comentat: „Cred că toată lumea se va calma, va ateriza pe picioarele pe pământ pentru a forma noul guvern”. 

Preşedintele a spus, că după consultările de mâine anunţate la Cotroceni, noul parlament va fi convocat săptămâna viitoare, dacă rezultatele finale ale alegerilor parlamentare vor fi date până la finalul acestei săptămâni. 
"Voi avea mai multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru poziţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine asupra a ceea ce va propune cel desemnat şi guvernul pe care respectiva persoană îl va dori să-l creioneze", a anunţat preşedintele Iohannis.

El a fost întrebat ce se întâmplă dacă nu va fi mulţumit de persoana propusă de partidul câştigător.

"Persoana va fi desemnată de mine", a conchis şeful statului.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO