Politică

Ion Iliescu se razboieste cu Freedom House rescriind istoria

29.04.2004, 00:00 17



Presedintele Ion Iliescu a avut reactii fara precedent la adresa unui raport de tara al asociatiei neguvernamentale din SUA, Freedom House, care lansa o analiza critica la adresa establishment-ului din Romania ultimilor 14 ani. Desi astfel de rapoarte au mai aparut de-a lungul timpului, si au fost critice (numai cel al Freedom House de anul trecut desfiinta coruptia, sistemul juridic si starea presei din Romania), seful statului si-a exprimat criticile fata de analizele asociatiei americane abia anul acesta. Criticile au venit in valuri. In prima zi de la aparitia raportului, Biroul de presa de la Cotroceni a vorbit in numele presedintelui atacand autorul raportului - pe presedintele Societatii Academice Romae, Alina Mungiu Pippidi. A catalogat-o ca fiind partizana cu formatiunile de dreapta si a apreciat ca ar fi, prin acest studiu, un instrument politic in an electoral. Freedom House a transmis, de la New York, la randu-i, o replica substantiala, in care isi exprima ingrjorarea iscata din faptul ca un presedinte de tara contesta pe de o parte o institutie respectata in toata lumea, iar, pe de alta parte, ca ataca un autor pe care Freedom House il respecta.



Replicile de la Cotroceni au continuat - la numai cateva ore, acelasi Birou de presa al Presedintiei mai trimite un comunicat in care mai aduce in discutie teme pe care le contesta.



De remarcat ca seful statului, prin cele doua interventii ale Biroului de presa, isi arata iritarea fata de doua dintre temele care au tot ost disputate in ultimii ani, insa de la Cotroceni par sa capete noi si noi abordari. Cu totul surprinzatoare este tema mineriadelor din '90. Raportul Freedom House inscrie aceste fenomene intr-o teza care sutine, intre altele, ca in 1989 in Romania a avut loc nu o revolutie, ci o lovitura de stat, care a dus la conservarea unor oameni si a unor mecanisme descinzand din comunism, aceasta fiind sursa ritmului lent al dezvoltarii democratice si economice din tara noastra. Mineriadele sunt considerate de raportul Freedom House, ca si clanurile care ar reprezenta structura de partid a PSD, anomalii ale acestei perioade. Replica de ieri a presedintiei se opreste asupra mineriadelor, carora Cotrocenii le gasesc, la 14 ani de la producerea lor, o noua incadrare istorica.



Ion Iliescu afirma ca mineriadele trebuie topite intr-un context al inceputului anului 1990, cand au avut loc mai multe manifestti inecate in violenta. Enmera, intre astfel de evenimente, mitingul din 28 ianuarie 90, asaltul asupra Guvernului, din 18 februarie 90 si adauga, aici, intre mineriade, si Targu Mures - martie 90. Ceea ce face nou presedintele tarii este nu doar amestecarea mineriadelor cu aceste evenimente, dar apasa pe ideea ca la aceste manifestari (amintite deja) nu a luat parte nici un miner. Dupa aceea sugereaza ca ar fi la mijloc alte forte, carora nu le poate fi asociat. "Cine oare a plantat in societatea romaneasca acesti primi germeni ai urii, ai violentei, ai <dialogului> intre oaeni si institutii cu bata si sticlele incendiare?", spune replica de la Cotroceni? Daca ar fi sa luam un exemplu dintre cele la care apeleaza presedintele, atunci s-ar putea spune ca exista si un raspuns indus, datele istoriei recente incluzand inca marsul de la 28 ianuarie, organizat de catre partidele istorice (care au format opozitia si, mai apoi, CDR), avandu-l in frunte pe Corneliu Coposu. Ei cereau atunci alegeri libere si anuntau ca, exact cu o zi mai devreme, esuase un dialog intre partidele istorice si CFSN.



Tot arhivele istoriei recente includ inca si adunarea care a avut loc in iunie 90, cand, la plecar, minerilor care devastasera Piata Universitatii si sediile partidelor istorice, le multumea presedintele de-atunci, Ion Iliescu.



Presedintele Iliescu al aului 2004 respinge si teza loviturii de stat, si perceptia ca in Romania acestor ani ar fi avut loc o restauratie comunista. Celor care care scriu astfel dcat vede el istoria, Ion Iliescu le spune ca fie au memoria prea scurta, fie sunt prea tineri si nu puteau avea o opinie la inceputul anilor 90. In cartea de convorbiri cu ladimir Tismaneanu, seful statului le spune celor care au alte vederi asupra perioadei "e treaba lor".
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO