Politică

Iulia Timoşenko, lidera opoziţiei din Ucraina, a fost arestată - VIDEO

Iulia Timoşenko,liderul opoziţiei din Ucraina, a fost arestată

Autor: Mediafax

06.08.2011, 14:49 472

Susţinători ai fostului premier ucrainean şi lider al opoziţieiIulia Timoşenko au început un miting în centrulKievului, în noaptea de vineri spre sâmbătă,pentru a protesta faţă de arestarea acesteia.

Cel puţin o sută de partizani ai lui Timoşenkoau instalat circa 30 de corturi în apropierea tribunalului de peprincipalul bulevard din centrul Kievului,Hreşciatik, afişându-şi intenţia de a rămâne acolo până laeliberarea ei.

Oleksandr Turcinov, adjunctul fostului premier, a avertizat cuprivire la o repetare a "revoluţiei portocalii" din 2004, care adărâmat Guvernul de la acea vreme şi a adus la putere un regimprooccidental, al cărui simbol era Timoşenko.

Opozanta a fost plasată vineri în arestpreventiv de tribunalul din Kiev, unde este judecatăpentru abuz de putere, după remarcile sale la adresa şefuluiGuvernului.

Timoşenko este acuzată că şi-a depăşit prerogativele de premierîn 2009, autorizând, fără aprobarea Guvernului, semnarea unorcontracte privind importuri de gaze ruseşti, la un preţ consideratprea ridicat şi dezavantajos pentru Kiev.

Conform acuzării, aceste acorduri au provocat Ucraineipierderi de peste 1,5 miliarde de grivne (circa 130 demilioane de euro).

Guvernul ucrainean caută în prezent modalităţi de a revizuiaceste contracte.

Iulia Timoşenko a denunţat tot timpul ca fiindpolitic acest proces, demarat la 24 iunie şi criticat de StateleUnite şi Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană, în special Franţa şi Suedia, şi-au exprimatvineri preocuparea după arestarea lui Timoşenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24