Politică

Liberalii exclud inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan

13.04.2005, 19:13 14

PNL a exclus ieri ipoteza inlocuirii premierului Calin Popescu-Tariceanu cu Theodor Stolojan, consilier prezidential pe probleme economice.

Informatii privind schimbarea primului-ministru dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana au fost acreditate de presa in ultimele zile. PNL a reactionat ieri, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, prin purtatorul de cuvant Eugen Nicolaescu. El a afirmat ca din punctul de vedere al PNL este exclusa inlocuirea lui Calin Popescu-Tariceanu din functia de prim-ministru. Drept argument, Nicolaescu a aratat ca sub conducerea lui Tariceanu Guvernul a reusit sa faca fata presiunilor interne si externe ce au derivat din asumarea si respectarea angajamentelor Romaniei in procesul de integrare.

Un alt lider al PNL, Nicolae Vlad-Popa, respingea ipoteza schimbarii lui Tariceanu cu Stolojan. "Calin Popescu-Tariceanu este presedintele partidului. Nu se poate pune in discutie sustinerea altei persoane pentru pozitia de prim-ministru", a afirmat senatorul liberal.

Negari in privinta ipotezei inlocuirii primului-ministru au venit luni si din partea presedintelui PD, Emil Boc.

Liberalii aveau programata aseara o intalnire a conducerii partidului, iar una dintre temele de discutie urma sa fie informatiile aparute in presa legate de ipoteza schimbarii primului-ministru. Discutia are loc in absenta din tara a consilierului prezidential pe probleme economice, Theodor Stolojan.

Surse din Alianta afirma ca numirea lui Theodor Stolojan in fruntea echipei de la Palatul Victoria este solutia de criza, dar la care nu este cazul inca sa se apeleze in acest moment. Sursele citate afirma ca desi Stolojan are inca o considerabila sustinere politica la nivelul Aliantei PNL-PD, premierul Calin Popescu-Tariceanu va fi dificil de inlocuit in conditiile in care este lider al PNL. A fost ales presedinte al liberalilor cu o majoritate covarsitoare de voturi la congresul din februarie.

Ipoteza inlocuirii primului-ministru, neconfirmata oficial, este acreditata in contextul discutiilor privind restructurarea Guvernului. Lideri ai Aliantei PNL-PD au vorbit despre iminenta schimbarii structurii echipei de la Palatul Victoria ce s-ar putea concretiza in remodelarea responsabilitatilor unor ministere, desfiintarea unor agentii aflate in subordinea Guvernului si chiar reducerea unor portofolii.

Este anuntata ca sigura, de catre ministrul pentru relatia cu Parlamentul Bogdan Oltean, desfiintarea Autoritatii Nationale de Control. Acest minister a fost condus cu titlu interimar de Cristian David dupa ce Sorin Vicol, de la PUR, a demisionat din aceasta functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24