Politică

Liberalii nu renunta la ideea de a lua CSAT-ul de la Basescu

28.02.2006, 20:30 15

Liberalii justifica ideea desfiintarii CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii) si preluarea atributiilor acestuia de catre Guvern prin faptul ca propunerea nu vizeaza trecerea institutiei la premierul Calin Popescu-Tariceanu, ci la puterea executiva.

Ideea liberalilor este criticata chiar de presedintele Traian Basescu - cel care prezideaza CSAT. Liberalii spun insa ca CSAT este un organism creat de Ion Iliescu pentru a-si asigura suprematia in stat si nu doresc ca situatia sa continue.

CSAT - care ii cuprinde, intre altii, pe sefii serviciilor secrete - este prezidat de seful statului, iar liberalii cred ca, prin noile legi ale sigurantei nationale, aflate in prezent in discutia CSAT, Traian Basescu incearca sa-si asigure controlul serviciilor secrete - servicii care raspund, evident, in fata celui care le controleaza. De altfel, liberalii au propriile proiecte privind legile securitatii statului, diferite de cele discutate in CSAT, si asta spre nemultumirea, afisata public, a lui Traian Basescu.

Insa in privinta Consiliului ca atare - desi problemele sunt legate intre ele prin rolul pe care CSAT il joaca atunci cand vine vorba despre securitatea statului - rolul sau este definit de Constitutie, ceea ce presupune ca desfiintarea sa si preluarea atributiilor de catre guvern trebuie decisa in eventualele discutii despre modificarea legii fundamentale.

Ieri, liberalul Radu Stroe, seful comisiei parlamentare de control al SRI, a afirmat ca actuala clasa politica trebuie sa regandeasca maniera de a organiza problematica securitatii nationale, iar serviciile trebuie regandite cu un set de atributii care sa protejeze drepturile si libertatile cetateanului. Stroe spune ca este un lucru firesc ca serviciile sa aiba o conducere civila si ca ele trebuie, prin Constitutie, trecute la una dintre cele trei puteri ale statului, respectiv cea executiva.

"N-am considerat ca ele trebuie sa treaca la Calin Popescu-Tariceanu sau la primul-ministru, ci la puterea executiva", spune Stroe.

Insa, daca lucrurile stau asa, este de remarcat ca si institutia prezidentiala tine tot de puterea executiva. Liberalii au si solutii pentru cazul in care Basescu si-ar dori controlul servicilor secrete, dupa trecerea atributiilor CSAT la Guvern: nimeni nu-l impiedica sa devina prim-ministru dupa expirarea mandatului prezidential. Si pentru a marca diferendul profund cu Presedintia pe aceste subiecte, liberalii au mai venit ieri cu o concluzie.

Strategia de securitate nationala, publicata recent pe site-ul Presedintiei, ii ingrijoreaza deoarece exista elemente in document pe care, spun ei, nu le vor accepta. Potrivit Noricai Nicolai, seful Comisiei senatoriale de aparare, exista, de pilda, in aceasta strategie un capitol care se refera la prioritatile transformarii in domeniul activitatii de informatii, contrainformatii si securitate, in care se arata ca ofiterii de informatii pot identifica o infractiune: "Cred ca cei care au trait inainte de 1989 au deja frisoane".

Toate aceste declaratii in contradictoriu ar putea indica faptul ca lupta pentru controlul serviciilor secrete se va ascuti pe masura ce legile securitatii vor avansa spre o formula finala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24