Politică

Liberalii "reunesc" familia Săftoiu. Fostul consiler al lui Băsescu şi şef al SIE a trecut cu arme şi bagaje la PNL

Liberalii "reunesc" familia Săftoiu. Fostul consiler al lui Băsescu şi şef al SIE a trecut cu arme şi bagaje la PNL

Autor: Iulian Anghel

10.05.2011, 17:26 584

Fostul consilier al lui Traian Băsescu şi apoi director alServiciului de Informaţii Externe (SIE) Claudiu Săftoiu (44 de ani)s-a înscris în PNL, un pas pe care în urmă cu trei ani l-a făcut şifosta sa soţie, Adriana Săftoiu, cândva mâna dreaptă a actualuluipreşedinte.

PNL, adversar declarat al lui Traian Băsescu îi are acum înpropria-i ogradă pe doi dintre cei mai apropiaţi (cândva) oameni aipreşedintelui, care îi cunosc foarte bine şi plusurile şi lipsurile- foştii soţi Săftoiu alături de care şeful statului a culesprimele roade ale puterii câştigând primele bătălii electorale.

Claudiu Săftoiu este un exemplu de carieră publică care aînceput şi s-a sfârşit din voinţa lui Traian Băsescu.

Fost ziarist de radio şi apoi de presă scrisă, Claudiu Săftoius-a remarcat în vremea în care era jurnalist la Evenimentul Zilei(1997-1999). Era perioada când PD cu vârful de lance TraianBăsescu, ministrul transporturilor la acea vreme, a provocat ocriză politică finalizată, după o scurtă părăsire de către PD acoaliţiei guvernamentale, cu demisia premierului VictorCiorbea.

Într-un interviu de la începutul lui 1998, dintr-o serie mailungă pe care Claudiu Săftoiu le-a făcut cu Traian Băsescu, acestadin urmă a pornit un atac furibund la adresa premierului care,supărat, i-a cerut demisia. Băsescu a demisionat, dar a tras dupăel întregul PD pentru ca, în final, totul să se termine cu demisialui Victor Cirobea, în primăvara lui 1998.

Soţia sa, Adriana Saftoiu, a fost purtător de cuvânt alpremierului care l-a înlocuit pe Ciorbea, Radu Vasile, cu careBăsescu se înţelegea foarte bine. După demiterea lui Vasile(sfârşitul lui 2009), Băsescu a luat-o pe Adriana Săftoiu laMinisterul Transporturilor ca director de cabinet. Claudiu Săftoiua ajuns oficial în tabăra actualui preşedinte prin 2000 cândBăsescu a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei.

După câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Băsescu, în2004, cei doi au ajuns consilieri ai preşedintelui - Claudiu pepolitică internă, Adriana şefă a Departamentului de comunicare şipurtător de cuvânt.

În octombrie 2006, preşedintele l-a numit pe consileriul său şefal SIE (în locul puternicului general Silviu Predoiu), carierăîntreruptă câteva luni mai târziu de o gafă monumentală a şefuluiServiciului de Informaţii Externe care a susţinut, într-o audiereîn Parlament, că instituţia pe care o conduce deţine tehnicăproprie de ascultare a convorbirilor, lucru interzis de lege carestipulează că doar SRI poate face interceptări.

Săftoiu a susţinut, ulterior, că a făcut o confuzie, dar în 19martie 2007 a demisionat la presiunea lui Băsescu, devenind cutimpul unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai preşedintelui.Soţia sa a demisionat câteva zile mai târziu, la 28 martie. A fostcurtată apoi de PNL, partid pe listele căruia a ajuns, dupăalegerile din 2008, deputat, în ciuda faptului că atâta vreme cât afost la Cotroceni liberalii i-au fost principalii adversari.

Acum cei doi, chiar dacă nu mai formează un cuplu, se regăsescîn tabăra adversarului principal al PNL, Traian Băsescu, omulpentru cu care au lucrat şi cu care au colaborat peste 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO