Politică

Liberalii revin cu propunerea de desfiintare a CSAT

10.07.2006, 19:18 19

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a readus in discutie publica ideea desfiintarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). El a sustinut ca acesta "este o structura de tip sovietic preluata in Constitutia Romaniei din 1991, pentru a da mai multa putere presedintelui tarii din acel moment".
PNL a vorbit pentru prima data despre dizolvarea CSAT in iarna acestui an, in mijlocul controversei privind pachetul de legi in privinta securitatii nationale, contestat de liberali. In urma cu o saptamana si jumatate, CSAT a respins propunerea PNL privin retragerea trupelor romanesti din Irak.
Olteanu a sustinut ca CSAT nu este o structura europeana, dar ca aderarea la UE nu pune presiune pe acest subiect, al desfiintarii acestuia. "Din punct de vedere al integrarii europene nu exista necesitati legate de revizuirea Constitutiei, pentru ca cea din 2003 a rezolvat aceaste probleme si nu avem o presiune legata de 1 ianuarie 2007", a spus Olteanu. Acesta a sustinut, insa, ca in cazul unei reforme constitutionale, PNL va propune desfiintarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. "O structura de acest tip nu exista in tarile membre ale Uniunii Europene, unde deciziile de securitate si de aparare nationala sunt luate la nivelul sefului Executivului", a spus Bogdan Olteanu, potrivit caruia "in acest moment, nu exista principii de reforma constitutionala care sa beneficieze de sustinerea parlamentara a doua treimi dintre alesi".
Seful Camerei Deputatilor a mai sustinut ca PNL va relansa aceasta tema in momentul in care va exista "o sustinere suficient de larga" in Parlamentul Romaniei pentru reforma constitutionala. "Prin revizuirea Constitutiei trebuie sa stabilim, in primul rand, cine e seful Executivului, pentru ca, in acest moment, nimeni in Romania nu e capabil sa spuna cine conduce Executivul, presedintele sau primul-ministru", a afirmat Olteanu. El a mai spus ca problema actuala a CSAT nu este legata de modul in care functioneaza, ci de modul in care este constituit, de persoanele care fac parte din el si de transferul deciziei catre acest gen de structura. PSD a spus ieri ca propunerea PNL de desfiintare a CSAT reprezinta "o maniera infantila de a face politica" si a incadrat-o in contextul bataliei intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.
"O declaratie, ca sa poata fi considerata serioasa, trebuie sa fie concluzia unei analize serioase. Or, aceasta cerinta nu poate sa fie considerata un mesaj politic serios, ci, cel mult, un nou exercitiu de demagogie", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. "Nu ne putem juca, aruncand, fie spre Cotroceni, fie spre PSD, diverse teme ca sa-i tina ocupati pe protagonisti. Nu putem arunca orice pe piata publica, cu atat mai mult cu cat este vorba despre lucruri foarte serioase, care necesita o analiza foarte atenta a tuturor implicatiilor fiecarui gest", a adaugat Diaconescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri