Politică

Liberalii si democratii isi disputa “microfonul” aliantei

26.09.2003, 00:00 11



Cu doar cateva zile inainte de incheierea aliantei, PNL si PD se contrazic in privinta persoanei care va vorbi in numele noii constructii politice: purtatorul de cuvant. Miza este importanta intrucat partidul care va detine institutia purtatorului de cuvant va avea mai multa vizibilitate in cadrul aliantei. Dupa ce miercuri, surse din PNL au spus ca purtator de cuvant va fi vicepresedintele liberal Calin Popescu-Tariceanu, unul dintre artizanii acestui proiect politic, ieri vicepresedintele PD Radu Berceanu a declarat ca nu exista nici o astfel de intelegere. "Tariceanu poate sa aspire la orice functie si demnitate. Oricine poate aspira la orice. Dar, noi avem in statut un capitol privind candidatura", a spus Berceanu.



Radu Berceanu a dat de inteles ca institutia purtatorului de cuvant poate apartine PD, ci nu PNL asa cum declarasera anterior liberalii. Discutia privind persoana care va vorbi in numele aliantei este importanta, intrucat purtatorul de cuvant va transmite punctul de vedere al aliantei in toate chestiunile politice sau economice. Or, dupa cum si vicepresedintele PD a spus ieri, incepand de saptamana viitoare, alianta PNL-PD va functiona ca un singur partid - deci ar trebui sa aiba o voce unitara - in cadrul caruia coexista doua curente de opinie.



Democratii nu sunt de acord nici cu ideea cooptarii de catre alianta a unor candidati independenti, asa cum au spus lideri ai PNL, care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Liberalii il aveau in vedere pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Ieri, vicepresedintele PD a spus ca potrivit protocolului aliantei, la functiile alese pot candida doar membri ai PNL sau PD. Or, in aceste conditii, Mugur Isarescu va putea candida, sustinut de alianta, doar daca se va inscrie in unul dintre partidele aliantei.





La incheierea aliantei, Roman conferentiaza la Tunis



Petre Roman, unul dintre putinii fondatori ai PD care au ramas in partid, nu va participa la reuniunile democratilor de la sfarsitul acestei saptamani, la care va fi decisa alianta cu PNL. Petre Roman a plecat ieri la Tunis. Se va intoarce luni. In calitate de raportor NATO si fost ministru de Externe, Roman va sustine o prelegere la Forumul International care isi propune sa raspunda la intrebarea: In cazul in care Uniunea Europeana intentioneaza sa se indrepte spre tarile din Europa Centrala si de Est, in vederea extinderii, vor avea de suferit tarile mediteraneene si cele africane?



Alianta "Dreptate si Adevar PNL-PD", sau varianta scurta "DA pentru PNL-PD", va avea o conducerea stufoasa, formata din 14 membri - cate sapte de la fiecare partid - la care se adauga presedintii celor doua partide. Desi lideralii si democratii au facut eforturi sa nu fie asociata imaginea noii aliante cu fosta coalitie majoritara, forul de conducere nu este, numeric vorbind, departe de fostele CoCopouri, greoiul for de conducere al coalitiei majoritare.



Din conducerea aliantei - Consiliul National de Conducere- din partea PNL, vor face parte alaturi de Theodor Stolojan, portivit unor surse din acest partid, cei cinci vicepresedinti respectiv Teodor Melescanu, Paul Pacuraru, Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca si Gheorghe Flutur, la care se vor adauga cate un reprezentant de la fostele ApR si PNL-C, cel mai probabil fiind vorba despre Adrian Iorgulescu si Radu Campeanu.



Desi acest organism de conducere va fi constituit duminica, imediat dupa adoptarea protocolului de alianta, ieri Radu Berceanu a spus ca nu stie cine va fi propus din partea PD. "Nu e nici o graba deosebita", sustine el.



Potrivit unor surse din PD, acest partid va fi reprezentat in conducerea aliantei, de Traian Basescu, Emil Boc, Liviu Negoita, Ioan Onisei. A fost vehiculat si numele deputatului Anca Boagiu, insa este incerta promovarea ei.



Intrebat daca fostul presedinte PD, Petre Roman va avea un rol in aceasta alianta si va fi promovat in conducerea politica, Radu Berceanu a raspuns: "Petre Roman, ca si mine, va face ce vrea, are toate posibilitatile deschise. Nu depinde de altcineva. Nu se vor duce mase de cetateni la el acasa sa-l roage sa candideze, asa cum nu vor veni nici la mine, nici la Traian Basescu. Avem in statut toate prevederile referitoare la candidatura".





Obiectivul: sa depaseasca PSD in primavaa



Alianta dintre PD si PNL, una dintre cele mai importante decizii politice ale anului, a fost constituita cu scopul de a deveni o alternativa la PSD, dupa viitoarele alegeri. Vicepresedintele PD Radu Berceanu a apreciat ieri ca alianta va atinge in sondaje procente comparabile cu cele ale PSD dupa ce va intra in constiinta publica. "Nu vad nici o problema ca in primavara sa avem in sondaje mai mult decat PSD. Nu am indoieli ca la viitoarele alegeri PSD va obtine 26-32%, iar noi nu avem nici o problema sa obtinem cu 4-5% mai mult decat ei. Dau aceste aprecieri sub rezerva schimbarilor care pot interveni", a adaugat Berceanu.



Alianta PNL-PD va avea conducere comuna, va candida pe liste comune la alegerile locale, parlamentare si va avea candidat comun la presedintie, care va fi anuntat in octombrie. Toti candidatii vor fi stabiliti pe baza unor sondaje de opinie comandate de cele doua partide. In cazul in care va castiga alegerile, liderii aliantei vor sa evite conflictele din fosta coalitie si, au decis, ca ministerele sa fie monocolore politica. Cu alte cuvinte, ministrii si secretarii de stat sa provina de la acelasi partid.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24