Politică

Liberalii vor doar 11 ministere

30.01.2003, 00:00 17

Liberalii au intocmit un proiect de lege privind o noua formula de organizare si functionare a Guvernului, care stipuleaza reducerea de la 23 la 11 a numarului de ministere, precum si restructurarea aparatului Executivului.
Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a declarat, ieri, ca documentul este pe cale de a fi finalizat in cadrul Comisiei pentru administratie publica, din cadrul Delegatiei Reprezentantilor Nationali a partidului.
Deputatul liberal a mai spus ca proiectul prevede restructurarea profunda a aparatului Guvernului, reducerea masiva a numarului de ministere si eficientizarea activivitatii Executivului, prin reducerea cu 14 a numarului agentiilor guvernamentale.
"Documentul este elaborat in concordanta cu parametrii impusi de UE, iar daca Adrian Nastase doreste sa realizeze o restructurare a Guvernului, in acest an, PNL ii poate pune la dispozitie, gratuit, aceste propuneri", a mentionat Nicolaescu.
El a mai spus ca in cazul unui refuz al premierului, documentul va sta la baza organizarii si functionarii Guvernului pe care l-ar putea forma PNL, dupa alegerile din 2004. Potrivit propunerilor PNL, Guvernul ar trebui sa aiba urmatoarea structura: un prim-ministru si un vicepremier care sa fie si ministrul Economiei Nationale. Acest minister ar include departamente ale Industriilor, IMM-urilor, Apelor, Comunicatiilor, Turismului, Lucrarilor Publice si Locuintei si Dezvoltarii, Prognozei si Investitiilor straine.
Documentul liberal mai contine un minister al Agriculturii, unul al Transporturilor si un altul al Educatiei nationale si Culturii, care va avea departamente de Invatamant, Cultura, Tineret si Sport si Cercetare.
Celelalte institutii din interiorul Cabinetului propus de PNL sunt: ministerul Sanatatii, ministerul Afacerilor Externe, care va include Departamentul pentru Integrare Europeana, ministerul Afacerilor Interne, care contine un Departament al Administratiei publice, ministerul Apararii Nationale, ministerul Justitiei, ministerul Finantelor si Privatizarii, care va include un departament al Privatizarii si  ministerul Muncii.
Tot, ieri, Liberalii au acuzat actuala putere ca "inventariaza" alesii locali pe criterii politice, prin intermediul unor chestionare furnizate primariilor din tara de Ministerul Administratie Publice. Nicolaescu. a afirmat ca reprezentantii MAP au trimis administratiilor locale un set de intrebari privind conducerea fiecarei primarii, apartenenta politica a primarilor si viceprimarilor, precum si alte date pe care liberalii le contesta, solicitand ministrului Octav Cozmanca explicatii pe aceasta tema.
"Prin aceste practici, MAP dovedeste ca ramane fidel principiului anihilarii adversarilor politici de la nivel local, fie prin racolarea acestora in PSD, fir prin exercitarea de presiuni si abuzuri menite sa compromita activitatea acestora", a adaugat Nicolaescu.
In replica, Ministerul Administratiei Publice (MAP) a aexplicat ca a trimis primariilor din tara, in aceasta saptamana, o nota in care se solicita o serie de informatii privind apartenenta politica a primarilor si consilierilor locali pentru a creea o baza de date la nivelul Departamentului pentru comunitati locale din cadrul ministerului. Ilie Stefan, secretar de stat in MAP, a precizat ca in nota respectiva se solicita informatii referitoare atat la partidele politice din care fac parte primarii si consilierii locali, cat si la pregatirea profesionala a acestora.
Ministrul Octav Cozmanca a afirmat ca ideea trimiterii acestei note in teritoriu i-a apartinut secretarului de stat Ilie Stefan si a apreciat ca utila crearea unei baze de date de acest gen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24