Politică

Mitingul anti-Ponta de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 10.000 de persoane, s-a încheiat

Mitingul anti-Ponta de la Cluj-Napoca, la care au...

Autor: Vasile Magradean

14.11.2014, 21:52 255

Mitingul s-a încheiat în jurul orei 21.30, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, unde la finalul manifestaţiei traficul rutier a fost blocat în totalitate, timp de aproximativ 15 minute.

Participanţii la miting s-au adunat, vineri seară, începând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Ponta, nu uita, că Ardealul nu te vrea", "Victoraş, eşti pe făraş", "Iohannis preşedinte, neamţul nu ne minte", "Guvernul trădării a pus capăt răbdării", "Nu alegem între candidaţi, ci între două lumi", "România nu uita, votul este arma ta".

Oamenii au scandat "Jos Ponta, jos/Că eşti un mincinos", "Solidaritate", "Ponta nu uita, Cluj-Napoca nu te vrea", "În turul doi, Ponta la gunoi", "Uniţi salvăm toată România", "Afară, afară, cu PSD din ţară", "Jos plagiatorul", "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze", "Ponta nu uita, nu ne dăm pe mâna ta", "Nu vă fie frică, Victor Ponta pică".

Cornel Vâlcu, unul dintre organizatorii manifestaţiei, a spus că scopul mitingului este multiplu şi se referă în primul rând la ceea ce li s-a întâmplat românilor din diaspora în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

"Mulţi români nu au putut să voteze în diaspora şi există riscul să se întâmple din nou în turul al doilea. Nu ne-au convins măsurile lui Ponta pentru turul al doilea. Protestul este unul al societăţii civile, în care ne spunem nemulţumirile", a afirmat Vâlcu.

Acesta a citit "Declaraţia de la Cluj", în şapte puncte, în care se cere viitorului preşedinte al României şi întregii clase politice să îşi asume reforma clasei politice, respectarea separării puterilor în stat şi limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţii politice, alocarea a 6% din PIB pentru sănătate şi a 6% pentru educaţie, oprirea defrişărilor ilegale, încetarea oricărui discurs separatist şi care instigă pe criterii rasiale şi de clasă.

"Aici sau peste hotare suntem cu toţii cetăţeni ai României, proiectul de ţară este al nostru, rămânem solidari şi atenţi la comportamentul clasei politice şi al decidenţilor. La 25 de ani de la revoluţia română reafirmăm valorile acesteia şi avertizăm că nu mai tolerăm nicio trădare a intereselor noastre legitime", se mai arată în "Declaraţia de la Cluj".

Din Piaţa Unirii, protestatarii au plecat în marş pe Bulevardul Eroilor, iar apoi au mers pe traseul Calea Dorobanţilor, Piaţa Mărăşti, Strada Fabricii, Strada Bucureşti, Bulevardul 21 Decembreie 1989, Strada Memorandumului şi Piaţa Lucian Blaga, îngreunând circulaţia rutieră. Pe traseu s-au alăturat din ce în ce mai mulţi oameni, astfel că numărul manifestanţilor a ajuns la peste 10.000. Printre participanţi s-au numărat şi câţiva membri ai PDL şi PNL Cluj.

Manifestaţii similare au avut loc, vineri seară, în Capitală şi în mai multe oaşe din ţară - Timişoara, Sibiu, Oradea, Târgu-Mureş, Arad, Iaşi, Braşov, Craiova şi Galaţi.

Mii de oameni au ieşit în stradă şi la sfârşitul săptămânii trecute, când şi diaspora a organizat proteste la Londra, Paris, Madrid, Viena, Berlin şi Dublin, cerând Guvernului României fluidizarea procesului de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO