Politică

Morar: Parlamentarii au pus frana anchetelor prin modificarile legislative

27.02.2008, 18:16 17

Dezincriminarea fraudei bancare, modificari ale Codului de procedura fiscala si decizii ale Curtii Constitutionale au avut impact asupra anchetelor desfasurate sau care au fost incheiate de catre procurorii anticoruptie, a sustinut, ieri, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, la prezentarea bilantului pe 2007.
"Toate aceste modificari, directe sau indirecte, ale legislatiei au avut un impact asupra anchetelor aflate in curs ori chiar finalizate", a spus Daniel Morar.
Procedura speciala de urmarire penala a fostilor ministri a fost modificata printr-o decizie a Curtii Constitutionale, astfel ca dosarele privind fosti ministri (fostul premier Adrian Nastase, fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea - n.r.) au fost restituite procurorilor, care dispusesera trimiterea in judecata a respectivelor cauze. In plus, modificarea componentei comisiei speciale de la Cotroceni, in final desfiintata de Curtea Constitutionala, a constituit o noua piedica in solutionarea dosarelor DNA. Morar a aratat ca nu s-a facut nimic timp de cinci luni de la momentul cererii de aviz de declansare a urmaririi penale a demnitarilor vizati de la Cotroceni in dosarele privind fosti si actuali ministri.
Este vorba de un lot de opt demnitari pentru care procurorii anticoruptie au cerut avizul de declansare a urmaririi penale: Adrian Nastase (PSD), Miron Mitrea (PSD), Paul Pacuraru (PNL), Codrut Seres (PC), Zsolt Nagy (UDMR), Victor Babiuc (PD), Tudor Chiuariu (PNL) si Decebal Traian Remes (PNL). In cazul primilor patru din acest "lot", doi deputati si doi senatori, conducerea Senatului si Camerei Deputatilor sustine ca este necesar si un aviz al Parlamentului - procurorii anticoruptie sustin contrariul - si s-a adresat Curtii Constitutionale pentru solutionarea conflictului.
Prin Legea 69/2007 privind modificarea Legii 78/2000 referitoare la faptele de coruptie, Parlamentul a dezincriminat acordarea de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare ori neurmarirea destinatiilor contractelor de credite sau a creditelor restante, precum si utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, cu exceptia celor garantate de fonduri publice care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. Pe de alta parte, modificarea adusa articolului 94 al Codului de procedura fiscala, prin OG 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, interzice expres inspectiei fiscale sa efectueze consultari tehnico-stiintifice sau alte verificari la solicitarea organelor de urmarire penala.
Seful DNA a mai remarcat in timpul aceleiasi sedinte de bilant ca judecatorii aplica pedepse mai blande in cazuri privind fapte de coruptie din domeniul public decat in dosarele vizand fapte similare in sectorul privat. "Analiza pedepselor definitive aplicate de instantele de judecata in cursul anului 2007 pentru savarsirea infractiunilor de coruptie a evidentiat o sanctiune mai blanda a coruptiei din mediul public comparativ cu cea din mediul privat", a sustinut Morar. El a adaugat ca analiza realizata de DNA remarca sanctionarea excesiv de blanda a faptelor de coruptie comise in domenii considerate ca vulnerabile la acest fenomen, precum si lipsa unor criterii specifice si unitare aplicabile in activitatea de individualizare a pedepselor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO