Politică

Nastase, Basescu si Tudor au luat startul pentru Cotroceni

18.10.2004, 00:00 12

Primii trei aspiranti la functia suprema in stat si-au inregistrat ieri candidaturile la Biroul Electoral Central (BEC). Primul s-a inscris Adrian Nastase (PSD+PUR), urmat de Traian Basescu (PNL-PD) si Corneliu Vadim Tudor (PRM). Drept urmare, aceasta va fi si ordinea pe listele pentru alegerile prezidentiale. Legea alegerilor prezidentiale spune ca numele candidatilor este trecut pe lista in ordinea inscrierii la BEC.
Competitia pentru prima pozitie pe lista prezidentiabililor a provocat dispute intre partizanii candidatilor. Presedintele BEC, Emil Ghergut a declarat ca, la inregistrare, au aparut "situatii litigioase, fiecare dorind sa fie primul".
In total, 14 candidati si-au anuntat intentia de a se inscrie in cursa prezidentiala.
Adrian Nastase a inregistrat la BEC liste cu 2 milioane de semnaturi, Traian Basescu cu 1,5 milioane, iar Corneliu Vadim Tudor cu 330.000 de semnaturi. Nastase si Basescu candideaza pentru prima oara la functia suprema im stat, in vreme ce Tudor este un veteran al acestei curse. Este pentru a parta oara cand el isi incearca norocul. Cea mai buna performanta a sa a fost inregistrata in 2000 cand a ajuns in turul al doilea, unde a fost invins categoric de Ion Iliescu. Toate datele arata ca lupta se va da intre Adrian Nastase si Traian Basescu.
Testul de popularitate al celor doi a inceput cu stragerea de semnaruri. Desi legea electorala nu cere decat semnaturile a 200.000 de cetateni pentru inregistrarea unei candidaturi, staff-urile de campanie ale principalilor competitori au dat indicatii clare pentru strangerea a milioane de adeziuni. Asa a ajuns Nastase sa culeaga doua milioane de adeziuni. Desi intrat tarziu in cursa, dupa retragerea lui Theodor Stolojan (care stransese deja un milion de semnaturi), Basescu a adunat 1,5 milioane de semnaturi.
Masinile incarcate cu liste de adeziuni s-au postat inca de sambata in fata BEC, atat PSD+PUR cat si PNL-PD incercand sa-si impuna cadidatul in fruntea listei. Alianta a acuzat ieri faptul ca microbuzul incarcat cu listele de semnaturi pentru Traian Basescu a fost evacuat in noaptea de sambata spre duminica de jandarmi, lucru care nu s-ar fi intampla cu cele doua microbuze incarcate cu semnaturile pentru Adrian Nastase. Asa ar fi ajuns Adrian Nastae primul pe lista de candidati, sustin cei din Alianta. Reprezentanti PSD conteasa aceasta varianta si spun ca, in momentul aparitiei jandarmilor (trimisi sa pazeaca cladirea BEC), microbuzele cu semnaturile pentru Adrian Nastase au plecat si ele. PSD spune ca nu s-a inregistrat nici un incident in noaptea de sambata spre duminica, dar Ministerul Administratiei si Internelor a confirmat ieri ca sambata seara a existat o altercatie in fata BEC. Un comuniat al MAI vorbeste despre interventia jandarmilor pentru aplanarea unui conflict in zona BEC, "unde un grup de cetateni a tulburat ordinea si linistea publica".
In disputa privind ordinea de inscriere pe lista a intrat si PRM. Vadim Tudor contesta inscrierea sa pe locul al treilea. El spune ca a ajuns la BEC inaintea lui Traian Basescu care a fost inscris, totusi, al doilea. Vadim Tudor: "S-a incercat o ilegalitate, in sensul ca, dupa ce Adrian Nastase a ajuns primul, BEC a luat in calcul candidatura lui Basescu care a venit mai tarziu decat mine".
Ieri PRM a inregistrat o contestatie la BEC, fata de candidatura lui Traian Basescu, care va fi rezolvata de Curtea Constitutionala. Potrivit legii alegerilor prezidentiale, propunerile de candidati sunt admisibile doar daca sunt semnate de conducerea partidului sau a aliatei politice. In cazul Aliantei, propunerea candidaturii din partea PNL-PD este semnata de Calin Popescu Tariceanu si de Traian Basescu. PRM sustine insa ca Tariceanu este doar presedinte interimar al PNL, intrucat Alianta este inregistrata la tribunal ca fiind condusa de Traian Basescu si Theodor Stolojan. Asadar, semnatura lui Popescu Tariceanu nu ar fi valabila si, pe cale de consecinta, candidatura lui Basescu ar fi nula, spune PRM. Alianta a explicat ieri ca Theodor Stolojan i-a delegat lui Popescu Tariceanu toate atributele, exista o delegatie scrisa in acest sens, drept urmare contestatia este lipsita de fundament.
La iesirea din sediul BEC, Nastase a declarat ca nu o sa-i dezamageasca pe romani, in cazul in care va fi ales, si ca in urmatorii patru ani va scoate tara din saracie. "Va fi important felul in care vom duce Romania in UE astfel incat UE sa ne ajute sa traim mai bine", a spus Adrian Nastase. Basescu a declarat ca este sigur de victoria Aliantei. Discursul sau a fost acoperit de partizanii lui Nastase, aproximativ 200 de persoane, care au strigat tot timpul "Nastase - presedinte!". Intr-o conferinta de presa Basescu a declarat ca, in eventualitatea in care va castiga, va reprezenta intotdeauna poporul in relatia cu institutile statului, va incerca sa coaguleze natiunea in jurul obiectivelor de interes national si va face ca toate institutiile statului sa functoneze.
In ceea ce il priveste pe Tudor, el s-a multumit sa se razboiasca cu Basescu pe marginea candidaturii acestuia din urma.
Pe langa cei trei candidati si-au mai anuntat intentia de a se inscrie in cursa alte 11 persoane. Cele mai conoscute figuri sunt Marko Bela, (UDMR), Petre Roman (Forta Democrata), Gheorghe Ciuhandu (primarul Timisoarei, PNTCD). Alti pretendenti, candideaza din partea unor formatiuni minuscule, sau ca independenti. Vor sa ajunga la Cotroceni Gigi Becali (Noua Generatie), Marian Milut (Actiunea Populara), dar si Adrian Costea (unul dntre protagonistii scandalului privind tiparirea volumului Eterna si fascinanta Romanie). iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO