Politică

Nastase este criticat ca si-a anuntat candidatura de peste Ocean

23.07.2004, 00:00 18

Primul ministru, Adrian Nastase, s-a intors din vizita din Statele Unite, incheiata dupa o intalnire cu presedintele american, George W Bush, in Biroul Oval, de la Casa Alba.
In timpul prezentei sale in Statele Unite, de la New York, Nastase si-a anuntat intentia - stabilita, potrivit declaratiilor sale, in proportie de 95%, de a candida la presedintia Romaniei.
Opozitia a criticat anuntul lui Nastase referitor la candidatura prezidentiala si i-a sugerat liderului PSD sa nu considere ca intalnirea cu George Bush ar putea fi masurata intr-un sprijin pe care liderul de la Casa Alba l-ar fi acordat candidatului PSD la Cotroceni. Se pare ca, in curand, Nastase se va duce si la Moscova.
Liderul PSD a spus ca se va consulta, in privinta candidaturii la Cotroceni, si cu colegii sai de la PSD. Reactia in interiorul partidului a aratat, in multe dintre cazuri, ca nu este o supriza. S-a lansat chiar ipoteza, din partea lui Serban Mihailescu si a lui Victor Ponta, ca Nastase ar urma sa-si anunte candidatura odata cu propunerea PSD pentru functia de prim-ministru, in cazul in care PSD ar castiga alegerile -si parlamentare, si prezidentiale. Cei doi nu au spus cine anume ar putea fi desemnat pentru un asemenea post - care nu este eligibil in scrutinurile din toamna. Pana acum, Mircea Geoana este singurul lider al PSD care a declarat, intr-un interviu recent, ca este dispus sa joace oric rol pe care i-l ofera echipa de la PSD - fie cel de la presedintie, fie pentru o functie in guvern sau in Parlament.
Serban Mihailescu, fost vicepresedinte la PSD, a declarat, pentru Mediafax, ca Nastase "a anuntat indirect si acum o luna, si acum trei luni", iar PSD oricum nu are un alt candidat credibil.  El a spus ca este singurul candidat cu care PSD poate castiga alegerile prezidentiale.
La randul sau, Victor Ponta a spus ca, in cazul in care Nastase candideaza, tineretul de la PSD il va sustine. Octav Cozmanca, presedinte executiv, a spus, pentru Mediafax, ca nu comenteaza intentiile lui Nastase pana cand nu va avea o discutie particulara cu acesta, la intoarcerea din SUA.
Opozitia a considerat lipsa de respect fata de electoratul din Romania anuntul cvasioficial al lui Nastase, de la New York,  de a se inscrie in cursa prezidentiala.
Theodor Stolojan, candidatul Aliantei PNL-PD la Cotroceni, a spus ca Nastase foloseste in interes electoral participari internationale obisnuite pentru un prim-ministru. "Adrian Nastase nu se dezminte nici de data aceasta. In stilul cu care ne-a obisnuit pana acum, liderul PSD ne trimite tot felul de semnale din strainatate despre aspecte care privesc situatia din tara", a mentionat Stolojan.
El considera ca aparitia lui Nastase alaturi de presedintele SUA, in conferinta de presa, "nu sterge cu buretele" aprecierile facute de fostul ambasador al SUA in Romania, Michael Guest, precum si de alte oficialitati si institutii internationale, "despre coruptia pastorita de PSD aici, in tara". "Il sfatuiesc pe Nastase sa se gandeasca, sa calculeze si, atunci cand va lua o decizie cu privire la candidatura la Presedintie, sa vina in tara, in fata romanilor si sa ne anunte", a mai spus liderul Aliantei PNL-PD. Stolojan considera ca, in loc sa lanseze semnale de pe peluza Casei Albe, "ar fi fost mai bine ca Nastase sa arate preocupare fata de jaful din tara, de coruptia sistemica propovaduita de PSD, de degringolada din interiorul partidului sau". Co-presedintele Aliantei PNL-PD, liderul democrat Traian Basescu, este de parere ca Nastase vrea sa creeze impresia ca ar avea sustinerea presedintelui Bush. "Este o smecherie pe care o incearca Nastase. In realitate, insa, el nu intelege ca, pentru a castiga in toamna, trebuie sa aiba sustinerea romanilor, nu a liderului de la Casa Alba", a completat Basescu. "Anuntarea candidaturii in America este si o lipsa de respect fata de poporul roman", a mai spus Basescu. El a adaugat ca il surprinde faptul ca Nastase nu si-a anuntat candidatura de pe esplanada din fata Casei Albe, "eventual si cu un tablou al lui Bush langa el".
"Nu e cazul sa-si faca iluzii, pentru ca de acelasi tratament la Washington se bucura si presedintele Turkmenistanului, un dictator pe langa care Ceausescu era mic copil", a declarat, la randul sau, fostul presedinte, Emil Constantinescu.  El spune ca declaratia lui Bush este o consecinta a sprijinului in Irak si Afganistan. "Adrian Nastase a incercat sa vanda eforturile Romaniei si prezenta soldatilor romani in Afganistan si Irak, pentru un beneficiu personal", spune el. "A cere o binecuvantare formala este inca un pas gresit al echipei de zgomote a premierului Adrian Nastase", sustine Constantinescu.  El sustine ca premierul nu a obtinut un raspuns favorabil cu privire la investitiile americane in Romania.
George Bush a avut o scurta conferinta de presa impreuna cu Adrian Nastase. In privinta investitiilor americane in Romania, liderul de la Casa Alba a spus ca Nastase l-a rugat, daca este posibil, sa "imprastie vorba Romania este un loc bun pentru a investi". Bush a declrat ca i-a raspuns premierului roman ca "datorita faptului ca Romania ia decizii bune, companiile americane vor privi spre aceasta tara".
Intrebat de un ziarist roman daca poate fi mai precis in privinta dezvoltarii legaturilor econimice dintre cele doua tari, Bush a raspuns: "Relatiile se imbunatatesc pe masura ce conditiile pietei din interiorul Romaniei se imbunatatesc. Cu alte cuvinte, afacerile americane cauta locuri in care sa-si investeasca banii acolo unde isi pot obtine o rata rezonabila a castigurilor. Investitiilor americane le sunt pe plac mediile de faceri unde exista transparenta si legi puternice anticoruptie, unde oamenii...unde forta de munca este bine educata si sarguincioasa. Despre aceste lucruri am vorbit cu primul ministru. El a spus ca a avut, aici, in America, cateva intalniri bune cu lideri ai comunitatii de afaceri. Dar acelea sunt decizii, la noi in tara, care sunt luate inafara guvernului. Altfel spus, fiecare om de afaceri va lua singur o astfel de decizie," a spus liderul american.
Bush a fost intrebat, tot de catre un ziarist roman, in rasetele jurnalistilor prezenti, in perspectiva alegerilor prezidentiale in ambele tari, unde si Nastase si Bush candideaza, din cele patru scenarii posibile (sa castige amandoi, sa piarda amandoi sau sa castige fie doar unul, fie doar celalalt), care ar fi cel mai dezavantajos scenariu pentru Romania. Bush a raspuns: "Ei bine, dati-mi voie sa va raspund astfel - eu voi castiga. Si primul ministru mi-a spus ca va castiga. Si, de aceea, celelalte trei posibilitati pe care le-ati evidentiat nu vor avea loc. Ceea ce este interesant este ca, aici, am vorbit despre alegerile din Romania", a mai spus presedintele american, care a amintit ca in urma cu 20 de ani astfel de discutii nu puteau avea loc, dat fiind contextul politic, dominat de Razboiul Rece.
adelina.radulescu@zf.ro



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO