Politică

O data la trei ani, in septembrie, Viorel Pana prinde drag de PSD

02.09.2003, 00:00 38

Unul dintre fostii membri fondatori ai PD, senator Viorel Pana, exclus de democrati in urma cu trei luni, s-a inscris ieri in PSD, dupa ce, pe perioada vacantei parlamentare senatorul a fost curtat intens de PNL si PUR. Inscrierea lui Pana va fi urmata si de adeziunea unor parlamentari PUR, anunta PSD.
Viorel Pana nu este la primul contact cu partidul de guvernamant. Exact cu trei ani in urma, in septembrie 2000, senatorul se inscria in PDSR, impreuna cu fostul sau coleg de partid Trita Fanita. Insa, experienta lui Viorel Pana de membru al PDSR s-a limitat la o luna si o saptamana. La jumatatea lunii octombrie 2000, Viorel Pana demisiona din PDSR pentru ca filiala Constanta a acestui partid - din care si el facea parte - nu i-a oferit un loc eligibil pe listele parlamentare, desi conducerea centrala i-a promis acest lucru. Fara prea multe explicatii, Viorel Pana a revenit brusc la PD, partid care i-a oferit primul loc eligibil pe listele pentru Senat la Constanta.



Primit cu raceala in PSD
(Re)inscrierea lui Pana a fost primita cu rezerva de partidul de guvernamant, care a renuntat la obisnuitul protocol care insotea inscrierea in partid a oricarui lider politic cunoscut. De aceasta data PSD nu a organizat nici o conferinta speciala in care sa-l prezinte pe noul venit, asa cum a procedat la inscrierea in partid a lui Bogdan Niculescu-Duvaz, Alexandru Sassu, Mihai Darie, toti fosti membri ai PD. Mai mult, Viorel Pana si-a anunta singur inscrierea in PSD, la Senat. Fostul sau coleg de partid, Bogdan Niculescu-Duvaz, acum purtator de cuvant al PSD, a spus ca in Delegatia Permanenta de ieri s-a vorbit despre intentia lui Pana, insa a refuzat sa faca si alte comentarii. Senatorul Pana a venit la PSD sau PSD i-a propus sa vina? "De ce i-ar fi propus PSD", a raspuns Niculescu-Duvaz. Totusi, surse din partid au spus ieri ca inscrierea lui Viorel Pana - un senator cunoscut si pregatit in domeniul economic - a fost putin grabita pentru a se estompa eventuala dificultate de imagine pe care ar provoca-o ruperea de catre PUR a protocolului politic cu partidul de guvernamant.



Pana: O decizie lucida
Senatorul Viorel Pana a explicat ieri ca a decis sa se inscrie in PSD la sugestia electoratului: "Intrarea in PSD este o decizie pe care am luat-o dupa trei luni de analize, discutii, dar in nici un caz de negocieri. Este o decizie lucida, reprezentata de realitate si am luat-o minat de electorat". El a spus ca la aceasta hotarire, privind noua sa optiune politica, a ajuns inca de saptamina trecuta, dupa o discutie pe care a avut-o cu presedintele PSD Adrian Nastase. Pana a aratat ca nu poate fi acuzat de oportunism politic, desi in cursul anului 2002 a avut aproape 1.000 de luari de pozitie prin care a criticat vehement PSD. Sa ne amintit numai "cartonasul roz" acordat premierului Adrian Nastase anul trecut, in vreme ce era parlamentar al PD, precum si ineditul cadou pe care i l-a facut sefului executivului: un rucsac gol cu care sa plece in vacanta. Desi proaspat membru al partidului, senatorul promite ca-si va pastra tonul critic.  Pana a mai spus ca nu a venit singur in PSD, ci in cursul acestei saptamini alti numerosi colaboratori ai sai se vor inscrie in partidul de guvernamant. Numai la Constanta numarul acestora este de 2.500-3.000 de persoane. De asemenea, el a mai spus ca exista semnale si din partea altor fosti colegi din PD, din Bucuresti sau din teritoriu, care in viitorul apropiat se vor inscrie in PSD, nedorind insa sa dea nume in acest sens.
Viorel Pana a tinut sa sublinieze ca nu a facut aceasta miscare politica pentru a avea vreun avantaj. De altfel, ieri in Delegatia Permanenta PSD a facut deja propunerile pentru locurile vacante din Senat, care l-ar fi putut interesa pe Pana. Astfel, vicepresedinte al Senatului a fost propus Dan Mircea Popescu - functie detinute pana in sesiunea precedenta de ministrul Alexandru Athanasiu - iar presedinte al Comisiei economice a fost propus senatorul Daru Laurian Badulescu.



Parlamentari PUR, atrasi de PSD
Ruperea protocolului PSD-PUR i-ar putea afecta mai degraba pe umanisti decat partidul de guvernamant. Vicepresedintele PSD, Ioan Mircea Pascu, a spus ieri ca exista semnale ca unii dintre reprezentantii PUR in Parlament si in administratie ar putea sa treaca la  partidul de guvernamant. Potrivit lui Pascu, au fost „discutii colegiale” cu unii dintre reprezentantii PUR, chiar inainte ca acest partid sa fi luat decizia de rupere a protocolului cu PSD. Totusi, Pascu a refuzat sa nominalizeze persoane sau sa spuna numarul acestora. El a adaugat ca, oricum, PSD are oameni pentru a-i inlocui pe demisionarii PUR in toate posturile si a apreciat ca "PUR a declansat sprintul prea devreme". Pascu a aratat ca PSD nu va avea probleme in Parlament in sustinerea propriilor proiecte intrucat "deocamdata functioneaza relatia cu UDMR". Insa, ruperea relatiei cu PUR a surprins PSD intr-un context delicat: partenerul sau cel mai sigur, UDMR doreste ca minoritatile nationale sa poata folosi limba materna in Justitie, propunerea neagreata de mi multi parlamentari ai partidului. Discutia este deschisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO