Politică

Observatorii romani acuza carente grave in organizarea alegerilor

08.06.2004, 00:00 11

Doua dintre asociatiile civice care au monitorizat alegerile locale, Asociatia Pro Democratia si Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADO), au reclamat ieri slabiciuni grave in oraganizarea primului tur de scrutin.
"Putem afirma, fara nici un dubiu, ca, din punct de vedere organizatoric, primul tur al alegerilor locale din 2004 a fost marcat de carente grave in organizare. Unele dintre acestea au deschis calea aparitiei unor fraude si chiar daca, in cele din urma, acest lucru nu s-a intamplat in multe locuri, de aici nu trebuie trasa concluzia ca problemele organizatorice pot fi tolerate in continuare", a spus presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu. Spre comparatie cu scrutinul electoral din 2.000, Parvulescu a spus ca alegerile de duminica au avut mai multe probleme de organizare. Intre acestea, observatorii au semnalat numarul mai mic decat ar fi fost necesar al urnelor de vot din sectii, calitatea proasta a hartiei pe care s-au tiparit buletinele de vot (din cauza careia tusul era vizibil si pe verso buletinului de vot, fapt ce ar putea duce la anularea unor voturi) si timbrele autocolante.
Observatorii Pro Democratia si LADO au mai semnalat insa o serie de incalcari ale legilor electorale. Este vorba de continuarea campaniei electorale si in ziua alegerilor, in unele cazuri chiar in sectiile de votare. Observatia a facut, de altfel, obiectul celor mai multor contestatii la Biroul Electoral Central sau la birourile electorale din teritoriu. In plus, observatorii romani au mai semnalat ca in cateva comune din tara alegatorii au fost transportati la sectiile de votare cu masinile personale ale candidatilor, fapt considerat de Pro Democratia o incercare de mituire a electoratului. Totodata, observatorii au reclamat ca in anumite circumscriptii a fost permis votul pe baza cartilor de alegator desi utilizarea acestui document nu este permisa de legea alegerilor locale. Observatorii romani mai semnaleaza ca in anumite sectii de votare nu le-a fost permis sa intre desi erau acreditati.
In pofida reclamatiilor mentionate, presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, considera ca primul tur de scrutin se incadreaza "in nota generala" in care se desfasoara de obicei alegerile in Romania. Anume, nu poate fi vorba despre o strategie de fraudare a alegerilor. Pro Democratia si LADO au acreditat pentru alegerile locale 3.600 de observatori.
Spre deosebire de observatorii romani, sase observatori internationali acreditati de Congresul Puterilor Locale si Regionale au apreciat ca scrutinul a fost bine organizat, transparent si a respectat standardele unei societati democratice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO