Politică

Opozitia a intrat in greva japoneza

10.03.2004, 00:00 17



Parlamentarii de la PD si PNL au anuntat ieri ca intra intr-o "greva europeana de inspiratie japoneza", in semn de protest fata de ceea ce considera a fi esecul Guvernului PSD in negocierile de integrare in UE.



Parlamentarii celor doua partide vor purta banderole atasate la brate, in culorile galben si albastru, care corespund insemnelor UE, dar si celor pe care le-a ales alianta celor doua formatiuni. Nu este clar daca pe parcursul grevei oamenii opozitiei vor mai participa la dezbateri sau daca vor vota - de pilda astazi este programat votul asupra formulei restructurate a Executivului. Cei de la PD si PNL vor ca acest protest sa se desfasoare de astazi, cand se va dezbate, la Strasbourg, raportul Parlamentului European asupra Romaniei, pana luni, cand este programata discutarea motiunii simple pe care au depus-o cele doua partide. Este vorba despre motiunea simpla, depusa de deputatii celor doua formatiuni, intitulata "Esecul Politicii Guvernului Nastase cu privire la integrarea Romaniei in Uniunea Europeaa", document prin care cele doua partide de opozitie incearca sa responsabilizeze Cabinetul Nastase pentru periclitarea negocierilor de integrare. Este vorba despre textul care ar fi trebuit sa fie obiectul unei motiuni de cenzura, dar PNL nu a fost de acord sa colaboreze, in acest demers, cu PRM. Traian Basescu si-a exprimat regretul fata de esecul aliantei in depunerea motiunii de cenzura, chiar si colaborand cu PRM.



In textul motiunii, deputatii aliantei cer demiterea mai multor ministri de la Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, la Gabriel Oprea si alexandru Farcas.



Liberalii si democratii acuza ca dupa trei ani si jumatate de guvernare PSD coruptia si ineficienta Executivului echivaleaza, prin impact extern si consecinte, cu mineriadele din 1990 si 1991, care au intarziat democratizarea Romaniei si au prelungit agonia tranzitiei. Ca si cu 14 ani in urma, Romania se vede intarziata in procesul de integrare, insa de aceasta data din cauza unui guvern incompatibil cu standardele morale si politice ale lumii occidentale, mai spun deputatii PNL si PD.



In motiunea simpla, deputatii Aliantei puncteaza si totodata cer explicatii, pentru toate punctele vulnerabile cuprinse in raportul Nicholson, document ce urmeaza sa fie astazi dezbatut in Parlamentul European, carente ce au condus la propunerea de reorientare a negocierilor de aderare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO