Politică

Opozitia spune ca proiectele sociale ale Guvernului sunt suferoferta electorala

12.11.2004, 00:00 10

Partidele de opozitie - Alianta PNL-PD si PRM - au criticat ieri proiectele sociale anuntate miercuri seara de premierul Adrian Nastase, aratand ca sunt promovate in scop electoral si nu au acoperire in bugetul pentru 2005. Si UDMR, partenerul politic al PSD, are unele obiectii. Guvernul respinge acuzatiile pe care le califica drept expresia "indiferentei cinice" fata de probleme cetatenilor.
In mesajul electoral al lui Traian Basescu, adresat ieri brasovenilor, prioritatea a constitui-o oferta economica a Aliantei D.A.
Traian Basescu prezidentiabilul Aliantei, prezinta avantajele inlesnirilor fiscale pe care le promoveaza Alianta. Programul cunoscut, care intre altele, prevede cota unica de impozitare de 16%, a fost comparat de Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, propunerea Aliantei D.A. pentru prim-ministru in cazul in care ar castiga alegerile, cu ultimele facilitati pe care le-a anuntat acum doua zile Adrian Nastase: calatoriile neefectuate de pensionari sa fie inlocuite cu bonuri de masa, subventii de 30 de milioane pentru cei care au masini Dacia vechi si vor sa-si cumpere autoturisme noi, ajutoare pentru veteranii si vaduvele de razboi si pensionari.
Basescu a spus ca bugetul adoptat cum doua zile in Parlament, in formula pe care a propus-o Guvernul condus de Nastase, nu prevede aceste cheltuieli. "Nu exista asemenea capitole", a spus Basescu. "Avem de-a face cu o supraoferta a PSD, putin credibila din perspectiva resurselor financiare", a adaugat el. La randul sau, presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a considerat ca anuntul lui Adrian Nastase in privinta ajutoarelor pe care le-a facut publice cu doua saptamani inainte de data alegerilor sunt cel mai bun exemplu de mita electorala.
El a folosit ca argument faptul ca PSD a promis pe anul viitor reducerea unora dintre impozitele pentru bugetul pe 2005 iar toate facilitatile anuntate de Nastase nu ar avea acoperire financiara. Pe de alta parte, Calin Popescu-Tariceanu a facut o comparatie intre cheltuielile sociale pe care PSD le-a inclus in bugetul pe anul in curs si cheltuielile sociale de anul viitor.
In acest sens el a spus ca ajutoarele acordate familiilor cu multi copii sau monoparentale au scazut in bugetul pe anul 2005.
Si PRM, prin vicepresedintele Lucian Bolcas, afirma ca masurile anuntate de Guvern erau necesare si ar fi trebui luate de acum cativa ani insa, prezentarea lor in acest moment reprezinta "publicitate electorala".
O opinie similara are si UDMR. Vicepresedintele executiv al Uniunii Laszlo Borbely spune ca deciziile sunt binevenite, chiar daca au iz electoral, insa doua dintre ele au fost preluate de la UDMR. Este vorba, spune Borbely, despre propunerile UDMR referitoare la acordarea de ajutoare in cazul decesului unui pensionar si acordarea despagubirilor persoanelor care au depus la CEC, inainte de 1989, bani pentru cumpararea autoturismelor Dacia. In plus, Borbely atrage atentia ca bugetul pe 2005 nu include bani pentru acoperirea acestor proiecte.



"Indiferenta cinica", raspunde Guvernul
Guvernul a respins acuzatiile, insa s-a referit numai la cele venite din partea Aliantei PNL-PD. Declaratiile liderilor Aliantei au fost calificate de Executiv drept expresia "indiferentei cinice" fata de problemele cetatenilor.
"Ceea ce pentru Alianta PNL - PD sunt tinte imposibil de realizat au devenit certitudini pentru evolutiile economiei si societatii romanesti in timpul mandatului cabinetului Adrian Nastase", precizeaza un comunicat al Guvernului, care precizeaza ca masurile sociale asumate de catre Executiv "au o sustinere bugetara evidenta".
Astfel, potrivit comunicatului, prin bugetul de stat votat de catre Parlament pentru anul 2005 au crescut sumele aferente asistentei sociale, alocatii, pensii, ajutoare si indemnizatii de la 46.351,3 miliarde lei in 2004 la 62.466,9 miliarde lei, iar ca pondere in PIB cresterea este de la 2% in 2004 la 2,4% in 2005.
Guvernul sustine ca aceasta crestere asigura finantarea atat a programelor cu caracter social ce se deruleaza in continuare, cat si pentru programele nou aprobate.
 Guvernul precizeaza ca pentru celelalte programe sociale sumele cresc in mod corespunzator prin bugetul pe anul 2005, ajungandu-se la o crestere a sumei totale cu peste 34% fata de anul 2004.
 Guvernul apreciaza ca, opunindu-se proiectelor sociale initiate de premierul Adrian Nastase si aprobate de Guvern, liderii Aliantei PNL-PD se dovedesc, o data in plus, opozantii declarati ai unor categorii semnificative de cetateni.
Seful Executivului a anuntat miercuri seara o serie de masuri sociale aprobate in sedinta Guvernului. Unul dintre ele vizeaza acordarea de prime de 30 de milioane de lei pentru orice proprietar care este de acord sa isi caseze masina veche si sa-si cumpere un nou autoturism. Este o decizie ce vine la scurt timp dupa ce Guvernul a aprobat despagubirea persoanelor care inainte de 1989 au depus bani la CEC pentru cumpararea autoturismelor Dacia. O alta masura anuntata de primul ministru vizeaza sprijinul acordat de catre stat, in cazul decesului unui pensionar din sistemul public, sotului supravietuitor, a unui ajutor lunar. Un alt proiect al Guvernului ofera veteranilor si vaduvelor de razboi posibilitatea sa isi cumpere locuintele de stat in care stau cu chirie.
adelina.radulescu@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO