Politică

Organismul pentru monitorizarea presei, criticat la unison

21.10.2004, 00:00 16

Organizatiile de media considera "inoportuna si nociva" propunerea Guvernului de a constitui un organism de monitorizare a libertatii presei si conditiei jurnalistului in Romania, a anuntat Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Indepent.
Si presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a semnat zilele trecute un comentariu in ziarul Adevarul in care respingea propunerea Guvernului de a institui una stfel de organism.
Ieri, seful cancelariei primului ministru, Alin Teodorescu, a avut o intalnire pe aceasta tema cu reprezentantii mai multor organizatii de media, intre care Agentia de Monitorizare a presei - Academia Catavencu, Centrul Pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Freedom House si Uniunea Ziaristilor Profesionisti.
Autoritatile romane au fost criticate in raportul de tara al Uniunii Europene ca nu asigura libertatea de exprimare prin hartuirea jurnalistilor si prin instituirea autocenzurii ca mijloc de obtinere a unor fonduri de publicitate din bani publici sau de a rezolva problema unor datorii la buget. De asemenea, au fost criticate si interesele de afaceri confundate de mai multi politicieni ai puterii cu gestionarea relatiilor cu mai multe ziare locale. Guvernul a anuntat ca doreste sa corijeze aceste situatii si a propus, la 14 octombrie, in contrapartida, memorandum ca "Plan de actiune in urma Raportului de tara al Comisiei Europene". Acesta prevedea nominalizarea unei institutii - organism executiv de implementare - care sa asigure implementarea Legii 544, a accesului la informatiile publice.  In opinia organizatiilor amintite, un astfel de organism ar fi de natura sa ingreuneze si mai mult accesul ziaristilor la informatii. Ar fi suficienta, au spus reprezentantii acestora, instruirea functionarilor publici care trebuie sa furnizeze astfel de date.
Planul de actiune mai prevedea constituirea unui organism de monitorizare a libertatii presei (sub forma Observatorului de media, al Consiliului National pentru Mass Media sau al Avocatului pentru libertatea presei) . Organzatiile de media considera ca initiativa este "inoportuna si nociva", cata vreme Guvernul are deja toate instrumentele necesare pentru a reactiona la semnalele societatii civile. La randul sau, presedintele Clubului Roman de Presa, care nu a precizat daca a semnat articolul in nume personal sau ca lider al breslei, a considerat, in articolul citat, ca un astfel de organism ar induce in randul organizatiilor de media sentimentul "calcarii pe picioare sub privegherea Guvernului". El a cerut executivului "sa lase presa sa-si vada de treaba, sa se organizeze cum crede de cuviinta".
Pe de alta parte, mmorandumul respectiv mai cuprinde, dupa cum relata ieri unul dintre membrii Cabinetului, Serban Nicolae (ministru pentru relatia cu Parlamentul), o serie de facilitati care sa le fie acordate ziaristilor. Ar fi vorba despre deduceri de la plata impozitului pe venitul global, intre care s-ar afla cheltuielile pentru cumpararea de computere, pentru abonamentele pe Internet sau cele su sursele.
Organizatiile de media nu s-au pronuntat in privinta unor astfel de intentii, insa ziarele care au publicat astfeld e informatii, le-au criticat. Critian Tudor Popescu le-a cerut guvernantilor respect si civilitate in relatia cu breasla pe care o reprezinta.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO