Politică

Parchetul a fost instiintat ca poate cerceta opt fosti si actuali ministri

Parchetul a fost instiintat ca poate cerceta opt fosti si actuali ministri

Laura Codruta Kovesi spune ca doar procurorul de caz decide daca ministrii vor fi sau nu trimisi in judecata

18.01.2008, 21:22 18

Procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi a anuntat ca a primit o instiintare de la Presedintie privind cererile de aviz de urmarire penala pentru opt ministri si fosti ministri, insa asteapta de la Ministerul Justitiei documentele. Ministrul interimar al justitiei Teodor Melescanu urma sa transmita aseara Parchetului cererile de cercetare, primul pas spre inceperea urmaririi penale a demnitarilor in cauza. "Cand o sa primim avizul, se vor continua cercetarile penale in aceste dosare", a spus Kovesi, adaugind faptul ca asteapta de la Ministerul Justitiei avizele transmise de presedintele Traian Basescu.
Totodata, Kovesi a aratat ca avizele au fost solicitate pentru a se putea continua cercetarile, procurorului de caz revenindu-i exclusiv decizia de incepere a urmaririi penale, neinceperii urmaririi penale sau de administrare a probelor.
Ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, a analizat ieri daca avizele presedintelui de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt fosti sau actuali ministi intrunesc conditiile legale si urma sa anunte aseara asumarea sau respingerea lor. "Daca documentele intrunesc conditiile legale, ele vor urma obligatoriu traseul stabilit prin lege", a declarat Teodor Melescanu la plecarea de la prima sedinta a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la care a participat. Parchetul instantei supreme a primit, miercuri seara, cererea si documentatia prin care seful statului a solicitat declansarea procedurilor legale impotriva a opt fosti si actuali membri ai Guvernului. In acelasi timp, presedintele Traian Basescu a trimis documente similare Ministerului Public.
In acest context, Ministerul Public astepta de la Ministerul Justitiei cererea si documentatia prin care seful statului a solicitat declansarea procedurilor legale impotriva a opt fosti si actuali membri ai Guvernului.
Dupa primirea documentului prin filiera impusa de lege, conducerea Ministerului Public va transmite Directiei Nationale Anticoruptie, respectiv Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, avizele pentru declansarea cercetarilor cu privire la fostii si actualii demnitari.
Presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al justitiei, Teodor Melescanu, declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codrut Seres si Traian Decebal Remes, care sunt acuzati de diverse infractiuni, de la coruptie pana la subminarea economiei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO